Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro-bölgesi TÜFE yüzde 4’ü aştı, Lagarde sıkıştı

Para otoriteleri ve Dünya Bankası ve IMF gibi ulus-üstü kuruluşlar hala enflasyonun geçici olduğu tezini savunsa da, yatırımcılar artık buna…

Euro-bölgesi TÜFE yüzde 4’ü aştı, Lagarde sıkıştı

Para otoriteleri ve Dünya Bankası ve IMF gibi ulus-üstü kuruluşlar hala enflasyonun geçici olduğu tezini savunsa da, yatırımcılar artık buna inanmıyor. ABD’de 3Ç2021 GSYH detayında enflasyon tahminlerin üstünde çıkarken, Euro-bölgesi’nde de çekirdek ilk kez %2’yi aştı.  Global tahvil piyasaları moral bozukluğu yaşıyor. Vadeli işlem piyasaları 2022’de Fed’den 50 baz puan, MB’dan ise 20 baz puan faiz artırımını fiyatladı. Gelişmekte Olan Ülkeler içinde Brezilya ve Rusya enflasyonla mücadele için acımasız parasal sıkılaştırma önlemleri alıyor.

 

Bloomberg.com’a göre, Euro-bölgesinde (EB) Ekim TÜFE %4.1’le tarihte 2ci kez %4’ü aştı. Çekirdek enflasyon da %2.1’le rekor kırdı. AMB Başkanı Lagarde’nin faiz artırımlarında çok temkinli gidileceği söylemi boşta kalıyor. Piyasalar 2022 yılında küresel finansal koşulların sıkılaşmasını fiyatlamaya başladı bile.

 

Perşembe günü AMB PPK’dan sonra basın karşısına çıkan Christian Lagarde piyasalardaki faiz artırımı kaygılarını soğutmayı denedi. Lagarde’ye göre parasal sıkılaştırma öngörüleri  bankanın tahminleri ile zıt düşüyor.

 

Yine de, daha Lagarde podyuma çıkmadan, vadeli işlemler piyasası 2022 yılında 20 baz puan faiz artırımı sinyalliyordu.

Lagarde de Fed başkanı Jay Powell gibi enflasyon dalgasının umulandan uzun sürmesi ihtimalinin altını çizdi, fakat 2022’in ikinci yarısında fiyatların yeniden durulacağını vurguladı. Lagarde’ye göre, enflasyon hedeflemesinde kriter olarak izlenen çekirdek enflasyon 2023’ten itibaren bir kez daha hedef olan %2’in altına gerileyecek.   Bloomberg haberine göre, ekonomist anketleri de bu görüşü destekliyor.

 

Öte yanda, Bank of  England ve Kanada’nın bu yıl içinde varlık alımlarını sonlandırması, hatta faiz artırımı ilan etmesi nerdeyse kesin. Tüm dünyada pandemi kaynaklı enflasyonun stagflasyona evrileceği kuşkuları var.

 

Parasal sıkılaştırma ve enflasyonun uzun süre yüksek seyredeceği algılaması EB’nin en zayıf üyeleri  İtalya ve Yunanistan’ın  devlet tahvillerini de sarstı. 10 yıl vadeli DİBS’ler sırasıyla 11 ve 22 baz puan fırladı. ABD 10 yıllık gösterge tahvilde getirinin Cuma günü bir kez daha %1.6 barajını aştığını da kaydedelim.

 

Bilançonun olumlu tarafında ise EB’de  3Ç2021 GSYH’nin hızlandığı görülüyor.  GSYH son çeyrek ölçümünde yıllıklandırılmış %2 büyüme ile konsensusu aştı.

Fransa ve İtalya’da hizmet sektörü liderliğinde büyüme beklentilerin üstüne çıkarken, Almanya ve İspanya da oldukça güçlü veriler rapor ettiler, fakat her iki ekonomi de tahminlerin gerisinde kaldı.

 

 

ABD ekonomisi yüzde 2 büyüyerek beklenenden fazla yavaşladı

 

ILO: “Küresel salgının istihdam üzerindeki etkisi beklenenden daha ağır”

 

Dikkat: Çin ekonomisi piyasaların fark ettiğinden daha derin yavaşlama riski taşıyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler