Sosyal Medya

Döviz

ECB Başkanı Lagarde: Enflasyon baskısının azalması beklenirken, politikayı sıkılaştırarak tepki vermek mantıklı değil

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Frankfurt’da düzenlenen “2021 Avrupa Bankacılık Kongresi”nde çevrimiçi yaptığı konuşmada, Avrupa’da ekonomik toparlanma ve…

ECB Başkanı Lagarde: Enflasyon baskısının azalması beklenirken, politikayı sıkılaştırarak tepki vermek mantıklı değil

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Frankfurt’da düzenlenen “2021 Avrupa Bankacılık Kongresi”nde çevrimiçi yaptığı konuşmada, Avrupa’da ekonomik toparlanma ve enflasyona ilişkin değerlendirmeler yaptı.

ECB’nin COVID-19 salgınında “acil durumun” sona ermesinden sonra bile ekonomiyi desteklemeye devam edeceğini anlatan Lagarde, enflasyondaki mevcut artışa rağmen, önümüzdeki yıl faiz oranlarında artış olmayacağının sinyalini verdi.

Lagarde, “Yakın zamanda açıkladığım gibi, faiz oranının yükseltilmesine ilişkin koşulların, gelecek yıl oluşması çok düşük bir olasılık.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu açıklamalar ABD merkez bankası Fed ile zıtlık oluştururken, euronın dolar karşısında değer kaybetmesine neden oluyor.

Lagarde’ye göre faiz artışı ekonomideki toparlanmayı engelleyebilir ve hane halkının gelirlerini olumsuz etkileyebilir.  Bu nedenle de parasal sıkılaşma için acele etmemek gerektiğini dile getiren Lagarde, “Bu durumda, daha sıkı para politikası, sadece ekonomi üzerindeki daraltıcı etkiyi şiddetlendirecektir.” dedi.

Lagarde, Euro Bölgesi’nde enflasyonun bu yıl sonuna kadar artabileceğini dile getirerek, bölgede enflasyon dinamiklerinin orta vadede azalacağını anlattı.

ECB başkanı enflasyonun COVID-19 salgınının oluşturduğu istisnai koşullar tarafından yukarı yönlü itildiğini söylerken, enflasyonun niteliğinin yakın vadede ekonomik toparlanma hızını yavaşlatabileceğini de ekledi.

Lagarde, “ECB stratejisinin üç temel unsurundan birincisine sadık kalarak, mevcut enflasyona değil orta vadeye odaklanıyoruz. Bunun nedeni, para politikasının ekonomiyi gecikmeli olarak etkilemesidir. Dolayısıyla, bugün olduğu gibi, enflasyon baskısının azalması beklenirken, politikayı sıkılaştırarak tepki vermek mantıklı değil. Sıkıştırma, şok etkisi geçene kadar ekonomiyi etkilemeyecektir.” dedi. .

“Pandemi Acil Varlık Alım Programı sona erdikten sonra bile varlık alımlarının uygun şekilde ayarlanması da dahil olmak üzere para politikası için, toparlanmayı ve enflasyonun yüzde 2 hedefimize sürdürülebilir şekilde geri dönüşünü desteklemek yine de önemli olacaktır. Bu konuda niyetimizi aralık ayında açıklayacağız.

ECB ne yapacak?

Banka COVID-19 salgını nedeniyle ucuz parayla ekonomiyi desteklemek için 2020’de 1,85 trilyon avroluk Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nı (PEPP) başlatmıştı. Bu alımları tapering kararı alan Fed’in aksine Mart 2022’ye kadar devam edecek gibi görünüyor.

PEPP’nin sona ermesinden sonra ECB’nin ekonomik teşviklerinin aniden durmayacağını ve bankanın varlık alım programını mümkün olan en yumuşak geçişi sağlayacağı tahmin ediliyor.

ECB Yönetim Konseyi, 16 Aralık’taki toplantısında tahvil alım programlarının geleceğine ilişkin karar verecek.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler