Sosyal Medya

Döviz

Dolar, Powell’ın faiz ve tahvil açıklamalarıyla toparlandı

Cuma günü, Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz artırımı kararının şimdilik ertelemesini, yine de kısa zaman içinde varlık alımlarının azaltılması gerektiğini…

Dolar, Powell’ın faiz ve tahvil açıklamalarıyla toparlandı

Cuma günü, Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz artırımı kararının şimdilik ertelemesini, yine de kısa zaman içinde varlık alımlarının azaltılması gerektiğini söylemesinin ardından dolar kaybettiği değerin bir kısmını geri kazandı.

Powell, artan fiyat baskılarının politika yapıcıların düşündüğünden daha uzun süre dayanacağına dair artan endişelere rağmen, işsizliğin hala çok düşük olduğunu ve COVID-19 baskıları azaldıkça yüksek enflasyonun gelecek yıl muhtemelen azalacağını belirtti.

Dolar endeksi birkaç gün önce yılın en yüksek seviyesine ulaştığından beri yatırımcılar kar elde ediyor.  Enflasyonun yüksek kalmasına ilişkin endişelerle birlikte, faiz oranlarının 2022 yılı ortalarında yükseltileceği bekleniyor.

Fed eylül ayı toplantısında, Kasım ayından itibaren aylık tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağını ve faiz oranlarının beklenenden daha erken yükselebileceğini belirtmişti.

Geçen hafta yılın en yüksek seviyesi olan 94,56’ya rağmen dolar endeksi bu hafta %0,10 düşüşle 93,64’e geriledi.

Mevcut fiyat hareketinin daha fazla konsolidasyonla sonuçlanması muhtemel. Satanların endeksi 93.50’nin altına çekmeyi başarması durumunda, Dolar Endeksi 93,25’te 55 günlük Basit Hareketli Ortalama’ya ve ardından Eylül ayının en düşük seviyelerine yönelebilir.

Fed Başkanı Randal Quarles’ın “tedarik krizi ve işgücü kıtlığının pek çok kişinin beklediğinden daha yaygın ve kalıcı olduğu” uyarısının ardından Dolar Endeksi, ayın en düşük seviyesi (93,50) yakınında tutunuyor.

Öte yandan Cuma günü yayınlanan veriler, ABD ticari faaliyetinin Ekim ayında sağlam bir şekilde arttığını gösterdi. ABD ekonomisinin ise COVID-19 salgınının azalmasıyla dördüncü çeyrekte hızlandığını görüyoruz.

Buna rağmen, ABD GSYH raporunun ABD ekonomisinin yavaşladığını göstermesi beklendiğinden, ABD Doları önümüzdeki günlerde daha önemli bir düzeltmeyle karşı karşıya kalabilir. Ancak Fed politikasındaki bir değişiklikle ilgili spekülasyonlar daha uzun vadeli Hazine getirilerini yükseltebilir ve ABD Dolarının değerini koruyabilir.

 

finance.yahoo.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler