Sosyal Medya

Döviz

Dolar Citi ve Morgan Stanley’i Gelişmekte Olan Pazarlardan Uzak Tutuyor

Geçen ayın zararlarından sarsılan gelişmekte olan piyasa yatırımcıları, daha yüksek ABD Hazine getirileri ve daha güçlü bir doların yol açtığı…

Dolar Citi ve Morgan Stanley’i Gelişmekte Olan Pazarlardan Uzak Tutuyor

Geçen ayın zararlarından sarsılan gelişmekte olan piyasa yatırımcıları, daha yüksek ABD Hazine getirileri ve daha güçlü bir doların yol açtığı karmaşa ile Nisan ayının ilk haftasına doğru ilerliyor.

Cuma günü, beklenenden daha güçlü olan ABD istihdam verileri, yatırımcıları Fed oranındaki artışlara daha erken başlayacağı beklentilerini fiyatlandırmaya yöneltti. Bu da tabi, dünyanın en büyük ekonomisindeki risksiz yatırımlar için sunulan daha yüksek getirilerin, gelişmekte olan pazarlardan daha da fazla para uzaklaştırabileceği endişesini besliyor. Gelişmekte olan ülke varlıklarına olan talep Mart ayı sonlarında azaldı. EPFR Global tarafından derlenen verilere göre, hisse senedi fonlarına akış Şubat ayında görülen seviyelerin üçte birinden daha azına düştü ve tahvil fonları ilk çeyreği daha fazla çıkışla kapattı.

Morgan Stanley, birçok gelişmekte olan ekonomide aşı uygulamalarının yavaş hızının, gelişmekte olan ekonomilerdeki büyümenin ABD’nin gerisinde kalarak tehdit oluşturduğunu söyleyerken, yükselen piyasa para birimlerinde düşüş eğilimini sürdürüyor. Citigroup Inc. önümüzdeki aylarda ABD tahvil faizlrindeki seyrin ve değer kazanan Dolar Endeksi’nin gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde daha fazla baskı yaratacağına inanıyor.

Citigroup’un Londra merkezli CEEMEA strateji başkanı Luis Costa, “Bu çeyrek dolar için büyük olabilir ve gelişmekte olan pazarlar için de pek iyi olmayabilir” dedi. “ABD getiri eğrisindeki ayarlamanın bittiğine inanmıyoruz. Şimdi ile Haziran / Temmuz arasında, burada daha yüksek bir getiri artışı görebiliriz. ”

Gelişmekte olan ülke para birimleri ve tahvilleri, 31 Mart’ta sona eren üç ayda, yıllık bazda ilk kez üç aylık düşüş gösterirken, dolar Kasım ayından bu yana en güçlü seviyesine yaklaştı. Hisse senetleri Eylül ayından bu yana ilk kez düşüş göstererek çeyrek dönemde kazançlarını düşürdü.

Yatırımcılar, geçtiğimiz ay Türkiye, Rusya ve Brezilya’nın borçlanma maliyetlerini artırmasının ardından para politikası yolunun ipuçlarını ararken gelişmekte olan ülkelerdeki enflasyon verilerine bu hafta dikkatlerini çevirecek.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler