Sosyal Medya

Borsa

Danske Bank: Delta varyantı küresel toparlanmayı baskılıyor

Delta varyantı dünyaya yayılmaya devam ederken, AB ve İngiltere’deki nispeten güçlü aşı kapsamı, hastaneye yatış ve ölüm sayısını sınırlamada etkili…

Danske Bank: Delta varyantı küresel toparlanmayı baskılıyor

Delta varyantı dünyaya yayılmaya devam ederken, AB ve İngiltere’deki nispeten güçlü aşı kapsamı, hastaneye yatış ve ölüm sayısını sınırlamada etkili görünüyor. Aşı oranları aşı şüpheciliği nedeniyle eyaletler arasında büyük ölçüde değiştiği için ABD’nin durumu karışık olmaya devam ediyor. Gelişmekte olan piyasalar ise en çok aşı kapsamının zayıflaması sonucu zarar gördü.

Yaz sonu itibarıyla küresel ekonomide “ikiz zirve” belirtisi daha fazla ortaya çıktı. Küresel PMI’lar Temmuz ayında zirve yapmış görünüyor ve Ağustos ayı rakamları büyüme ivmesinde daha fazla yavaşlama olduğuna işaret etmekte. Buna rağmen, batı ekonomilerinde sonbahara doğru büyüme seviyesi nispeten güçlü olmaya devam ediyor.

ABD enflasyon rakamları Temmuz ayında çekirdek TÜFE’nin Nisan-Haziran en yüksek seviyesinden düşmesine sahne oldu. Emtia fiyatlarındaki sıçramadan sonra süregelen ılımlı seyir enflasyonun da istikrara kazanmasına katkıda bulunacak. Küresel tedarik zinciri zorluklarında gevşeme belirtileri olsa da, teslimat süreleri ve navlun oranları yüksek olmaya devam ediyor. Stoklardaki düşüş ilkbaharın sonlarından bu yana daha az yoğun hale gelse de ABD çekirdek enflasyonunun en azından 2022’ye kadar Fed’in hedefinin üzerinde kalması muhtemel.

Fed’in bazı ABD eyaletlerinde yayılan delta varyanta rağmen 2021’in sonlarına kadar tahvil alımlarını azaltmaya başlaması bekleniyor. Powell Jackson Hole’da kesin bir sinyal vermedi, ancak son Fed konuşması genellikle şahin geldi. Bu yılki enflasyon artışı hala çoğunlukla geçici olarak görülse de, Fed şimdi enflasyon hedefine ulaştı ve geri kalanı işgücü piyasasındaki toparlanmaya bağlı. Eylül ayı başlarında federal işsizlik ödeneklerinin sona ermesiyle birlikte yüksek sayıda iş açılması, önümüzdeki aylarda istihdamı daha da artırmaya devam etmeli. ECB büyük olasılıkla eylül ayında pandemi dönemi kolaylaştırma programlarını (yani PEPP’yi) yeniden ayarlayacak, ancak açık açık tapering müzakerelerini duyurma olasılığı düşük olduğu için, Avrupa para politikasının genel duruşu şimdilik çok genişlemeci olmaya devam edecek.

Risk duyarlılığı, volatilitede zaman zaman artışlara rağmen pozitif kaldı. Hisse senedi endeksleri daha yüksek seyrediyor ve oynaklık göreceli olarak düşük kalmaya devam ediyor. Önemli bir istisna, Delta varyantı nedeniyle yaz boyunca kötü performans gösteren Çin ve diğer gelişmekte olan piyasa hisse senetleri. ABD doları küresel büyüme ivmesi zirve yaparken güçlendi; döngüselliğe bağlı olanlar  ve emtia para birimleri geriledi. Küresel büyümenin dengelenme sürecinde benzer eğilimlerin devam etmesini bekliyoruz. Fed bu yılın sonlarında taperinge başladığında uzun vadeli ABD tahvil faizlerini kısmen yukarıda bekliyoruz.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler