Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’in enerji krizi dünya ekonomisini ‘dalgalanabilir’

Çin’deki yetkililer ülkedeki yaygın enerji kriziyle başa çıkmaya çalışıyorlar. Pekin’deki güç kesintileri dünyadaki tedarik zincirlerini etkileyebilir. The Wall Street Journal’ın…

Çin’in enerji krizi dünya ekonomisini ‘dalgalanabilir’

Çin’deki yetkililer ülkedeki yaygın enerji kriziyle başa çıkmaya çalışıyorlar. Pekin’deki güç kesintileri dünyadaki tedarik zincirlerini etkileyebilir. The Wall Street Journal’ın haberine göre, Çin’in enerji krizi, COVID salgınıyla yeniden şekillenen dünya ekonomisinde dalgalanmalar yaratabilecek boyutta.  Çin’deki elektrik kesintisi, salgın sonrası toparlanmayı etkileyebilecek ‘küresel enerji sıkışıklığı’na bir yenisini ekledi.

Hammadde ve temel bileşenlerin fiyatı artabileceğinden, Çin’in enerji krizi nedeniyle uluslararası tedarik zinciri etkilenebilir.

Simple Modern’in kurucu ortağı ve CEO’su Mike Becham, The Wall Street Journal’a verdiği demeçte “basamaklı bir etki olacağını” söyledi. Becham, bu etkinin gördüğünden daha büyük olduğunu da sözlerine ekledi. Beckham’ın Çin’in Quzhou şehrinde bulunan tedarikçilerinden biri, Çinli yetkililer tarafından altı gün yerine haftada dört gün çalışmaya yönlendirilmiş durumda. Beckham, ABD’deki birçok ürünün perakende fiyatının önümüzdeki baharda % 15 artmasını bekliyor.

The Wall Street Journal’ın haberine göre, Nomura Holdings’in Baş Çin ekonomisti Ting Lu, müşterilere yolladığı bir notta, uluslararası pazarın tekstil, oyuncak, makine parçaları gibi farklı ürünlerin tedarik sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağı bilgisini verdi. Ayrıca, arz sorunlarının ürünlerin fiyatlarının yükselmesine neden olacağını ve bunun da başta ABD gibi gelişmiş pazarlarda olmak üzere dünya genelinde enflasyona yol açabileceğini de sözlerine ekledi. Dahası, yarı iletken sıkıntısının otomobil üreticileri ve diğer endüstriler tarafından zaten karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

The Wall Street Journal’a konuşan Crea8tive Brand Ideas Ltd. (Markalı çantalar gibi promosyon ürünlerinin İngiltere merkezli distribütörü) Genel Müdürü Steve Cooke, tedarikçilerinin Çin’en yaklaşık %80 ürün bağlı olduğunu söyledi. Tedarik zincirinin şimdiden fiyat artırdığını ve ürünlerin teslimat süresinin de müşterileri için arttığını sözlerine ekledi. Cooke, enerji krizinin tedarik zincirini daha da etkileyeceğini tahmin etti.

Çin üretimi artırmak için kömür madenlerini yönlendiriyor

Pekin, güç krizini azaltmak için Çin’in kömür madenlerine üretimi artırma emri verdi. CNN’in haberine göre, Çin genelinde birçok eyalet Eylül ayı ortasından bu yana kesinti yaşıyor. Elektrik kesintileri, elektriğe olan talebin artmasına yol açtı ve Çin hükümetini yoğun saatlerde elektriği rotasyona bağladı. İç Moğolistan’daki Çinli yetkililer, 72 madenden üretimi toplam 98,4 milyon metrik ton artırmalarını istedi.

Republic World

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler