Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’in emtia fiyatlarını kontrol etme adımı vites büyüttü

Çin, pandemi sonrası toparlanmaya bağlı olarak artan hammadde maliyetlerinden kaynaklanan tehditleri hafifletmek amacıyla emtia fiyatlarını dizginleme ve spekülasyonları azaltma çabalarını…

Çin’in emtia fiyatlarını kontrol etme adımı vites büyüttü

Çin, pandemi sonrası toparlanmaya bağlı olarak artan hammadde maliyetlerinden kaynaklanan tehditleri hafifletmek amacıyla emtia fiyatlarını dizginleme ve spekülasyonları azaltma çabalarını hızlandırdı.

Konuyla ilgili bilgisi olan kişilere göre Çin Varlıklar Denetleme ve İdare Komisyonu devlet kuruluşlarına, riskleri kontrol etmeleri ve denizaşırı emtia piyasalarına maruz kalmalarını sınırlamaları emretti. Bilgilerin gizli olması nedeniyle kimliklerinin açıklanmamasını isteyen kişiler, Sasac’ın gözden geçirmesi için şirketlerden vadeli pozisyonlarını bildirmelerinin istendiğini söyledi.

İkinci bir gelişme olarak Çin Ulusal Gıda ve Stratejik Rezervler İdaresi yakında bakır, alüminyum ve çinko da dahil olmak üzere devletin metal stoklarını serbest bırakacağını söyledi. Metallerin, piyasaya sürülecek hacimleri verilmeden, imalatçılara ve üreticilere toplu olarak satılacağı belirtiliyor.

Singapur Borsası’nın demir cevheri kontratı gibi Londra ve Şanghay’daki metal fiyatlarının çoğu düştü. Çin ve Hong Kong’daki metal şirketlerinin hisseleri düşerken, Avustralya’nın metaller ve madencilik alt endeksi yaklaşık bir ayın en büyük kaybını kaydetti. Avrupa’da madencilik ve çelik stokları düşerken, Rio Tinto Plc, BHP Group ve ArcelorMittal SA en az %0,8 değer kaybetti.

Şanghay Dongwu Jiuying Yatırım Yönetimi A.Ş. emtia tüccarı Jia Zheng, “Ülkenin yıllardır devlet rezervlerini serbest bıraktıklarını görmedik. Bu, piyasaya ayı sinyali göndererek kısa vadeli arzı artıracak” dedi.

Spekülatif Riskler

Bu arada Jia, denizaşırı emtia pozisyonları üzerindeki incelemenin “fiyatlar ısındıkça aşırı spekülasyonları frenlemeyi” amaçladığını söyledi.

Emtia fiyatlarındaki yükseliş, Çin’de fabrikaların sonunda tüketicilere daha yüksek maliyetler aktarması ve ekonomiye zarar vereceği yönündeki endişeleri artırmıştı. Spekülatörlerin rolü yetkililerce özellikle mercek altına alındı.

Çin enflasyonist baskıları frenleme çabalarını hızlandırırken, hamleler karışık sonuçlar doğurdu. Çin Başbakanı Li Keqiang 12 Mayıs’ta söylemi artırarak ülkeyi yükselen fiyatlarla başa çıkmaya çağırmıştı. Demir cevheri, o zamandan beri toparlanmasına rağmen, yorumlarının ardından mayısın ikinci bölümünde düştü. Baz metal fiyatları yakın zamanda geri çekilmesine rağmen geçen yıla göre çok daha yüksek kalmaya devam ediyor.

Goldman Sachs Group Inc. geçen ay yaptığı açıklamada, Çin’in artık fiyat belirlemeyi dikte eden alıcı olmadığı için ülkenin çabalarının boşa çıkacak gibi göründüğünü ve fiyatlardaki gerilemenin net bir alım fırsatı olduğu söyledi.

Çin, devlet rezervlerinde tuttuğu hacimler hakkında bilgi yayınlamaz, ancak hükümet gelecekteki fiyat artışlarından korunma yolu olarak sessizce stok yapar. Daha önce et fiyatları enflasyon endişelerini soğutmak için nasıl domuz eti stoklarından satmışsa şimdi aynı satışı metaller için de tekrarlayabilir.

Bu, 2005 yılından bu yana Çin’in devlet stoklarından kamuoyuna duyurulan ilk bakır satışı olacak. Alüminyum ve çinko rezervleri ise 2010 yılında satılmıştı. Bu kez piyasaya sürülecek hacimlerde detay eksikliği, hareketin fiyatları evcilleştirmede ne kadar etkili olacağının belirsiz olduğu anlamına geliyor.

Sasac’ın denizaşırı pozisyonlarla ilgili son emrini neyin tetiklediği de belli değil. Düzenleyicinin kendi kontrolü altındaki belirli şirketleri hedef alanlar da dahil olmak üzere daha fazla önlemi gündeme getirmesi de söz konusu.

Hükümet, çelik fabrikaları, emtia tüccarları ve aracı kurumlar da dahil olmak üzere yerli firmalardan demir cevheri ve kömür gibi son derece oynak hammaddeler için yerel vadeli işlem piyasalarındaki boğa bahislerini azaltmalarını istemişti.

Gözetimin genişlemesi, Pekin’in şimdi Çin’deki emtia fiyatlarını etkileyen uluslararası kriterler üzerinde bir kontrol önlemi uygulamak ve daha genel olarak devlete ait şirketler arasında spekülasyonları caydırmak istediğini gösteriyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler