Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’in ekonomik toparlanması temmuzda zayıflık belirtileri gösterdi

Çin ekonomisi Temmuz ayında istikrarlı toparlanma hızını sürdürdü, ancak emlak satışlarının düşmesi, küçük işletme güveninin düşmesi ve borsanın düşmesiyle bazı…

Çin’in ekonomik toparlanması temmuzda zayıflık belirtileri gösterdi

Çin ekonomisi Temmuz ayında istikrarlı toparlanma hızını sürdürdü, ancak emlak satışlarının düşmesi, küçük işletme güveninin düşmesi ve borsanın düşmesiyle bazı zayıflık belirtileri de dikkatlerden kaçmadı.

Çin ekonominin V şeklindeki toparlanması son zamanlarda duruldu ve tüketici harcamaları arttıkça dengelendi. Yetkililer yılın ikinci yarısında istikrarlı bir toparlanma beklemekle birlikte, dış ticarette olası bir yavaşlama da dâhil olmak üzere büyüme üzerindeki aşağı yönlü baskılar konusunda da uyardılar.

Şimdilik küresel talep güçlü olmaya devam ediyor. Dünya ticaretinin bir barometresi olan Güney Kore ihracatı temmuzun ilk üç haftasında üçte bir oranında artarak virüs varyantlarının henüz talep üzerinde büyük bir yük yaratmadığının işareti oldu.

Çin’in fabrika kapısı enflasyonuna ilişkin olumlu işaretler de vardı. Bloomberg’in fiyat endeksi temmuzda hazirandaki zirveye göre daha yumuşak fiyat artışına işaret etti. Çin hükümetinin bazı emtiaların arzını artırmaya ve fiyatlarını stabilize etmeye yönelik adımlarının etkisini göstermeye başladığı görülüyor.

Gayrimenkul satışları, hükümetin artan fiyatları frenlemek için bir dizi adım atmasının ardından temmuz ayında soğurken, otomobil satışları da yatay kaldı.

Emlak piyasası muhtemelen biraz daha yavaşlayacak. İskan bakanlığı Cuma günü yayınladığı notta, sektörün düzeninde üç yıl içinde “önemli ölçüde iyileştirme” ve ihlalleri yok etme sözü verdi. Açıklamanın ardından Şanghay’da ilk kez konut alacaklar için ipotek oranları % 4,65’ten  % 5’e ve ilk kez alıcı olmayanlar için % 5,25’ten % 5,7’ye yükseltti.  Nomura Holdings Inc. ekonomistleri, yerel yönetimlerin artarak bu yeni faiz seviyesine uymalarını  beklediklerini söylediler.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler