Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’de kapanan limanlar dünya çapında kapanma korkularını yeniden artırıyor

Çin’de dünyanın en işlek konteyner limanlarından birini kısmen kapatan Covid salgını, delta varyantının hızla yayılmasının geçen yılki nakliye kabuslarının tekrarlanmasına…

Çin’de kapanan limanlar dünya çapında kapanma korkularını yeniden artırıyor

Çin’de dünyanın en işlek konteyner limanlarından birini kısmen kapatan Covid salgını, delta varyantının hızla yayılmasının geçen yılki nakliye kabuslarının tekrarlanmasına yol açacağı endişelerini artırıyor.

Los Angeles Limanı’nından bir sözcü, Çin’deki Yantian limanında Haziran ayında artan Covid salgını nedeniyle hacimlerinin düştüğünü, Çin’deki Ningbo-Zhoushan limanındaki son kapatma nedeniyle yeni bir potansiyel düşüşe hazır olduğunu söyledi. Tedarik zinciri yönetim şirketi Mercury Resources’ın icra kurulu başkanı Anton Posner, gemi kiralayan birçok şirketin, karaya oturan gemiler için ödeme yapmak zorunda kalmamaları için covidle ilgili sözleşme maddelerini sigortaya eklediklerini söyledi.

Ifchor North America LLC’nin ortağı Emmanouil Xidias, “işler daha yeni sakinleşmeye başlamış gibi görünüyordu ve şimdi delta gecikmelerine girdik. İkinci bir darbe daha gelecek” dedi.

Ningbo-Zhoushan’daki kapatma, dünyanın dört bir yanındaki limanların, geçen yıl pandeminin etkisiyle bozulabilir gıdadan elektroniğe kadar her şeyin akışını yavaşlatan aynı tür salgınlar ve Covid kısıtlamalarına dair korkuları artırıyor. Enfeksiyonlar, dünyanın nakliye sisteminin ekonomilerin yeniden açılması ve üretimin toparlanmasıyla benzeri görülmemiş talebin üstesinden gelmekte zorlandığı dönemde rıhtımlarda yayılma tehdidi yaratıyor.

Ningbo-Zhoushan Limanı Perşembe günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Meishan dışındaki diğer tüm terminallerin normal çalıştığını söyledi. Liman, nakliye şirketleriyle aktif olarak görüşmeler yapıyor, onları diğer terminallere yönlendiriyor ve gerçek zamanlı bir veri platformunda bilgi yayınlıyor.

Tedarik zinciri istihbarat firması project44’ten gelen bir nota göre, yaklaşık 28 konteyner gemisi 12 Ağustos itibarıyla Ningbo-Zhoushan liman bölgesinin dışına demirledi ve rıhtım alanı bekliyordu. Verilere göre, Ningbo’ya yapılan liman çağrıları geçen hafta yaklaşık 200 konteyner gemisinden %70 azalarak bu hafta 60 geminin altına düştü.

Peru zaten, en büyük ticaret ortaklarından biri olan Çin ile ticaretinde gecikmeler yaşıyor. Peru’nun tarım endüstrisi grubu Agap’ın başkanı Gabriel Amaro, “Pandemi nedeniyle limanlar kapatıldığında tüm devre bozulur. Pandeminin başında yaşananlar tekrarlanıyor” dedi.

Çin limanının kapanması, nakliye endüstrisi virüs pandemisi sırasında darboğazlarla boğuşurken yükselen navlun fiyatlarında daha fazla artışa neden olabilir.

Navlun Ücretleri

Genco Shipping &Trading’in genel müdürü John Wobensmith, gemilerin diğer terminallere yönlendirilmesinin “Covid sırasında hepimizin uğraştığı liman tıkanıklığı yarattığını” söyledi. “Ve görüyorum ki, bu artış, navlun fiyatlarını daha yükseğe itme etkisine sahip olacak.”

Şanghay’dan Los Angeles’a konteyner nakliyesinin kıyaslama maliyeti geçen yıl üçe katlandı. Toplu nakliye fiyatlarının Baltık Kuru Endeksi Temmuz ortasından bu yana %10’dan fazla arttı.

CMA CGM SA nakliyecilere gönderilen bir bildirime göre, kapanmadan önce Meishan terminaline yanaşan bazı gemiler, terminal yeniden açılana kadar kargo operasyonlarını askıya almakta.

A.P. Moller-Maersk A/S’den Perşembe günü yapılan açıklamaya göre, genellikle Meishan terminalini arayan diğer gemiler bunun yerine Beilun terminalinde duracak. Şirketin gemilerinden birinin gelecek hafta Ningbo’yu atlayacağı belirtiliyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler