Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin hükümetinin sıkılaştırmalarıyla birlikte GOÜ hisseleri endeksi serbest düşüşte

Çin hisse senetlerinin düzenleyici endişeler üzerine çakılmasından sonra cuma günü gelişmekte olan piyasa hisseleri endeksi hatırı sayılır ölçüde değer kaybetti.…

Çin hükümetinin sıkılaştırmalarıyla birlikte GOÜ hisseleri endeksi serbest düşüşte

Çin hisse senetlerinin düzenleyici endişeler üzerine çakılmasından sonra cuma günü gelişmekte olan piyasa hisseleri endeksi hatırı sayılır ölçüde değer kaybetti. Gelişmekte olan piyasa hisseleri geçen yıl Mart ayında yaşanan pandemi kaynaklı düşüşten bu yana en kötü ayını yaşıyor.

MSCI’nin EM hisseleri endeksi, özellikle Çin ve Hong Kong’daki hisse senetlerindeki düşüş ile birlikte, hükümet düzenlemeleriyle yatırımcıların eğitim, emlak ve teknoloji sektörlerinden çekilmesi üzerine %1 azalarak bu yılın en düşük seviyelerine geriledi. Filipin hisseleri, Manila başkent bölgesinin Delta koronavirüs varyantının yayılmasını kontrol altına almak için karantina altına alınmasından sonra %3,5 düştü.

Avrupa borsaları da Asya’daki muadillerini takip etti. Türkiye, Rusya, Güney Afrika ve Polonya’daki hisseler %0,2 ile %1 arasında düşerek işlem gördü.

ABD merkezli forex yatırım şirketi OANDA’nın kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, bazı Asya ülkelerinde artan koronavirüs vakalarının yanı sıra, hafta sonu PMI verilerinin açıklanacağı Çin’de daha sıkı düzenlemelerin yatırımcı duyarlılığını artıracağının altını çiziyor.

Son gelişmelerle birlikte, EM endeksi bu ay şu ana kadar %6,6 kaybetmiş oldu. Kayıpların yarısı, Çin’deki teknoloji, eğitim ve emlak sektörlerine yönelik baskıların küresel piyasaları korkuttuğu geçen Cuma’dan beri yaşanan keskin düşüşlere atfedilebilir.

Asya para birimlerinin çoğu değer kaybederken, Türk lirası ve Rusya rublesi yüzde 0,5 ve yüzde 0,8 yükseldi. Perşembe günü merkez bankasının ülke için enflasyon görünümünü yükseltmesinin ardından Türk Lirası yüzde 1’den fazla değer kazandı. Lira temmuz sonuna gelindiğinde ise yaklaşık yüzde 3,4 değer kazanmış oldu. Bu değer artışı Türk Lirası’nın geçtiğimiz altı aydan sonraki ilk aylık kazancı olarak kayda geçti.

Credit Suisse analisti Berna Beyazıtoğlu, “Olumsuz bir enflasyon görünümü TCMB’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Temmuz-Ağustos aylarında daha düşük faiz oranları isteğini yerine getirmesini engellese de politika faizini değiştirmeden tutmak enflasyon artışı riski için yeterli görünmüyor” dedi.

Credit Suisse, bu yıl politika faizinin 200 baz puan indirilerek %17,00’ye düşürülmesini bekliyor.

 

 

Kaynak: Reuters.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler