Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin GSMH’si ABD’yi 10 seneye geçecek ama ABD 50 yıl daha zengin kalacak

Baptist’e göre Çin'in kişi başına düşen GSYİH seviyesini 50 yıldan önce yakalaması mümkün görünmüyor.  

Çin GSMH’si ABD’yi 10 seneye geçecek ama ABD 50 yıl daha zengin kalacak

Intelligence Unit’in küresel baş ekonomisti Simon Baptist yaptığı hesaplamalara göre,Asya ekonomisinin ABD’yi geçerek dünyanın en büyüğü haline gelmesi halinde dahi ABD’nin önümüzdeki 50 yıl veya daha uzun süre Çin’den daha zengin olmaya devam edeceğini söyledi.

Baptist’e göre Çin’in kişi başına düşen GSYİH seviyesini 50 yıldan önce yakalaması mümkün görünmüyor.

Kişi başına GSYİH, bir ekonominin kişi başına üretimini ölçer ve ortak bir refah göstergesidir.

Mevcut en son Uluslararası Para Fonu verileri, Çin’in kişi başına düşen GSYİH’sinin 2020’de 10,582 ABD Doları olacağı tahmin edildiğini gösterdi ki bu seviye ABD’nin 63,051 ABD Dolarından yaklaşık altı kat daha küçük.

Baptist’in yorumları, Joe Biden’ın göreve gelmesinden bu yana yaptığı ilk resmi basın toplantısının ardından, ABD başkanı Çin’in küresel olarak “lider ülke” olmasına izin vermeyeceğini söylemesinden sonra geldi.

Biden “Çin ile sıkı bir rekabet görüyorum. Çin’in genel bir hedefi var ve ben onları bu amaç için eleştirmiyorum. Ancak lider ülke, dünyanın en zengin ülkesi ve dünyanın en güçlü ülkesi olmak gibi genel bir hedefleri var. Bu benim saatimde olmayacak” demişti.

ABD-Çin “dengeli eşlenebilir”

Baptist, Çin’in küresel sahnede ABD ile birlikte “diğer çok büyük güç” olacağını söyledi. İkisinden hangisinin daha güçlü olduğu, bu gücü nerede kullandıklarına bağlı diye de ekledi.

Baptist, “Asya’da ABD’nin 2030’larda en güçlü ülke olarak kalmasının muhtemelen çok zor olacağını düşünüyorum, ancak oldukça uzun bir süre dengeli bir şekilde eşleşecekler” dedi.

Asya, devam eden ABD-Çin rekabetinde önemli bir savaş alanı olarak ortaya çıkmakta.

Eski Başkan Trump yönetimindeki ABD geri çekilirken Pekin, bölgedeki ekonomik ve siyasi etkisini genişletti.

Bunun tersi olarak, Biden Asya’yı dış politikasında bir öncelik haline getirdi ve birkaç önde gelen Asya uzmanını yönetimine dâhil etti. Başkan olarak ilk yurt dışı iletişimlerinden birinde, Japonya, Hindistan ve Avustralya’nın liderleriyle sanal olarak tanıştı.

ABD-Çin ilişkileri, Biden yönetimi altında sarsıntılı bir başlangıç yaptı.

Geçen hafta, iki ülke arasındaki ilk üst düzey görüşme, karşılıklı hakaretlerle başladı. Bu haftanın başlarında, ABD ve Batılı müttefiklerinden bazıları, Sincan bölgesindeki insan hakları ihlalleri nedeniyle Çinli yetkililere ve kuruluşlara yaptırım uyguladı. Pekin de Avrupa Birliği ve İngiltere’ye misilleme yaptı.

Çin, dünyanın en büyük ekonomisi olmaya hazırlanıyor

Baptist, Çin ekonomisinin – nominal ABD doları cinsinden – ABD’yi 2032 civarında geçmesi ve dünyanın en büyüğü haline gelmesini bekliyor. Bu tahminin Covid-19 salgını nedeniyle 2034’ten öne çekilmiş durumda:

Çin, koronavirüs kaynaklı ekonomik krizden keskin bir şekilde toparlandı. GSYİH’da %2,3’lük büyüme kaydetti. Buna karşılık, Ekonomik Analiz Bürosu, ABD ekonomisinin 2020’de bir yıl öncesine kıyasla %3,5 oranında küçüldüğünü tahmin ediyor.

Baptist’in öngörüsü diğerlerinden daha muhafazakar görünüyor. Bank of America Global Research’te Asya ekonomisi başkanı Helen Qiao, geçen ay CNBC’ye Çin ekonomisinin 2027 ila 2028 yılları arasında ABD’yi geçeceğini söyledi.

Baptist’e göre Çin’in nüfusu çok daha fazla olduğu için ABD ekonomisi ” nihayetinde küçülecek. Dolar bazında GSMH çok bir anlam teşkil etmese de, Çin’in GSMH olarak ABD’yi geçmesi yine de bir dönüm noktası olacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler