Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin ekonomisinde yavaşlama alarmı

Çin’in fabrika üretimi ve perakende satış büyümesi, yeni COVID-19 vakaları, sellerin ticareti kesintiye uğratması ve ekonomik toparlanmanın ivme kaybettiğine dair…

Çin ekonomisinde yavaşlama alarmı

Çin’in fabrika üretimi ve perakende satış büyümesi, yeni COVID-19 vakaları, sellerin ticareti kesintiye uğratması ve ekonomik toparlanmanın ivme kaybettiğine dair algıyı güçlendirmesi nedeniyle Temmuz ayında keskin bir şekilde yavaşladı.

Ulusal İstatistik Bürosu’nun (NBS) Pazartesi günü açıkladığı verilere göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de sanayi üretimi Temmuz ayında yıllık bazda %6,4 arttı. Analistler, üretimin Haziran ayında %8.3 artmasının ardından %7.8 artmasını bekliyorlardı.

Perakende satışlar Temmuz’da bir yıl öncesine göre %8.5 sadece arttı. Bu rakam tahmin edilen %11,5’lik artışın ve Haziran’da görülen %12.1’lik artışın çok altında.

Çin ekonomisi pandemi öncesi büyüme seviyelerine geri döndü, ancak işletmeler daha yüksek maliyetler ve tedarik darboğazlarıyla boğuştukça genişleme hızını kaybediyor. Temmuz ayında artan COVID-19 vakaları da yeni kısıtlamalara yol açarak ülkenin bu yaz hâlihazırda hava koşullarından etkilenmiş olan fabrika üretimini aksattı.

Asya hisse senedi piyasaları, verilerin küresel ekonomik büyümede keskin bir yavaşlama göstermesinin ardından Pazartesi günü düştü. Bu ayın başlarındaki veriler ayrıca, Çin’in 2020’nin başlarındaki COVID-19 çöküşünden etkileyici bir şekilde toparlanmasının önemli itici gücü olan ihracat büyümesinin Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde yavaşladığını gösterdi.

NBS sözcüsü Fu Linghui Pazartesi günü yaptığı bir brifingde, Çin’in toparlanmasının COVID-19 salgını ve doğal afetler nedeniyle düzensiz kaldığını söyledi. Fu, “Yurtiçi ekonomik toparlanma hala birçok zorlukla karşı karşıya ve üretim üzerindeki kısıtlamalar arttı” dedi.

Çin, birkaç şehirde en son COVID-19 salgınıyla mücadele etmek için sosyal kısıtlamaları giderek sıkılaştırırdı. Bu durumdan ülkedeki hizmet sektörü, özellikle de seyahat ve turizm sektörleri büyük darbe aldı.

Oxford Economics Asya Ekonomisi Başkanı Louis Kuijs, “Çin’in Covid’e ‘sıfır tolerans’ yaklaşımı göz önüne alındığında, nüfusun yaklaşık %60’ının aşılanmış olmasına rağmen gelecekteki salgınlar ekonomik görünüm için önemli risk oluşturmaya devam edecek” dedi.

Ülke ayrıca birkaç ilde şiddetli hava koşullarıyla karşı karşıya kaldı. Geçen ay Henan eyaletinde rekor düzeyde yağan yağışla birlikte oluşan seller 300’den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Yüksek emtia fiyatları da özellikle küçük ve orta ölçekli firmaları baskı altına alıyor. Doğu eyaleti Jiangsu’daki bir tıbbi ekipman fabrikasında bir satış müdürü, küçük şirketlerin hammadde maliyetlerindeki son artışları alıcılara yansıtamadıklarını söyledi. Satış müdürü “Fiyatlarımızı artırmaya cesaret edemiyoruz… ama fiyatlarımız düşemez, aksi takdirde hiç kâr olmaz” dedi.

NBS Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin’in Temmuz ayında bir önceki yıla göre %9.0 büyüyen üretici fiyat enflasyonunun bir süre daha yüksek kalacağını söyledi.

BÜYÜME GÖRÜNÜMÜ

Gün geçtikçe artan sayıda analist, Çin için üçüncü çeyrek büyüme tahminlerini düşürüyor. Ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH), Nisan-Haziran çeyreğinde bir önceki yıla göre %7,9 arttı.

ANZ, hayal kırıklığı yaratan Temmuz verilerinin ardından 2021 için GSYİH tahminini %8,8’den %8,3’e düşürdü. ANZ analistleri bir notta, “Manşet büyümeyi artırmak için büyük bir teşvik sağlamaları pek olası olmasa da, merkez bankası gevşeme eğilimini sürdürecek” dedi.

Merkez bankasının Temmuz ayında bankaların rezerv olarak tutması gereken nakit miktarını azaltmasının ardından, birçok analist bu yıl büyümeyi desteklemek için başka bir kesinti daha bekliyor.

Çin merkez bankası, Pazartesi günü finans sistemine orta vadeli krediler yoluyla milyarlarca Yuan enjekte etti. Birçok piyasa katılımcısı bunu ekonomiyi destekleme çabası olarak yorumladı, ancak bu borçlanmanın maliyeti değişmedi.

Sabit kıymet yatırımı Ocak-Temmuz döneminde, Reuters anketinin işaret ettiği %11,3’lük artış ve Ocak-Haziran dönemindeki %12,6’lık artışla karşılaştırıldığında bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,3 arttı.

Çin’in COVID-19 aksaklıklarından kurtulmasının önemli bir büyüme faktörü olan emlak yatırımı, bu yılın ilk yarısındaki %15’lik artışa karşılık Ocak-Temmuz döneminde %12,7 arttı.

Yetkililerin sıcak emlak sektöründeki kuralları daha da sıkılaştırmasıyla, Çin’in yeni ev fiyatları Temmuz ayında altı ayın en yavaş artışını gerçekleştirdi.

 

 

Kaynak: finance.yahoo.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler