Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

BofA, ‘Covid durumunun kötüleşmesinde’ artan stagflasyon riskleri konusunda uyardı

BofA Global Research’e göre, Fed Başkanı Powell geçen hafta Jackson Hole konuşmasıyla piyasalarda “risk-alımı” hamlelerine yol açtı, çünkü yatırımcılar muhtemelen…

BofA, ‘Covid durumunun kötüleşmesinde’ artan stagflasyon riskleri konusunda uyardı

BofA Global Research’e göre, Fed Başkanı Powell geçen hafta Jackson Hole konuşmasıyla piyasalarda “risk-alımı” hamlelerine yol açtı, çünkü yatırımcılar muhtemelen koronavirüsün delta varyantı yayıldıkça stagflasyon potansiyelini gözden kaçırdılar.

BofA stratejistleri Perşembe günkü kur ve para birimleri raporunda, “Risk alma arzusunu güçlendiren  Jackson Hole, Delta varyantının ekonomide sınırlı etkisi olacağını ve az enflasyon riski varsayıyor,” dedi. “Son kanıtlar aksini gösteriyor ve Fed’in normalleşmesini zorlaştırabilecek stagflasyon risklerine işaret ediyor.”

BofA grafiği, ABD ve Euro Bölgesi de dahil olmak üzere küresel ekonomiye bakarak “enflasyon sürprizlerinin genel veri sürprizlerinin çok üzerinde hareket gösterdiğini” gösteriyor. “Piyasanın Powell’a olumlu tepkisine” dikkat çeken rapora göre, bu özellikle ABD’de böyle.

Hisse senetleri yükseldi ve ABD tahvil getirileri Fed Başkanı’nın 27 Ağustos konuşmasının ardından düştü, BofA stratejistleri şimdi yatırımcıları Covid-19 salgını devam ederken son derece bulaşıcı delta varyantının ekonomi üzerindeki etkisine odaklanmaya çağırıyorlar. Yetkililer, “kötüleşen Covid durumunun” “arz darboğazlarının daha da bozulmasına ve enflasyonun yükselmesine” yol açabileceğini söylediler.

Stratejistler, “Covid’in olumsuz ve daha kalıcı bir arz şoku olarak stagflasyona yol açma riski artıyor ve bu da Fed politika normalleşmesini zorlaştırdı” diye yazdılar. “Piyasa Covid ve enflasyon risklerine karşı çok endişeli görünmüyor.”

BofA Global Research’e göre piyasalar, Powell’ın Fed faiz artışını Covid-19 krizi sırasında alınan acil önlemler kapsamında geçen yıl başlayan nicel kolaylaştırma programını sonlandırmaktan potansiyel olarak ayırdığı için kurlar konusundaki rehberliğini seviyor gibiydi. QE’yi sona erdirirken, Fed aylık 120 milyar dolarlık Hazine tahvili ve ipotek destekli menkul kıymet alımlarını azaltmaya başlayacak – bazı yatırımcıların bu yıl içinde başlayabileceğini tahmin ettiği adımlar.

10 yıllık Hazine tahvili getirisi, Powell’ın sanal Jackson Hole ekonomi politikası sempozyumunda konuşmasını yapmadan bir gün önce, 26 Ağustos’ta yaklaşık% 1,34 ile karşılaştırıldığında, Perşembe öğleden sonra% 1.3 civarında işlem görüyordu.

Bu arada BofA stratejistleri, enflasyonun 2021’de küresel olarak yükseldiğini belirtti.

Raporda, “Bunun büyük ölçüde geçen yıl petrol fiyatlarının çöküşünden kaynaklanan baz etkileriyle ilgisi var, ancak çekirdek enflasyon da bazı durumlarda arttı.” ifadesi yer aldı. “Yeniden açılış sırasındaki arz darboğazları, teoride geçici olması gereken başka bir neden oldu, ancak gerçekte ne kadar sürecekleri ve sürekli yara izi bırakıp bırakmayacakları belirsiz.”

Rapora göre, enflasyonist baskılar, küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı ve bunun da benzer şekilde “yılın başlarında yeniden açılmanın temel etkileri” ile bağlantılı olduğu bir dönemde artıyor. Ancak stratejistler, “küresel ekonominin beklenenden daha fazla yavaşladığını” yazdılar.

ABD’de Covid enfeksiyonlarının ve ölüm oranlarının Avrupa Birliği ile karşılaştırıldığında ve küresel olarak son zamanlarda artması, onların görüşüne göre “endişe verici”. Stratejistler nedeninin, ABD’deki aşılama oranının yeterince yüksek olmaması veya ülkede Covid ile ilgili kısıtlamaların daha az olması olabileceğini söyledi.

“Nedeni ne olursa olsun, bu eğilimler devam ederse, yakında reel ekonomiyi etkilemeye başlayabilirler.” diye yazdılar. “Salgın sırasındaki agresif Fed politikası risk varlıklarını desteklese de, Covid devam ederse ve reel ekonomiye yönelik şok daha kalıcı olursa durum böyle olmayabilir.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler