Sosyal Medya

Döviz

Beyaz Saray: Önümüzdeki Aylarda ve Yıllarda Enflasyonun Değerlendirilmesi

COVID-19 salgını alışılmadık bir durgunluğa neden oldu ve toparlanmanın da tipik olmasını beklemiyoruz. En önemli politika hedefleri virüsü kontrol etmek,…

Beyaz Saray: Önümüzdeki Aylarda ve Yıllarda Enflasyonun Değerlendirilmesi

COVID-19 salgını alışılmadık bir durgunluğa neden oldu ve toparlanmanın da tipik olmasını beklemiyoruz. En önemli politika hedefleri virüsü kontrol etmek, tam istihdama ulaşmak ve daha esnek ve kapsayıcı bir toparlanma için gerekli yatırımları yapmak olsa da, ekonomik belirsizlikler ve riskler ileriye dönük dikkat gerektirmekte.  ABD hükümetinin yakından izlediği risklerden biri enflasyon.

Enflasyon veya zaman içinde fiyatlardaki değişim oranı, ölçülmesi veya yorumlanması gereken basit bir olgu değildir. Sürekli olarak çok yüksek olan enflasyon, özellikle ücretlerdeki benzer artışlarla dengelenmediği durumlarda hane halkının refahına zarar verebilir ve bu da alım gücünün azalmasına yol açabilir. Ancak sürekli olarak çok düşük olan enflasyon, para politikasını ekonomiyi desteklemek için daha dar bir alanda bırakır ve ekonominin kapasitesinin altında olduğunun bir işareti olabilir, böylece işleri daha iyileştirmeye yer vardır. Nitekim mevcut enflasyon risklerinin önemli bir bağlamı, ekonominin Büyük Resesyondan toparlanmasıyla enflasyonun salgından önceki on yıl boyunca Fed’in hedefinden genel olarak daha zayıf olmasıdır. Genel enflasyon, Kişisel Tüketim Harcaması (PCE) deflatör tarafından tanımlandığı gibi, ürünler ve sektörler arasında önemli farklılıklar olmasına rağmen, salgın sırasında daha da düştü.

COVID-19’un büyüklüğünde pandemileri nadirdir, ancak bu aynı zamanda politika yapıcıları bilgilendirmek için çok az tarihsel paralellik kurulabileceği anlamına gelir. ABD, 1918’de İspanyol Gribi ve I. Dünya Savaşı’ndan terhislerin yanı sıra 1945’ten sonra İkinci Dünya Savaşı’ndan terhis edilmesi ve Kore Savaşı nedeniyle savunma harcamalarındaki canlanma gibi bazı önceki pandemi dönemlerinde veya ekonomik kaynakların büyük ölçekli yeniden tahsisinde kısa enflasyon patlamaları yaşadı. Ama tarih burada mükemmel bir rehber değil. Örneğin dokuz aylık bir durgunluğa denk gelen 1957 pandemisi, salgın sona erdiğinde ve ekonomi yeniden büyürken bile büyük bir canlanma olmadan enflasyonun zayıfladığını gördü.

Bununla birlikte, önümüzdeki birkaç ay içinde, öncelikle üç farklı geçici faktör nedeniyle ölçülen enflasyonun bir miktar artmasını bekliyoruz: baz etkileri, tedarik zinciri kesintileri ve özellikle hizmetler için bastırılan talep. Bu üç faktörün geçici olmasını ve ekonomi salgından iyileştikçe etkilerinin zaman içinde solmasını bekliyoruz. Bundan sonra, enflasyonun daha uzun vadeli gidişatı büyük ölçüde enflasyonist beklentilerin bir işlevidir. Burada da bir miktar artış görüyoruz, ancak tarihsel olarak düşük seviyelerden daha normal seviyelere. Gerekçemizi aşağıda açıklıyoruz.

Baz etkileri

Yakın vadede, biz ve diğer analistler yıllık enflasyonda “baz etkileri” görmeyi bekliyoruz. Bu tür etkiler, bir büyüme hızının tabanı veya ilk ayı alışılmadık derecede düşük veya yüksek olduğunda ortaya çıkar. Salgının ekonomide tutunduğu Şubat ve Nisan 2020 arasında, ortalama fiyatların seviyesi -çekirdek PCE deflatör tarafından ölçüldüğü gibi- Mayıs ayında tekrar yükselmeye başlamadan önce yüzde 0,5 düştü (çekirdek PCE enflasyonu gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakıyor ve böylece enflasyonun daha net bir sinyalini veriyor; ancak çoğu fiyat serisinde aynı baz etkilerin gerçekleşmesi bekleniyor). Pandeminin başlarındaki bu olağandışı büyük fiyat düşüşü, Nisan 2020’i düşük bir baz yaptı.

On iki ay sonra, bu önceki düşüşün aniliği ve ölçeği nedeniyle, önümüzdeki birkaç ay için yıllık enflasyon artış oranlarının bu tür baz etkileri ile geçici olarak bozulmasını bekliyoruz. Mart veya Nisan ayına ilişkin fiyat verilerimiz henüz elimizde olmasa da, aylık enflasyonun yüzde 0,2’nin hemen altında kaldığını varsayarsak (Fed’in hedefine paralel olarak yıllık yüzde 2’lik bir orana eşdeğer) Nisan ve Mayıs 2021’deki enflasyon, bir önceki yıla göre çekirdek PCE fiyatlarındaki yüzdelik değişim olarak yüzde 2,3’e ulaşacak. Bu oran sadece son enflasyon artış oranlarından daha yüksek olmakla kalmıyor, aynı zamanda bu yılın Şubat ayındaki yüzde 1,4 gibi mevcut çekirdek fiyat artış oranları üzerinde keskin bir ivmeyi temsil edecek. Bu döngü, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi de dahil olmak üzere bu baharda izlenecek.

Önümüzdeki birkaç ay boyunca, baz etkisi olan aylar geçmişe doğru sürüklendikçe, fiyat verilerinin bu çarpıtma özelliği solacak.

Tedarik zinciri sorunları

İkinci bir potansiyel enflasyon kaynağı, üretim maliyetindeki artışlardan kaynaklanmaktadır. Bir mal veya hizmet üretmek için gereken malzemelerin maliyeti yükselirse (bir ev inşa etmek için gereken keresteyi veya bir fabrikaya güç sağlamak için gereken elektriği düşünün), bir işletme bu maliyetleri tüketicilere daha yüksek fiyatlar şeklinde aktarabilir; ekonomistler buna maliyetin enflasyonu derler. Çoğu durumda, bu tür bir enflasyon geçicidir: kereste veya enerji fiyatı yükselir, ancak daha sonra gelecekteki enflasyon üzerinde daha fazla etkisi olmadan daha yüksek bir seviyede dengelenir veya azalır. Bu örnek, fiyat seviyeleri ve enflasyon arasında önemli bir ayrımın altını çizer; ikincisi seviyelerin yukarı ve aşağı hareket etme oranıdır.

Pandemi nedeniyle bazı tedarik zincirinde aksamalar gördük.  Örneğin, otomobil gibi mallar için parça üretimi, özellikle Asya’da küresel tedarik zincirinde giderek daha merkezi bir rol oynayan fabrikalarda zaman zaman kısıtlandı. Kargo lojistiği zorlaştıkça nakliye ve depolama maliyetleri (yer, hava ve okyanus) da yükseldi. Süveyş Kanalı’ndaki son yığılma yakın dönemde bu konulara bir yenisini ekleyecektir. Ve bilgisayar çipleri kullananlar gibi bazı ürünlere olan talepteki artışlar, yarı iletkenler gibi endüstrilerde beklenmedik tedarik kısıtlamalarına neden oldu.

Dünya ekonomileri 2021 ve sonrasında toparlanırken küresel tedarik zincirlerinin kademeli olarak düzelmesini beklerken, yakın vadede bazı işletmeler bu aksaklıklardan kaynaklanan ek maliyetleri geçici olarak daha yüksek tüketici fiyatlarına geçirebilir.

Özellikle hizmetlerde ertelenen talep

Son olarak, oteller, restoranlar ve hava yolculuğu gibi salgına karşı en hassas hizmetlerin çoğunun fiyatları, tüketici kaygısı ve halk sağlığı kısıtlamalarından kaynaklanan kısıtlanmış talep nedeniyle azaldı.

Bununla birlikte, yıl boyunca daha fazla insan aşılandıkça, hizmetlere olan talep artabilir ve geçici olarak arzı aşabilir. Talepteki bu artış kısmen salgın sırasında biriken birçok hanenin tasarruflarının yanı sıra geçen yıl ve bu yılki mali desteklerden gelen yardım ödemelerinden beslenebilir. Ekonomistler, harcama talebindeki bu tür artışlardan kaynaklanan enflasyonu enflasyonu talep kaynaklı olarak nitelendiriyor.

Yine, bunun öncelikle kısa vadeli bir konu olmasını bekliyoruz; hizmetlerini kapatan veya önemli ölçüde azaltan işletmeler yeniden açıldıkça, bu bastırılmış talebi karşılamak için arz artacaktır. Bu noktada cesaret verici bir şekilde, son aylarda yeni iş oluşumu hız aldı.

Peki ya daha uzun vadede enflasyon?

Uzun vadede, kalıcı fiyat baskılarının önemli bir belirleyicisi enflasyon beklentileridir. Örneğin işletmeler, uzun vadeli fiyatların Fedin yüzde 2’lik enflasyon hedefi etrafında kalmasını beklediklerinde, daha önce tartışılan geçici faktörlerin türleri nedeniyle fiyatları ve ücretleri ayarlama olasılıkları daha düşük olabilir. Ancak enflasyonist beklentiler bu hedeften uzaklaşırsa fiyatlar daha kalıcı bir şekilde yükselebilir. Bu tür bir enflasyonist veya “aşırı ısınma” sarmalı, merkez bankasının faiz oranlarını hızlı bir şekilde yükseltmesine yol açabilir ve bu da ekonomiyi önemli ölçüde yavaşlatır ve işsizliği artırabilir. Ekonomistler bu senaryoyu “sert iniş” olarak adlandırıyor, bu nedenle enflasyonist baskılar dikkatle izlenmesi gereken risklerdir.

Ekonomik “ısının” mutlaka aşırı ısınma ile eşit olmadığını kabul etmek de aynı derecede önemlidir. Kapatma ekonomisinden salgın sonrası ekonomiye geçmenin – tasarruflar, yardım fonları ve düşük faiz oranlarından beslenen taleple- sadece biraz daha hızlı gerçek enflasyon değil, aynı zamanda daha yüksek enflasyon beklentileri yaratacağını da düşünüyoruz. Enflasyon beklentilerinde anormal derecede düşük bir seviyeden artış sevindirici bir gelişmedir.  Ancak enflasyon beklentileri, daha sıcak ama sürdürülebilir senaryo ile gerçek aşırı ısınmayı ayırt etmek için dikkatle izlenmelidir.

Bunu yapmanın en iyi yolu, enflasyon beklentilerinin çeşitli metriklerini izlemektir. Buna örnek olarak yatırımcıların tahvil piyasasında talep ettiklerine ilişkin enflasyon tazminatı miktarı verilebilir. Önümüzdeki beş yıl boyunca piyasalar ekonomi yeniden açılırken kısa vadede bir miktar ekonomik ısı beklentilerimizle tutarlı enflasyon fiyatlamaları yapmaktadır. Uzun vadede (beş yıl sonra başlayan beş yıllık döneme karşılık gelen aşağıdaki 5Y5Y serisi), yatırımcılar şu an için yakın tarihin yanı sıra Fed’in hedefiyle tutarlı bir enflasyon varsayıyor.

Diğer veriler de benzer bir hikâye anlatıyor. Aşağıdaki rakam, yukarıda gösterilenler gibi piyasa oranlarının yanı sıra hane halkı ve profesyonellerin anketleri de dâhil olmak üzere uzun vadeli enflasyon beklentilerinin 22 farklı piyasa ve anket tabanlı halini özetleyen aylık bir bileşik ölçütü göstermekte. Bu bileşik ölçüt daha yüksek beklentilere işaret ediyor, ancak bu beklentilerin seviyeleri tarihsel seviyelerde kalmaya devam ediyor.

Sonuç

Önümüzdeki birkaç aydaki en olası görünümün, yukarıda tartıştığımız üç geçici faktör nedeniyle enflasyonun mütevazı bir şekilde yükselmesi ve gerçek enflasyonun daha uzun vadeli beklentiler doğrultusunda ilerlemeye başlamasıyla daha düşük bir hıza geri dönmesi olduğunu düşünüyoruz. Enflasyondaki bu geçici artış, Amerikan tarihinde pandemiden çıkışlar veya işgücü piyasasının hızla değiştiği savaşların ardından gelen rakamlarla tutarlı olacaktır. Bununla birlikte, Amerika’nın salgını geride bırakması ve bir sonraki ekonomik genişlemeye girmesiyle ortaya çıkabilecek beklenmedik fiyat baskılarına ilişkin hem gerçek fiyat değişikliklerini hem de enflasyon beklentilerini dikkatle izleyeceğiz.

Beyaz Saray

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler