Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avrupa’da güven düştü, Almanya’da enflasyon yükseldi, ABD’de bekleyen konut satışları düştü

Euro Bölgesi ekonomik güven endeksi 2021 yılında endekste ilk kez geri çekilerek Temmuz’daki 119 seviyesinden Ağustos’ta 117,5 seviyesine düştü. Açıklanan…

Avrupa’da güven düştü, Almanya’da enflasyon yükseldi, ABD’de bekleyen konut satışları düştü

Euro Bölgesi ekonomik güven endeksi 2021 yılında endekste ilk kez geri çekilerek Temmuz’daki 119 seviyesinden Ağustos’ta 117,5 seviyesine düştü. Açıklanan rakam Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 118 seviyesinin de altında kaldı. Endeksteki gerilemesinin nedeni de salgının devam etmesine bağlı olarak tedarik zincirindeki aksaklıklar.

Veri setinin içinde yer alan satış fiyatları beklentisinin de yükseliş kaydederek enflasyonist baskılara işaret etmesi tedarik zincirindeki aksaklıkların, üretim için gereken hammaddeye ulaşım sıkıntılarının yarattığı önemli sorunlardan bir tanesi.

Araştırmaya göre Ağustos’ta sanayi siparişleri geriledi. Hizmet sektörünün de geleceğe ilişkin beklentileri önceki dönemlere kıyasla daha az pozitif. Hizmet sektörü güven endeksi Ağustos’ta 16,8’e geriledi ve beklenti 19,0’un altında kaldı. Sanayi güven endeksi ise beklentilere paralel şekilde 13,7 oldu.

Almanya enflasyonu 28 yılın zirvesinde

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ağustos ayı öncü verilerine göre, temmuzda yüzde 3,8 olan yıllık enflasyon, ağustosta piyasa beklentilerini geçerek yüzde 3,9 oldu. Beklenti olan yüzde 3,8’in üzerine yönelen enflasyonun sene sonuna kadar yüzde 4’ün üzerine çıkması olası. Enflasyon, son iki aydır yüzde 4,3 olan Aralık 1993 enflasyonundan beri en yüksek seviyede.

Yıllık bazda enerji fiyatlarının artışı yüzde 12,6, gıda fiyatlarının yüzde 4,6 ve hizmetlerin de yüzde 2,5 oldu.

Almanya’da AB uyumlu öncü TÜFE ağustosta aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda da yüzde 3,4 yükseldi.

Analistlere göre yıllık enflasyonun yüksek kalmasında; KDV indirimlerinin sona ermesi, tedarik darboğazları ve ham madde fiyatlarının artmasının etkili. Alman hükümeti salgınla mücadele önlemleri olarak ekonominin yavaşlamasını engellemek için 1 Temmuz-31 Aralık 2020’de geçerli olmak üzere yüzde 19 olan KDV oranı yüzde 16’ya, bazı temel tüketim maddelerindeki yüzde 7’lik KDV oranı da yüzde 5’e düşürmüştü.

ABD’de bekleyen konut satışlarında düşüş

National Association of Realtors (NAR), temmuz ayı “bekleyen konut satışları endeksi” temmuzda aylık yüzde 1,8 azalarak 110,7’ye düştü. Piyasa beklentisi yüzde 0,4 artmasıydı.  Son iki aydır devam eden düşüşlerin nedeni olarak hızla artan konut fiyatlarına işaret ediliyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler