Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

AB’den bir dönüm noktası: Yeşil Tahvil satışlarına Ekim’de başlayacak

Avrupa Birliği, dünyanın en büyük çevre dostu borç ihraççısı olma yolundaki ilk adım olan pandemi kurtarma fonu planı kapsamında yeşil…

AB’den bir dönüm noktası: Yeşil Tahvil satışlarına Ekim’de başlayacak

Avrupa Birliği, dünyanın en büyük çevre dostu borç ihraççısı olma yolundaki ilk adım olan pandemi kurtarma fonu planı kapsamında yeşil tahvil satışına Ekim ayında başlayacak.

AB’nin gelişmekte olan etik borç piyasasına ilk çıkışı, bu ay İspanya ve İngiltere gibi ülkelerden gelen açılış satışlarını takip etmeye hazırlanıyor. AB Komisyonu ayrıca, konvansiyonel tahvilleri ilk defa açık artırma yoluyla -bankalar aracılığıyla yapılan sendikasyonlara ek olarak- satacağını ve 15 Eylül’den itibaren kısa vadeli banknotlar düzenlemeye başlayacağını duyurdu.

Blok, 800 milyar avroluk (950 milyar dolar) kurtarma planının neredeyse üçte birini finanse etmek için küresel olarak yeşil tahvillerin en büyük ihraççısı olmaya hazırlanıyor. Ayrıca, kendi yeşil tahvil standartlarını ve hangi ekonomik faaliyetlerin sürdürülebilir sayılacağına ilişkin bir çerçeve çıkararak yeşil yıkım ile mücadele etmeye çalışıyor.

Bütçeden Sorumlu Komisyon Üyesi Johannes Hahn Salı günü düzenlediği basın brifinginde, “Üye ülkelerin sürdürülebilir bir geçişi desteklemedeki kararlılığı artan pazar talebiyle eşleşiyor.” dedi. “Yatırımların olumlu bir ekolojik etkiye sahip olduğu kanıtlanmalıdır.”

Üye ülkelerin salgından sonra daha yeşil bir toparlanmayı finanse etme çabaları, geçen yıl bloğa olan güveni artırdı. Tahviller, AB’nin 2020’de sosyal tahviller için ilk çıkışının şimdiye kadarki en büyük borç sipariş defterini üretmesinin ardından, ABD Hazinelerine rakip olacak potansiyel bir gelecek cenneti olarak görülüyor.

Hahn, bloğun finansman planının yılın geri kalanında değişmeden kalacağını ve 2021 yılı için yaklaşık 80 milyar avroluk uzun vadeli tahvillerden kaynaklanacağını söyledi. Komisyon, ihraç takvimine göre tahvilleri için ayda bir açık artırma ve bir sendikasyon düzenleyecek.

Altın Standart

Finansmana başlama telaşı, yeşil başlangıcın milletvekilleri ve üye ülkelerin Komisyonun yeşil tahvil çerçevesini gerçekten onaylamasından önce geleceği ve bunu dünyadaki diğer borçlular için bir “altın standart” haline getirme hedefini potansiyel olarak baltalayacağı anlamına geliyor.

Komisyon, borcun mümkün olduğu yerlerde çerçevesine ve ayrıca Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği’nin yaygın olarak kullanılan ilkelerine bağlı kalacağını belirtti. Moody’s ESG Solutions’ın bir parçası olan ikinci taraf fikir sağlayıcısı Vigeo Eiris tarafından incelendi.

Bank of America Corp.’un Avrupa kur stratejisi başkanı Sphia Salim’e göre, AB’nin ortak borcu yılın geri kalanında Fransa ve Hollanda gibi egemen ihraççıları geride bıraktı. Bakan, yeşil tahvillerin normal AB borcundan üç ila beş baz puan daha fazla olmasını ve en büyük primin 10 ila 20 yıllık sektörde yoğunlaşmasını bekliyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler