Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de Tüketici Güveni Son Bir Yılın Zirvesinde…

ABD’de tüketici güveni, Mart ayında Corona virüsü salgınının başlangıcından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Artış, daha fazla mali teşvik…

ABD’de Tüketici Güveni Son Bir Yılın Zirvesinde…

ABD’de tüketici güveni, Mart ayında Corona virüsü salgınının başlangıcından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Artış, daha fazla mali teşvik ve kamu sağlığında yaşanan iyileşmeyle birlikte ekonomik büyümenin gelecek aylarda hızlanacağına dair öngörüleri destekler nitelikte.

Araştırma şirketi Conference Board’un Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini ölçen tüketici güven endeksindeki son verilerine göre endeks Mart ayında 19,3 puan artışla 109,7ye ulaştı. Endeks, bu rakamla, salgının başladığı 2020’nin Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. 19,3 puanlık artış, 2003 yılı Nisan ayından bu yana da görülenlerin en yükseği oldu. Tüketici güveni 2020 yılı Şubat ayındaki 132,6 puanın ise halen altında.

Conference Board’un bugün açıkladığı kamuoyu araştırması, tüketicilerin işgücü piyasası konusunda oldukça iyimser olduğunu ve Şubat ayında düşen hane halkı istihdamının bir miktar toparlandığını gösterdi. Daha fazla Amerikalı Corona virüsüne karşı aşılandıkça, zaruri olmayan işletmeler üzerindeki kısıtlamalar da gevşetiliyor.

Tüm bu gelişmelere Beyaz Saray’ın 1,9 trilyon dolarlık devasa teşvik paketi de eklenince iktisatçılar bu yıl ekonominin neredeyse son kırk yılın en iyi performansını yaşayacağı tahmininde birleşti. Çalışma, gelecek altı ay içinde daha fazla tüketicinin ev, araba ve elektrikli ev aletleri satın almayı amaçladığını gösterdi.

Tüketicilerin mevcut iş ve işgücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmesini yansıtan mevcut durum endeksi, Mart’ta 20,4 puan artışla 89,6’dan 110 seviyesine yükseldi. Tüketicilerin kısa vadeli gelir, iş ve işgücü piyasası koşullarına bakış açısına dayalı beklenti endeksi, Şubat ayındaki 90,9 seviyesinden 109,6’ya çıktı.

Enflasyon kaygıları

Ankette yer alan ‘’işgücü piyasası farklılığı’’ denilen durum, ankete katılanların işlerin bol mu yoksa zor mu bulunduğu konusundaki görüşleriyle ilgili verilerden elde edildi ve Şubat ayındaki eksi 0,8’den bu ay 7,8’e yükseldi. Bu ölçüm, Çalışma Bakanlığı’nın istihdam raporundaki işsizlik oranıyla yakından ilişkili.

Bu veri, bu ay istihdamdaki büyümede ciddi bir hızlanma beklentilerine uyuyor. Reuters haber ajansının ekonomistlerle yaptığı bir ankete göre, tarım dışı istihdam alanlar Şubat ayında 379 bin kişi arttıktan sonra Mart ayında da 639 bin kişi arttı. Hükümet, yakından takip ettiği Mart ayı istihdam raporunu Cuma günü yayınlayacak.

Gelecek altı ayda gelirde artış bekleyen tüketicilerin oranı geçen ay yüzde 14,8 iken bu ay yüzde 15,5’e yükseldi. Düşüş bekleyenlerin oranı, Şubat ayındaki yüzde 12, 9’dan yüzde 13.3’e yükseldi. Şubat ayına kıyasla daha fazla tüketici, ev, motorlu taşıt ve büyük ev aletleri satın almayı bekliyor.

Tüketicilerin gelecek 12 aydaki enflasyon beklentileri ise Şubat ayında yüzde 6,5 iken Mart’ta yüzde 6,7’ye yükseldi.

Conference Board’un ekonomik göstergelerden sorumlu kıdemli direktörü Lynn Franco, “Tüketicilerin yenilenen iyimserliği ev, araba ve çok sayıda pahalı ürün satın alma niyetlerini arttırdı. Ancak, kısa vadede enflasyon endişeleri, büyük olasılıkla petrol fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle arttı; bu da gelecek aylarda harcama niyetlerini azaltabilir” dedi.

Ev satın alma niyetindeki artış, evlere olan talebin güçlü kalabileceğini ve arz kısıtlı kaldığından fiyatları yükseltmeye devam edebileceğini gösteriyor. Konut piyasası, ofis alanı ve uzaktan eğitim için daha geniş evlere olan taleple güçlenmiş durumda ve bu yıl ‘’konut kredisi -mortgage’’ oranlarındaki artışa rağmen güçlü kalmayı sürdürüyor.

Bugün açıklanan bir başka rapor, 20 şehirli S&P CoreLogic Case-Shiller konut fiyatları endeksinin Aralık ayında yüzde 10,2 arttıktan sonra Ocak ayında yüzde 11,1 yükseldiğini ortaya koydu. Bu oran, son 15 yılın en hızlı artışına işaret ediyor.

 

Yazının Kaynağına Buradan Ulaşabilirsiniz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler