Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de PMI göstergeleri son yılların zirvesine çıktı

ABD’den bugün açıklanan Mart ayı PMI rakamları beklenenin çok üzerinde açıklandı. Geçen hafta açıklanan ISM imalat PMI 64,7’ye yükselerek son yılların…

ABD’de PMI göstergeleri son yılların zirvesine çıktı

ABD’den bugün açıklanan Mart ayı PMI rakamları beklenenin çok üzerinde açıklandı. Geçen hafta açıklanan ISM imalat PMI 64,7’ye yükselerek son yılların zirvesine çıkarken bugün açıklanan ISM imalat dışı PMI da 63,7’ye çıkarak yine son yılların zirvesini gördü. Hem imalat hem de imalat dışı sektörlerdeki iyileşme sürerken Hizmet PMI ise 60,4 seviyesine çıkarak 2014 sonrası zirveyi gördü.

Pandemi küresel ekonomide en ağır etkiyi hizmetler sektöründe yarattı.  Fakat, ABD’de aşılama hızı Biden ile birlikte hızlanırken, verilen desteklerin de etkisiyle ABD özelinde hizmet sektörü de toparlanıyor.  ABD’de karantina döneminde 26,7’ye kadar gerileyerek rekor düşüş yaşayan sektöre ait PMI verisi Mart ayında ise 60,0 seviyesi aşılarak son 7 yılın en iyi yükselişi yansıttı.

ABD’de son ay itibarıyla istihdam sektörü dikkat çeken bir toparlanma gösterdi ve son veriler de bunun devam edeceğini gösteriyor.  Fed ise bu toparlanmaya dikkat çekerken, henüz pandemi öncesi seviyeye dönülmediğini düşünüyor. Bu nedenle de Fed, para politikasında değişiklik yapmadan enflasyonun hedef üzerine çıkmasına izin vereceğini açıkladı. Piyasalar ise ABD ekonomisine ait veriler iyi geldikçe Fed’in 2022’nin son çeyreği ya da 2023’ün başında sıkı para politikasına geçeceği düşüncesini fiyatlıyor.

Bugün itibarıyla ABD 10 Yıllık tahvil faizleri %1,72’de, ABD Dolar Endeksi ise hafif bir düşüş göstermekte.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler