Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD verileri: Konut fiyat artışı yavaşlıyor olabilir- tüketici güveni yükseldi

Standard &Poor’s Salı günü yaptığı açıklamada, S&P CoreLogic Case-Shiller ulusal ev fiyat endeksinina Ağustos ayında temmuz ayından itibaren aynı şekilde…

ABD verileri: Konut fiyat artışı yavaşlıyor olabilir- tüketici güveni yükseldi

Standard &Poor’s Salı günü yaptığı açıklamada, S&P CoreLogic Case-Shiller ulusal ev fiyat endeksinina Ağustos ayında temmuz ayından itibaren aynı şekilde tüm zamanların en yüksek seviyesinde kalarak yıllık %19,8’lik bir yükseliş elde ettiğini söyledi. 20-City Composite, bir ay önceki %20’ye göre %19,7’lik bir yıllık değişim kaydetti.

“Ağustos 2021’de Ulusal Bileşik Endeks, Temmuz ayındaki %19,75’lik artışın marjinal olarak önünde, bir yıl önceki seviyelerden %19,84 yükseldi. Bu yavaşlayan ivme, 10 ve 20 Şehirli Kompozitlerimizde de belirgindi,” dedi S&P DJI’ın genel müdürü ve küresel endeks yatırım stratejisi başkanı Craig J. Lazzara, yaptığı basın açıklamasında. “Şehrimizin ve bileşik endekslerimizin her biri tüm zamanların en yüksek seviyesinde duruyor ve geçen ayki seviyelerden bir miktar yavaşlamış olmalarına rağmen, yıldan yıla fiyat artışı çok güçlü olmaya devam ediyor. Fiyat artışları, çoğu durumda bir ay önce olduğundan daha yavaş bir hızda olmasına rağmen, 20 şehrin tümü yükseldiği için bir kez daha geniş çapta dağldı.”

Tüketici güveni Ekim ayında yükseldi

ABD’de tüketici güveni Eylül ayında son 7 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından Ekim ayında 113,8’e yükseldi.

Conference Board Tüketici Güveni, yıl içi en yüksek seviyeyi 128,9’la Haziran ayında görmüştü. Eylül ayında ise endesk 109,8’e geriledi. Haziran-Eylül dönemindeki yılın 3. çeyreğinde dünyada ekonomik faaliyetlerin yavaşlaması ve ABD’de de bunun belirtilerinin görülmesi etkili oldu. Ekim ayında güven endeksinde toparlanma yaşandı.

Bugün ABD’den gelen bir diğer önemli veri olan yeni konut satışları Eylül ayında 800 bin ile beklentilerden iyi geldi. Konut satışlarındaki artışta düşük faiz oranının etkisi devam ediyor, fakat Fed üyelerinden konut piyasasında oluşabilecek bir bolunu engellemek için varlık alımlarındaki sınırlamanın bu taraftan başlaması gerektiğine dair açıklamalar geliyor.

ABD’de konut satışlarının artması tüketicinin borçlanma riskini de göze alması anlamına gerekiyor. Bu noktada gerek ekonomiye olan güven gerekse gelirinde devamlılık beklentisi kredi isteğini güçlendiren etmenler olurken enflasyon ise henüz hane halkının iştahını kesmiş değil.

Investing, Yahoo Finance

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler