Sosyal Medya

Döviz

ABD verileri emtiaları yukarı itti

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 553.000 ile beklenti 549.000’in üzerinde gerçekleşti​. ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre önceki…

ABD verileri emtiaları yukarı itti

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 553.000 ile beklenti 549.000’in üzerinde gerçekleşti​.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre önceki hafta için 547.000 olarak açıklanan başvuru sayısı 566.000 olarak güncellendi. ​

ABD istihdam piyasası trendlerine yönelik daha iyi bir gösterge olduğu düşünülen ABD işsizlik maaş başvurularının dört haftalık ortalaması 611.750 seviyesine geriledi.

ABD’de işsizlik maaşından yararlanan toplam kişi sayısı da 3,66 milyon seviyesine yükseldi.

Büyüme

Bugün yayınlanan resmi verilerde ABD ekonomisinde GSYİH 2020’nin son çeyreğindeki %4,3’lük büyümenin ardından ilk çeyrekte %6,4 ile beklenti %6,1’ün üzerinde büyüdü.
Piyasanın FED’in enflasyonda tercih ettiği ölçüt olan bir veri serisinde piyasa beklentinin altında bir okuma beklediği için, haberle birlikte dolar ve 10 yıllık Hazine tahvil faizi düşüş yaşadı. Tüketicilerin harcama modellerindeki değişimleri resmi tüketici fiyat enflasyonu endeksine kıyasla daha hızlı bir şekilde takip eden çekirdek kişisel tüketici harcamaları, %2,4’lük konsensüs tahmininin biraz daha altında, yıllık bazda sadece %2,3’lük bir yükseliş kaydetti.
FED Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü gevşek para politikasının ve güçlü bir ekonomik toparlanmanın kısa süre sonra enflasyonda kontrol dışı bir artışa yol açacağına yönelik endişeleri görmezden geldi ve fiyatlardaki mevcut artışın ve bu artışın arkasındaki faktörlerin “geçiçi” olduğunu söyledi.
Powell basın toplantısında bir kez daha ekonominin FED’in tam istihdam hedefinden “hâlâ biraz uzak” olduğunu söyledi ve merkez bankasının politikasını sıkılaştırmaya ne zaman başlayacağına yönelik bir yorum isteğini cevapsız bıraktı.
İstihdam piyasasına yönelik bu odak, Çalışma Bakanlığı’nın verilerine de yansıdı. Veriler çeşitli yerel ve federal programlar kapsamında 16 milyonun üzerinde insanın hala işsizlik sebebiyle maddi destek almakta olduğunu gösterdi. Ancak toplam sayıda yaklaşık 846 binlik bir düşüş yaşandı.

Bakırda yeni rekor

ABD’den gelen ekonomik verilerin kuvveti küresel bir toparlanmaya olan inancı güçlendirmesiyle birlikte Londra’daki bakır vadeli işlemleri bugün tarihte ilk kez ton başına 10 bin doları aştı; ancak kalıcı olmadı.
Bakır fiyatları bu yıl Çin’deki endüstriyel aktivitenin güçlülüğü sayesinde %28 yükselmişti. Piyasa katılımcıları şimdi metalin aynı zamanda yeniden inşa süreçlerinde daha çevreci teknolojilere yönelmeye büyük önem veren ABD ve Avrupa’daki iyileşme planlarından da fayda sağlayacağını düşünüyor. Özellikle bataryalı araçlar, bakır talebi için önemli bir talep kaynağını temsil ediyor.
Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler