Sosyal Medya

Döviz

ABD Üretici Fiyatları Mayıs’ta yıllık yüzde 6,6 ile 11 yılın zirvesinde

Fed’in başlayan iki günlük toplantısı öncesi ABD’li üretici fiyatları enflasyonu Mayıs ayında beklenenden daha fazla artarak şirketleri Amerikalı tüketiciler üzerindeki…

ABD Üretici Fiyatları Mayıs’ta yıllık yüzde 6,6 ile 11 yılın zirvesinde

Fed’in başlayan iki günlük toplantısı öncesi ABD’li üretici fiyatları enflasyonu Mayıs ayında beklenenden daha fazla artarak şirketleri Amerikalı tüketiciler üzerindeki fiyatları yükseltmeye körüklemiş oldu.

Çalışma Bakanlığı’nın Salı günkü verilerine göre, nihai talep için üretici fiyat endeksi Nisan ayındaki %0,6’lık yükseliş sonrasında bir önceki aya göre %0,8 arttı. Gıda ve enerji bileşenleri hariç, çekirdek ÜFE %0,7 yükseldi. ÜFE yıllık %6,6 seviyesine yükseldi ve bu rakam 2010’a kadar uzanan verilerde en büyük artış oldu. Yıllık çekirdek enflasyon %5,3 arttı.

Üretim maliyetlerindeki değişiklikleri takip eden ÜFE, son aylarda artış gösteriyor. Nakliye darboğazları ve artan işçilik giderleri ile birlikte artan malzeme fiyatları ve kıtlıklar üretim maliyetlerini yükseltmekte. Pandemi nedeniyle bastırılmış talebin piyasalara dönüşü mevcut kapasiteyi yetersiz hale getiriyor.

Fed yetkilileri fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskının büyük olasılıkla geçici olacağını söylese de, birçok ekonomist ÜFE artışının enflasyonda daha sürdürülebilir bir toparlanmaya yol açacağından endişe ediyor. Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir ankette, hem manşet hem çekirdek enflasyonda aylık %0,5 artış beklentisi olduğu görüldü.

Geçen hafta ortaya çıkan veriler, işletmelerin daha yüksek maliyetlerin yükünün en azından bir kısmını tüketicilere başarıyla aktardığının sinyallerini verdi. Tüketici fiyat endeksi Mayıs ayında üçüncü kez üst üste beklenenden daha fazla yükseltmişti.

Nihai talep endeksindeki Mayıs artışının neredeyse %60’ı mal fiyatlarında izlenen %1,5’lik yükselmeyle oluştu. Demir dışı metallerin, motorlu taşıtların, sığır ve dana etinin maliyetleri yükseldi.

Hizmetlerin fiyatları artarda beşinci kez yükseldi ve artışın %40’ından fazlası %27,3 artan otomobil perakendeciliği marjlarına atfedildi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler