Sosyal Medya

Döviz

ABD reel getirileri büyüme endişeleriyle rekor düşük seviyeye geriledi

ABD’nin 10 yıllık tahvillerinde reel verim, ekonomik büyüme görünümüne ilişkin endişelerin artmasıyla rekor düşük seviyeye geriledi. Enflasyonu ortadan kaldıran oran…

ABD reel getirileri büyüme endişeleriyle rekor düşük seviyeye geriledi

ABD’nin 10 yıllık tahvillerinde reel verim, ekonomik büyüme görünümüne ilişkin endişelerin artmasıyla rekor düşük seviyeye geriledi.

Enflasyonu ortadan kaldıran oran beş baz puan düşerek eksi %1,127’ye geriledi. Düşüş, önümüzdeki on yıl içinde tüketici fiyatlarının ortalama yıllık oranı için gösterge kabul edilen 10 yıllık başa baş faizin %2,34’te sabit kalması ve likidite eksikliğiyle güçlendi.

Durum, ekonomik toparlanmayı raydan çıkarmakla tehdit eden delta varyantının hızla yayılmasıyla artan yatırımcı duyarlılığına işaret ediyor. Diğer yandan, Almanya’nın iş güveninde açıklanan sürpriz zayıflık sonrası yatırımcıların güvenli varlıklara yönelmesi de etkili olmakta.

Mizuho International Plc’nin strateji başkanı Peter Chatwell, “Abd’de büyümede bir durgunluk rejimindeyiz, toparlanma enflasyonist baskılar arttıkça daha olgun ve geniş tabanlı hale geldi,” dedi.

Yetkililerin daha fazla parasal teşvik için görünümü tartışacakları Çarşamba günkü Fed kararı öncesinde de piyasalarda gerginlikler artıyor. Traderlar, enflasyonun geçen ay yıllık bazda on yılı aşkın bir sürenin yükseğine çıkmsından sonra bile, politika sıkılaştırma tahminlerini düşürmeye başladılar.

Jüpiter Yatırım Yönetimi’nin para yöneticisi Mark Nash, “Risk şahin tarafa yakın çünkü enflasyon verileri göz önüne alındığında güvercin bir beklenti kurmak zor,” dedi, ancak Fed’in koronavirüs vakalarının yükselmesi durumunda sonbaharda tapering konusundaki konuşmasını erteleyebileceğini de sözlerine ekledi.

Pazartesi günkü hareket, Çin’de 10 yıllık Hazine getirilerini beş baz puan düşürerek %1,23’e gönderen teknoloji sektörüne yönelik bir baskının ardından geldi. Bund verimleri, Münih merkezli Ifo Enstitüsü’nün haziran ayındaki 101,7 seviyesinden 100,8’e düşmesinin ardından beş ayın en düşük seviyesine geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler iyileşme bekliyordu.

Ralli aşırıya mı kaçtı?

Alman verileri ekonominin delta varyantı üzerinde dayanabilme kabiliyetine ilişkin endişeleri körükledi, ancak zaten en son yükselişin abartılmış göründüğüne dair endişeler vardı. ING Groep NV kıdemli kur stratejisti Antoine Bouvet, Alman veya ABD tahvillerine dokunmayacağını söyledi.

“Tahvillerde carry düştü ve volatilite arttı – daha yüksek risk ve daha düşük getiri kazandıran bir kombinasyon değil” dedi.

Yine de rallinin daha da devam etmesi gerekebilir. Tahvil arzı yaz aylarında düşük ve merkez bankalarından talep yüksek, bu da yatırımcıların alabildiği her şeyi alacağı anlamına geliyor.

NatWest Markets stratejisti Imogen Bachra, rallinin “aşırıya kaçtığını hissettiğini” söyledi. “Ancak birkaç hafta boyunca bu yeni aralıkta olabiliriz. Piyasalar, aşının etkinliği ve İngiltere ve Avrupa’da artan vakalar hakkında daha fazla kanıt isteyecektir.”

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler