Sosyal Medya

Döviz

ABD ekonomik verileri güçlenmenin devamına işaret ediyor

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları pandemi sonrası en düşük seviyeye geriledi, perakende satışlar 10 ayın zirvesine çıktı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları son…

ABD ekonomik verileri güçlenmenin devamına işaret ediyor

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları pandemi sonrası en düşük seviyeye geriledi, perakende satışlar 10 ayın zirvesine çıktı.

Haftalık işsizlik maaşı başvuruları son haftada 576 bin kişi ile pandemi dönemindeki en düşük seviyede geldi. Pandemi başında haftalık başvurular 6,6 milyona çıkarak rekor yükseliş göstermişti. Kademeli olarak 1 milyon ve 800 bin kişi altına gerileyen başvurular son haftada ise 576 bine geriledi.

Perakende satışlar, Mart’ta %9,8 yükselerek Mayıs sonrası en yüksek artışı gösterdi. Mayıs ayında baz etkisinin olduğu dikkate alınırsa bu ayki yükseliş pandemi sürecindeki en iyi toparlanma oldu. Verinin çekirdek kısmı da %8,4 artışla aynı dönem sonrası en hızlı yükselişi gösterdi.

Sanayi üretimi Şubat ayındaki %2,6 oranında daralmasının ardından Mart ayında %1,4 yükseldi, bu yükseliş beklentiden düşük olsa da önceki aya göre artış olması olumlu.

İmalat üretimi de Şubat ayındaki düşüşe göre beklenti altında da olsa yükselirken kapasite kullanım oranı %73,4’ten %74,4’e yükseldi.

Trump dönemindeki rekor teşvik paketlerinin Biden döneminde de devam etmesi, özellikle direkt yardımlar ve orta-küçük işletmelere daha fazla destek verilmesi ekonomideki toparlanma için önemli. Son veriler pandemi öncesi için uzun zaman gerekse de ABD’de ekonominin desteklerle canlanmaya başladığını gösteriyor.

Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler