Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

AB, Avro bölgesi için büyüme tahminlerini artırdı, ancak delta varyantı konusunda uyardı

Avrupa Komisyonu’nun bu hafta açıkladığı son tahminlere göre, avro bölgesi için ekonomik görünüm iyileşti, ancak Komisyon, delta varyantın salgının bitmediğinin…

AB, Avro bölgesi için büyüme tahminlerini artırdı, ancak delta varyantı konusunda uyardı

Avrupa Komisyonu’nun bu hafta açıkladığı son tahminlere göre, avro bölgesi için ekonomik görünüm iyileşti, ancak Komisyon, delta varyantın salgının bitmediğinin “kesin bir hatırlatıcısı” olduğu konusunda uyardı.

Komisyon Mayıs’ta açıkladığı beklentilerde avro bölgesi için 2021 yılında %4,3 ve 2022 yılında %4,4 GSYİH büyümesi öngörmüştü. Şimdi, tahminlerini güncelledi ve bu yıl %4,8 ve 2022 için% 4,5 büyüme bekliyor.

Buna karşılık, Avrupa Merkez Bankası Haziran ayında euro bölgesinin 2021’de %4,6, gelecek yıl ise %4,7 büyümesini öngördüğünü söyledi.

AB’nin ekonomiden sorumlu komisyon üyesi Gentiloni yaptığı açıklamada, “AB ekonomisi, hem yurtiçinde hem de küresel düzeydeki güçlü talep ve ilkbahardan bu yana hizmet sektörlerinin beklenenden daha hızlı bir şekilde yeniden açılmasından beslenmekte. Bu yıl son on yılların en hızlı büyümesini görmeye hazırlanıyor.” dedi.

Son tahminlere dayanarak, Komisyon avro bölgesinin bu yılın son çeyreğinde kriz öncesi seviyelerine geri dönmesini bekliyor ve bu da beklenenden bir çeyrek daha erken anlamına geliyor.

Bununla birlikte Gentiloni uyarıyor: “En önemlisi, son aylarda kaydedilen etkileyici ilerlemeyi temel alarak aşılama çabalarımızı iki katına çıkarmalıyız: Delta varyantının yayılması, henüz pandeminin gölgesinden çıkmadığımızı açıkça hatırlatıyor.”

Son ekonomik tahminler, politika yapıcıların Covid-19 enfeksiyonlarının artmasından giderek daha fazla endişe duyduğu bir zamanda geliyor. Örneğin Fransa’da hükümet Temmuz ayı sonlarında dördüncü dalga olasılığını gündeme getirdi. Ülkenin maliye bakanına göre “ekonomik iyileşmeyi tehlikeye atabilecek tek şey” delta varyantının yıyılması.

Son tahminlere göre, Fransa bu yıl %5,7 olan önceki büyüme tahmininin üzerine çıkarak %6 oranında büyüyebilir.

Avrupa’nın geleneksel ekonomik motoru Almanya’ya bakıldığında, Komisyon 2021 yılında GSYİH artışının %3,6 olmasını beklerken, Mayıs ayındaki tahmin %3,4’tü.

Turizm canlanması

Komisyon ayrıca, “1 Temmuz’dan itibaren yeni AB Dijital COVID Sertifikası’nın uygulanmasından daha fazla yararlanması gereken AB içi turizm faaliyetlerinde bir canlanma olduğuna dair kanıtlar olduğunu” da belirtmekte.

Bu belge, virüs testi negatif çıkan, iyileşen veya tamamen aşılanmış kişilerin 27 üyeli blok içinde daha kolay seyahat etmelerini sağlıyor. Özellikle turizme bağımlı ekonomiler, yani Yunanistan, İspanya, İtalya ve Portekiz için kritik öneme sahip.

İspanya’nın bu yıl %6,2 oranında büyüyerek bloğun en yüksek ikinci büyüme oranına sahip olması bekleniyor.

Komisyon, İspanya’da son haftalarda daha fazla işe alım olduğunu ve AB’nin dördüncü büyük pazarında iş ve tüketici duyarlılığının da geliştiğini kaydetti.

CNBC

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler