Sosyal Medya

Döviz

YORUM: TL’ye hafta sonu darbesi

Dolar/TL’de oynaklık bir türlü yatışmıyor. Cuma gecesi aniden hareketlenen kur, haftayı 8.11’den kapattı.  ABD dolarının güçlü seyri, ve ABD tahvil…

YORUM:  TL’ye hafta sonu darbesi

Dolar/TL’de oynaklık bir türlü yatışmıyor. Cuma gecesi aniden hareketlenen kur, haftayı 8.11’den kapattı.  ABD dolarının güçlü seyri, ve ABD tahvil faizlerinin 2Ç boyunca yükselmeye devam edeceği beklentisi  Türkiye dahil tüm Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ, Piyasalar = GOP) FX’te sarsıntı yarattı. Türkiye özelinde Brent petrolde Süveyş Kanalı’nda tıkanmadan kaynaklanan alevlenme de satış nedeni olarak kullanıldı.

 

Gün boyunca 8 aylık dipten toparlanmaya çalışan MSCI GOÜ Hisse Endeksi, Latin America seansında yeniden düşüşe geçti. Yakında GOP’tan sıcak para kaçışı başlayacak. Önümüzdeki aylarda dış dünyadan esen rüzgarların TL’nin yelkenlerini doldurması olası değil.

 

Yerleşiklerin döviz satışı geçen hafta dolar/TL’deki ralliyi frenledi, fakat bu hafta dolarizasyonun yeniden başlaması büyük olasılık. Piyasalar 15 Nisan’da TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına kadar tedirgin kalacak. ABD’yle ilişkiler de her an olumsuz yönde gündemin tepesine çıkabilir.

 

Erdoğan’ın çok vahim politika hataları ile Türkiye global fonlar arasında yatırım yapılır niteliği kaybetti.  Piyasada kredi notunun indirileceği fiyatlanıyor.   Bu noktadan sonra güçlü bir faiz artırımı dışında hiç bir icraat sıcak parayı geri getirmez. Bugün yazacağım makalede izah edeceğim üzere, Türkiye’nin artık bir dış çıpaya ihtiyacı var. Bu çıpa ABD’yle S-400 sorununu çözmek, AB’yle genişletilmiş Gümrük Birliği görüşmelerinin başlaması ve IMF’yle stand-bye anlaşması olabilir.

QNB Finansbank araştırmasına göre: “TCMB’nin açıkladığı son portföy verilerine göre, TCMB’nin 200 baz puan faiz artışına gittiği 19 Mart haftasında, yabancı yatırımcıların hisse senedi portföylerine 60 milyon dolarlık, tahvil portföylerine ise 427 milyon dolarlık giriş olmuştur. Yabancı yatırımcıların TL cinsi portföy büyüklüğü, bu senenin başından itibaren yatay bir eğilim sergilemektedir.

Bunların yanında, BDDK’nın açıkladığı bankaların bilanço dışı döviz pozisyonu ve TCMB’nin swap miktarındaki değişimden, yurtdışı yerleşiklerin kısa vadeli swap pozisyonlarındaki akımları hesaplıyoruz. Bu kanaldan, geçtiğimiz hafta 1.3 milyar dolarlık giriş yaşanmıştır ve böylece önceki 3 haftada yaşanan 1.6 milyar dolarlık çıkış büyük ölçüde tersine çevrilmiştir.

Ekim sonundan itibaren yabancı yatırımcıların TL cinsinden tahvil portföyüne 4.4 milyar dolar, hisse senedi portföyüne 0.7 milyar dolar, swap portföyüne ise 15.3 milyar dolar; toplamda 20.4 milyar dolar giriş olmuştu”.

 

Bu meblağın ne kadarının kaçtığını gelecek Perşembe yeni veriler açıklanınca göreceğiz. Fakat, hala kaçacak ve kaçmak için sıraya giren $10 milyar civarında sıcak para olabilir.

Yerleşiklerin $7-8 milyara vardığı iddia edilen döviz satışları da gçen hafta döviz pazarında kısmi denge sağladı. Ancak, bu satışlar düşük maliyetli döviz tutup, kar realizasyonuna geçen yüksek servet sahibi “oyunculardan” geldi. Pazarda sürekli yükselen enflasyon, hükümete duyulan güvenin kaybolması ve en önemlisi TCMB guvernörü Prof Kavcıoğlu’nun 2 hafta içinde kallavi faiz indirimi yapacağı beklentisi ile bu hafta yerleşiklerin döviz alımına geçtiğini göreceğiz. Bu alımlar dolar/TL’yi sürekli yukarı taşıyacak.

Berat Albayrak döneminde uygulandığı gibi kamu bankaları vasıtasıyla döviz satarak kuru dengeleme çabası da beyhude, çünkü artık bırakın TCMB’yi sistemde o kadar döviz kalmadı.  Herkes yerleşiklerin dev döviz DTH birikimden bahsederken, geçen sene tüm cari açığın yurtiçindeki dövizlerin dışarıya transferi ile finanse edildiğini unutuyor.

En son olarak da, AB’yle Erdoğan’ın yeni kriz çıkartmaktan vazgeçmesi karşılığı geçici ateşkes sağlandı, ama Beyaz Saray’ın S-400 konusunda nasıl bir hareket tarzı izleyeceği soru işareti.  Beyaz Saray bu ay ek CAATSA yaptırımlarının işaretini verebileceği gibi, yaptırımları Türkiye’ye kaliteli sermaye girmesini engelleyen bir Demokles’in Kılıcı gibi de kullanabilr.

Bu şartlar altında 15 Nisan’da faiz indirmek çılgınlık olur.  Bireyseller bankalarda tuttukları dövizi çekmeye karar verebilir. Bu yüzden 15 Nisan’da faiz indirimi beklemiyorum.

Aksine, yatırımcıların TCMB yeniden faiz artırımı yapılıncaya kadar TL satacakları görüşündeyim.  Soru, TCMB’nin ne kadar faiz indireceği değil, Erdoğan’ın ne zaman hatasının maliyetini anlayıp, çözüm aramaya başlayacağı olmalı.

 

FÖŞ

FÖŞ anlattı: Bu Darboğazdan NE ZAMAN ve Nasıl Çıkarız?

 

Güçlü TL mi, düşük faiz mi? | Atilla Yeşilada

 

Faiz tartışmasında kıyamet işte bundan koptu! | Cüneyt Akman

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler