Sosyal Medya

Döviz

TL dikiş tutmuyor

  Kritik enflasyon verisi eşliğinde dolar/TL güne 8.59-60 sınırında başlıyor. Dün Dolar Endeksi günü hafif kazançlarla, fakat 90 direncinin altında…

TL dikiş tutmuyor

 

Kritik enflasyon verisi eşliğinde dolar/TL güne 8.59-60 sınırında başlıyor. Dün Dolar Endeksi günü hafif kazançlarla, fakat 90 direncinin altında sonlandırırken, Gelişmekte Olan Ülkeler FX ve hisse senetleri de yatay seyretti. Emtia ihracatçıları daha iyi performans gösterdiler.

 

TL’nin toparlanamamasının ardında yatan nedenlerden biri Brent petrolün bu sabah Asya’da $71/varili de yukarı kırması. Buna karşılık TCMB Başkanı Prof Kavcıoğlu’nun Başkan Erdoğan’ın TRT’de verdiği beyanata “netlik kazandırarak”

“Ekonominin yeniden dengelenmesini sağlayacak ılımlı bir iç talep ve kredi büyümesi sağlanması için sıkı para politikası duruşu gerekiyor. Dezenflasyon süreci boyunca politika faizini enflasyonun üzerinde tutma kararlılığımız devam edecek” ifadesini kullanması  döviz pazarını rahatlatmadı.

Çünkü, yerli ve yabancı yatırımcılar son 10 yılda her sene muhakkak en az bir kere sergilenen “Ben yine de faiz indireceğim” oyunundan bıktılar. Başkan Erdoğan’ın ne  acı tecrübe, ne de ekonomik kuram tanımayan bu inadı yüzünden TL’nin sırtına kalıcı bir ek risk primi bindi. Adı da “Erdoğan’ın kaprisi primi”

Sonuç olarak, Mayısta bir yıl öncesine göre hızlanarak  $14.5 milyara yükselen GOP’a sıcak para girişleri Türkiye’ye çok az uğradığı gibi, yabancı yatırım bankaları da sürekli TL aleyhinde rapor yazarak fon yöneticilerin aklını çeliyor.

 

Diken.com.tr’ye göre, ABD’li yatırım bankası Citi, Türkiye’de orta vadede enflasyonun yükselme ihtimali ve haziran ayında yurt içi döviz arzındaki dengesizliklerden dolayı TL’nin daha da değer kaybetmesinin muhtemel olduğunu bildirdi.

 

Citi, yayınladığı raporda model portföyünde TL’ye karşı dolar alım pozisyonunun ağırlığını yüzde 1’den yüzde 2’ye yükseltti.

 

Citi bir önceki raporunda TL’de son dönemdeki değer kaybının ardından Türkiye’nin yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 11,7’den yaklaşık yüzde 15’e yükseltmişti. Merkez Bankası (MB) da aynı dönemde yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 9,4’ten yüzde 12,2’ye çıkarmıştı.

 

Kısır döngü

TL’de değer kaybının devam etmesi enflasyonun daha uzun süre yüksek seviyelerde kalmasını da beraberinde getiriyor. Bu da yeni faiz artışlarına ihtiyaç duyulması olasılığını güçlendiriyor.

 

Ancak düşük faiz isteğiyle bilinen ve bunu dün de dile getiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni bir faiz artışı gerektiğinde nasıl tepki vereceğine yönelik endişeler, ihtiyaç halinde faiz artışının yapılıp yapılamayacağına dair piyasadaki soru işaretlerini daha da destekliyor. Uzmanlar da mart ayındaki ani MB başkan değişikliğiyle tetiklenen bu kısır döngüyü gözlemlemeye devam ediyor.

 

Yabancı yatırımcılarsa tarihi düşük seviyelere indirdikleri Türkiye yatırımlarını son haftalarda sınırlı artırdı. Ancak geçmiş seviyelerle kıyaslandığında bu artışa rağmen yabancı payı tarihin en düşük seviyelerine yakın seyrini sürdürüyor.

 

Yurt içindeyse TL’nin değer kazanabileceğine inancını tamamen kaybeden tasarruf sahipleri, döviz hesaplarını 225 milyar doların üstüne taşıdı.

 

 

Güldem Atabay: TCMB toplantısında “erken” faiz indirimi yok ama faiz indirimi var

 

Dolar/TL kurundaki rekoru yabancı analistler yorumladı: ‘Para politikası bağımsız olamadıkça olumsuz gidişat sürer’

 

Mayıs dış ticaret açığı yine arttı

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler