Sosyal Medya

Döviz

TCMB’nin sürpriz faiz kararına dolar/TL nasıl tepki verdi?

Merkez bankasından 100 bp faiz artışı beklenirken gelen 200 bp artış TL üzerinde olumlu etki yarattı. Bankanın enflasyondaki yükselişin devam…

TCMB’nin sürpriz faiz kararına dolar/TL nasıl tepki verdi?

Merkez bankasından 100 bp faiz artışı beklenirken gelen 200 bp artış TL üzerinde olumlu etki yarattı. Bankanın enflasyondaki yükselişin devam edeceğine vurgu yaparak faiz artırdıklarını açıklaması, yüksek faizi enflasyon hedefine ulaşana kadar göreceli oarak koruyacaklarını ima etmesi de beklentilerde iyimserlik yarattı.

Merkez bankasının beklentilerden yüksek oranda faiz artışı yapması ile kur tarafında da sert geri çekilme yaşandı. Karar öncesi 7,47 seviyesinde fiyatlanan USD/TL %2 düşüşle 7,3250’ye gerilerken EUR/TL kuru da 8,92’den 8,7490’a geriledi. Son saatte dolar kuru 7,38’den işlem görüyor.

Dün ABD merkez bankası toplantısı ardından enflasyonda yükseliş beklendiği ve bunun geçici olacağını düşündüğünü açıklayan Fed, Başkanı Powell’ın konuşmasının ardından dolarda düşüşe neden olmuştu.   Türkiye’de iç siyasetteki gerginliklerle birlikte dolara karşı 7,63’e gerileyen TL bugünkü merkez bankası toplantısı öncesinde faiz artışı beklentileri ve Fed’in açıklamaları ile sabaha 7,50’li seviyelerin az altında başlamıştı.  TL, bugün TCMB’nin faiz kararının ardından günlük bazda en çok iyi performansı gösteren gelişen ülke parası oldu.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler