Sosyal Medya

Döviz

Piyasa Bülteni: ABD’de enflasyon 31 yılın zirvesinde. Dolar küresel çapta sert değerleniyor!

Dün ABD’de açıklanan enflasyon verileri, küresel piyasalarda büyük bir dalgalanma yarattı. TÜFE, Ekim ayında yıllık %6,2 (beklenti %5,8) ; çekirdek…

Piyasa Bülteni: ABD’de enflasyon 31 yılın zirvesinde. Dolar küresel çapta sert değerleniyor!

Dün ABD’de açıklanan enflasyon verileri, küresel piyasalarda büyük bir dalgalanma yarattı. TÜFE, Ekim ayında yıllık %6,2 (beklenti %5,8) ; çekirdek enflasyon ise %4,6 (beklenti %4,3) artış kaydetti. Bu gerçekleşme ile TÜFE enflasyonu da 31 yılın en yüksek seviyesine ulaştı!

Beklentilerin çok üzerinde açıklanan enflasyon verisinin piyasa yansıması da, hem içeride hem de dışarıda çok sert oldu. Küresel çapta, irili ufaklı hemen hemen tüm merkez bankalarının pandemi döneminde ekonomiyi desteklemek adına uyguladığı ultra gevşek para politikası duruşunu terk etmeye ya da söylemini sertleştirmeye başladığı bir ortamda, akıntının tersine kürek çeken Türk Lirası, dün ABD verisi ardından 9,8750 seviyesini test ederek tüm zamanları en değersiz seviyesine ulaştı.

Piyasa dedikodularına göre, son günlerde 9,70 seviyesinin etrafında sakin bir şekilde salınan USDTRY kurunun aniden kulvar değiştirmesi arkasında kurumsal kaynaklı yüklü döviz talebi olduğu net bir şekilde konuşuluyor. Belki de, ABD enflasyon ve haftaya Perşembe günü düzenlenecek TCMB olağan PPK toplantısı öncesinde pozisyon ayarlamasına giden şirketler, döviz borçlarına karşı (ithalat) alımlarını arttırdığını düşünüyoruz.

ABD’de enflasyonun kulvar değiştirerek daha da üst bir patikaya yönelmesi ardından, piyasalar cephesinde, acaba FED enflasyon konusunu hafife mi aldı ya da hamle yapmakta geç mi kalıyor sorularının da yüksek perdeden tartışılmasına neden oldu. Bu bağlamda, iletişim ve öngörülebilirlik anlamında çok iyi bir aktör olan FED’den yakın gelecekte yapılacak açıklamaların çok önemli olacağını düşünüyoruz.

Dün 31 yılın zirvesine yükselen enflasyon verisine tepki olarak, dünyanın en likit ve risk-off modunda sığınılan yegane limanı olan ABD 10 yıllık tahvil faizleri sadece de 15 baz puan yükselerek %1,45 seviyesinden %1,59 seviyesi gelerek ayrı bir kafa karışıklığı yarattı. Madem enflasyon bu kadar sert artıyor, madem FED’in hamle yapma takvimini öne çekmesi bekleniyor, neden 10 yıllıklar daha sert bir yükseliş kaydetmiyor? Cevap aslında çok da basit olabilir: kafalar her yerde karışık! Belki de piyasalar önümüzdeki yıllarda ciddi bir durgunluğu da fiyatlıyor olabilir.

Dün ABD enflasyonunun multi yılların zirvesine tırmanmasına rağem faizlerin göreceli sakin seyri ve beraberinde FED’in geç kaldığı/kalacağı beklentisi, adeta altın ve gümüşün ekmeğime yağ sürdü. Reel ABD faizler ile ters korelasyona sahip kıymetli madenler, bültenimizde ön plana çıkardığımız sırası ile gümüş 25,10 dolar ve altın için 1,861 dolar seviyesindeki önemli teknik seviyelerini dün test etti. Bir tarafta ons altının sert değer kazancı, diğer tarafta TL’nin tüm zamanların en değersiz seviyesine gerilemesi ile gram altın da 590TL seviyesine dayanarak tüm zamanların yeni en yükseğine imza attı.

Doların küresel olarak değer kazanması ile sepet kur DXY son 16 ayın zirvesine yükselerek ilk kez 95’li seviyelerden işlem gördü. DXY içerisinde en yüksek paya sahip EUR/USD paritesi de enflasyon verisi ardından 1,15 seviyesinin altına geriledi. EUR/USD paritesinde haftalık kapanışın 1,1420 seviyesinin altında olması, beraberinde sert bir fiyatlamayı da (EUR aleyhine) getirebilir!

Riskli sınıfa giren her finansal araçta değer kaybı yaşandığı dünkü günde, kripto paralar da karışık bir seyir izledi. Veri ardından ilk tepki olara Bitcoin 69bin dolar, Ethereum ise 4,870 dolar ile rekor tazelerken, gece ilerleyen saatlerde zirve seviyelerini koruyamayarak geri çekildi. Teknik manada haftalık kapanışı izleyerek Pazartesi günü bültenimizde daha detaylı bir analiz sunacağız.

Bugünde itibaren tüm dikkatler FED cephesinden gelecek açıklamalar üzerinde olacaktır. Bugün ABD piyasaları Veteran Günü nedeniyle tatil konumunda olacak. FED riski nedeniyle, TCMB’nin yangın ortamına benzin ile koşmayarak bu ay pas kararı alması en doğru adım olacağını düşünmeye devam ediyoruz. USDTRY kuru günün ilk işlemlerinde 9,88 ile zirvede!

Enflasyon ve FED’den erken bir faiz hamlesi riskine ilaveten, likidite sorunları yaşayan ve temerrüdün kıyısında olan Çinli emlak devi Evergrande’nin dün vadesi gelen tahvil kupon ödemesini gerçekleştiremeyerek iflas başvurusu yaptığı yönünde akşam saatlerinde artan haber kirliliği de, ilave bir piyasa rahatsızlığı yarattı. Lakin, bu sabah Reuters haberlerinde, Evergrande Group’un kupon ödemesini yaptığını ve temerrüt endişelerinin hafiflediğini okuyoruz.

ABD borsaları geceyi %1 civarında (Nasdaq %1,7) düşüşle tamamlaması ardından bu sabah Asya’ya karmaşık bir seyir hakim. Evergrande haber kirliliğinin nispeten dağılması ile Şangay borsası %0,6; gösterge endeks Tokyo borsası ise %0,5 yukarıda işlem görürken, diğer bölgelerde ise hakim renk kırmızı. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de hafif çaplı yükselişler görülüyor.

Bugünün veri takviminde içerde Eylül ayı ödemeler dengesi istatistikleri izlenecek. ABD enflasyonu ve FED’in ‘zor’ günleri piyasaların gündeminde kalmaya devam edecek gibi gözüküyor. Böyle bir ortamda, FED’in süreci ağırdan alması, arzı sınırlı kripto para ve kıymetli madenler destekleyebileceği göz ardı edilmemelidir. TL’nin belini ise ancak TCMB’den gelecek olası bir ‘pas’ kararı düzeltebilir.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler