Sosyal Medya

Döviz

Piyasa ANALİZ:  Çin verileri gölgesinde zor başlangıç, TL için kritik hafta

Pazartesi sabahı açıklanan Çin  3Ç2021 GSYH büyümesi %5 beklentiye karşın %4.9 açıklandı. Ekonomi bir önceki çeyrekte %7.9 büyümüştü.  Asya borsaları…

Piyasa ANALİZ:  Çin verileri gölgesinde zor başlangıç, TL için kritik hafta

Pazartesi sabahı açıklanan Çin  3Ç2021 GSYH büyümesi %5 beklentiye karşın %4.9 açıklandı. Ekonomi bir önceki çeyrekte %7.9 büyümüştü.  Asya borsaları veri gölgesinde haftaya tatsız bir başlangıç yaptı. Dolar Endeksi son bir haftada %0.6 değer yitirirken, ABD gösterge 10 yıllık devlet tahvilinde getiri bir kez daha %1.6 sınırında. TL açısından en önemli değişkenlerden biri, Brent petrol haftaya $85.5/varilde başlıyor. TSİ 06:15’te dolar/TL kotasyonları  9.26-27 arasında. TCMB’nin 21 Ekim’de 100 baz puan daha faiz indireceği beklentisi TL’nin belini büküyor.

 

İş Yatırım’a göre, Türk Hazine eurotahvilleri haftanın son işlem gününü yatay seyirle geçirdiler ve getiri eğrisinde Perşembe gününe göre önemli bir değişim olmadı. 10 yıllık kıymet 93,40 seviyelerinden %6,92 getiri seviyesinden fiyatlandı. Şirket kıymetlerinde de seyir yatay olurken 2024 vadeli İş Bankası kıymeti 103,100 fiyatla %4,80 getiri seviyelerinden işlem gördü. 5 yıl vadeli ülke risk primi de yatay seyretti ve 447 / 450 seviyesinden kote edildi.

 

Çin Merkez Bankası PBoC yetkilileri Evergrande’nin çöküşünün tüm inşaat-emlak sektörüne bulaşmasını engelleyeceklerini beyan ettiler. Fakat, Evergrande Çin’de tüketici moralini çok fena bozdu. Emlak satışları Eylül’de Y/Y %17 geriledi. ABD’yle birlikte dünya ekonomisini sürükleyen dev Çin lokomotifinin birkaç çeyrek daha yavaşlayacağı beklentisi Asya borsalarında satışlarda önemli rol oynuyor.

 

ABD’de ise gösterge tahvil getirileri yeniden yükselişe geçerken, Cuma günü açıklanan perakende satışlar verisinin beklentinin çok üstüne çıkması ön planda. WSJ’a göre vadeli işlem piyasaları Brent petrolün $100/varile yükselmesini fiyatlamaya başladı. Fed futures vadeli işlemleri de 2022 Eylülü’nde ilk faiz artırımının açıklanacağını fiyatlıyor.

Dolar Endeksinde gerilemenin birincil nedeni, diğer majör merkez bankalarının daha erken sıkılaştırmaya geçeceği kaygısı. Rusya, Brezilya, Polonya, Macaristan gibi önde gelen Gelişmekte Olan Ülkeler yanında, yakında Gelişmiş Ülkelerin de varlık alım programlarını sonlandırması ve/ya ilk faiz artırımlarını açıklaması söz konusu.

 

Yükselen enerji fiyatları, yüksek oynaklık sergileyen risk iştahı ve yükselen ABD tahvil getirileri TL için karşıdan esen çok sert rüzgarlar anlamına geliyor.

Bloomberg ve Reuters’e konuşan uzmanlara göre TL için başlıca risk yabancı finansal yatırımcıların satması değil, yerleşiklerin döviz mevduatlarını artırmaları.

Artık dolar/TL için ekonomi ya da finansal göstergelere dayalı öngörüler yapmak imkansız, çünkü değeri psikoloji belirliyor. SÖZCÜ Cuma akşamı   “Dolar/TL’de bugün 9,2790’lık yeni zirve görülürken, 5 Eylül 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı onayıyla açıklanan Hazine ve Maliye Bakanlığı imzalı Orta Vadeli Program’da (OVP) 2022 yılı için öngörülen ortalama 9,27’lik beklenti de şimdiden aşılmış oldu” yorumunu yaptı.  TCMB Ekim Beklenti Anketi’nde yıl sonu dolar/TL tahmini 9.22 olarak gerçekleşti, bu da aşıldı.  International Institute of Finance ise dolar/TL’de adil değerin 9.50 olduğunda israrcı.

 

Eşel mobilin tavanına gelinmesi ile yeniden pompa ve kaloriferlere yansıyan enerji zamları da psikoloji bozulmasına katkı yaparken, enflasyonun %20’den daha yüksek seyrettiği  şüphesini körüklüyor. Bu durumda, TL mevduat faizlerinin hiç cazibesi yok.  Yerleşiklerin dövize geçiş hızı yeni kur düzeyini belirleyecek.

 

Bazı yabancı uzmanlara göre ise TL’nin hızlı değer kaybının yaratacağı siyasi tepkiden çekinen Erdoğan TCMB’nin yeniden faiz artırımına gitmesine izin verecek.

 

Hükümet ve TCMB kurdaki depreme nasıl tepki vereceklerini kamuoyuna anlatmadan, TL’nin değer kazanması imkansıza yakın.

 

FÖŞ

 

Atilla Yeşilada:  Kara Noel kapıda

 

Ne olduğumuzu anlamadan dolar/TL’yi 10’da görürüz | Güldem Atabay

 

Fed Savunmada: “ABD Dolarının Uluslararası Rolü”

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler