Sosyal Medya

Döviz

KKTL açıklanmadan önceki hafta yerli dövize koşmuş…Rezerv düşüşü kuvvetli

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 17 Aralık ile biten işlem haftasına ait para ve banka istatistiklerini yayımladı. 17 Aralık haftasında yurt…

KKTL açıklanmadan önceki hafta yerli dövize koşmuş…Rezerv düşüşü kuvvetli
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 17 Aralık ile biten işlem haftasına ait para ve banka istatistiklerini yayımladı. 17 Aralık haftasında yurt içi yerleşiklerin toplam döviz mevduat hesapları 6,14 milyar dolar artarak 231,87 milyar dolardan 237,79 milyar dolara yükselerek Eylül sonrası en yüksek seviyeye çıktı.

Toplam döviz mevduatları içinde en yüksek paya sahip olan gerçek kişilerin mevduatları son haftada 4,6 milyar dolar artarak 146,50 milyar dolara yükselirken tüzel kişilerin mevduatları da 1,5 milyar dolar artışla 91,28 milyar dolara çıktı.

Parite etkisinden arındırılmış verilerle, döviz mevduatlarındaki artış aslında 5,4 milyar dolar.  Bunun 4 milyar doları ise hane halkı talebi olarak izlenmekte. Dolayısıyla merkez bankasının faiz indirim sürecinde TL/doları 14 altında tutmak için gerçekleştirdiği doğrudan döviz satışlarının net alıcısının yerliler olduğu anlaşılıyor.  Hükümetin acil önlem olarak devreye soktuğu “Kur Korumalı vadeli TL mevduat (KKTL)” da işte yerli talebinin kesilmesi için kurgulanmış, riski Hazine’ye yükleyen son derece tehlikeli bir enstrüman.

25 Aralık verileri açıkladığında, yani TL/dolar 18,3’ten 10,22’ye gittiği bu haftada yerlilerin döviz mevduatlarında bir miktar (2-4 milyar dolar arası) satış görmek mümkün.  Fakat aynı hafta içinde kamu bankalarının -muhtemelen haftanın sonunda 7 milyar doları aşacak- gizli döviz satışları TL’deki değer kazanma sürecinin arkasındaki temel neden. 

17 Aralık haftasında TL mevduatlar 1 trilyon 891 milyar liradan 60 milyar düşüşle 1 trilyon 831 milyar liraya geriledi ve toplam mevduatlar içinde dövizin payı %66,39’a yükselirken TL’nin payı %33,61’e geriledi.

Aynı haftada doğrudan döviz satışı yapan merkez bankasının ise rezerv kaybı devam etti.  TCMB verilerine göre brüt rezervler 123 milyar dolardan bir haftada 17 Aralık haftasında 116,5 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde net rezervler ise 21,2 milyar dolardan 12,2 milyar dolara geriledi.

Bankanın swap hariç net rezervi ise eksi 38,8 milyar dolardan geçen hafta eksi 46,7 milyar dolara yükseldi. Merkez bankası ve hükümetin beklentisi, eksilen rezervlerin yerlilerin döviz mevduatı satışları ile yerine konabileceği.

TCMB

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler