Sosyal Medya

Döviz

Jackson Hole öncesi tahvil pazarında derin korku

    İş Yatırım Eurotahvil raporuna göre, Jackson Hole öncesinde, bölgesel FED başkanlarından gelen varlık alımı azaltmasına geç olunmadan başlanması…

Jackson Hole öncesi tahvil pazarında derin korku

 

 

İş Yatırım Eurotahvil raporuna göre, Jackson Hole öncesinde, bölgesel FED başkanlarından gelen varlık alımı azaltmasına geç olunmadan başlanması gerektiği açıklamaları ile paralel ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde yükseliş görüldü. Gün içerisinde 1.33 seviyelerinden 1.38 yakınlarına yükselen getiriler için Mayıs ayından bu zamana direnç görevindeki 50 günlük hareketli ortalamanın aşılması da yukarı hareketi hızlandırdı; 50 günlük 1.33 seviyesinde bulunuyor.

Avrupa tarafında da satıcılı bir gün olurken İngiltere 10 yıllıklar 0.60, Fransa 10 yıllıklar -0.06, Almanya 10 yıllıklar ise -0.41 getiri seviyesinden ekside olarak günü sonlandırdılar.

 

TSİ 11:00’de Asya futures’da ABD 10 yıllık devlet tahvilinin getirisi %1.344 civarında. ABD doları Powell’ın bu akşam yapacağı konuşmada varlık alımlarının azaltılması ile ilgili takvim açıklayacağı beklentisiyle güçlendi. TL ise global arka plandan bağımsız, değer kazanmaya devam ediyor. BloombergHT’ye göre dolar/TL kotasyonları dünden farklı  değil, 8.38 civarında.

 

Türkiye devleti ve özel sektör tarafında ihraç edilen FX cinsi tahvillerde, hafta genelinde olduğu gibi Perşembe günü de kazanımlı geçse de ABD senasının hız kazanması ile gerileme görüldü. Beş ve on yıl vade kıymetler sırasıyla 4.89% ve 5.98% seviyelerinde işlem görürken, uzun tarafta ise 6.74% seviyesinden işlem gördü. Şirket tarafında da primlenme görülürken Exim Bankası 2026 vadeli senior kıymet 5.65 getiri seviyesinden işlem görürken, Akbank 2031 vadeli sermaye benzeri kıymet %6.47 getiri seviyesinden işlem gördü. Kurdaki hareket ve 5 yıllık CDS fiyatlarındaki gerileme de pozitif seyre destek olurken 5 yıllık CDS 372 / 377 seviyelerinde kote edilmeye devam etti.

 

İsminin kullanılmasını istemeyen bir ekonomist, global tahvil pazarındaki çalkantıyı şöyle anlattı:

 

“Fed Başkanı Powell’ın bugün Jackson Hole toplantısında yapacağı konuşma öncesinde şahin görüşlü Fed üyelerinden varlık alımlarının bu yılın kalanında azaltılması gerektiğine dair açıklamalar gelmeye devam ediyor. Bloomberg haberine göre, “Jackson Hole’da açılış konuşması yapacak Kansas City Fed Başkanı Esther George Bloomberg’e, delta varyantı her ne kadar ABD ekonomisinin görünümü ve istihdam artışı için risk oluştursa da, varlık alımlarının bu yıl azaltılmaya başlanması gerektiği değerlendirmesini yaptı. St. Louis Fed Başkanı James Bullard da ABD ekonomisinin Kovid-19 ile yaşamayı öğrendiğini ve delta varyantına karşın güçlü şekilde büyümeye devam ettiğini belirterek, “Varlık alımlarını azaltmaya başlamalıyız” dedi. Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan Fed’in eylül toplantısında tahvil alımları azaltımının duyurulması, ekim ayında ya da kısa süre sonrasında başlaması çağrısı yaptı.”

George ve Bullard bu yıl oy hakkı açısından FOMC’de yedek üye durumunda. Kaplan’ın ise FOMC’de bu yıl oy hakkı bulunmuyor. Buna rağmen bu açıklamalar dün küresel piyasalarda etkili olurken S&P 500 endeksi günü %0.6 düşerek bitirdi. Dolar ise açıklamaların da etkisiyle küresel çapta değer kazandı”.

 

Jackson Hole: Powell tapering ipuçlarını verecek, faiz artırmak başka diyecek

Ekonomi nereden nereye geldi? IMF’den gelen para & Erken seçim senaryoları | Cüneyt Akman

 

FÖŞ kükredi:  TCMB Ne Zaman Faiz İndirecek? Döviz Kuru Ne Yöne Gidecek?

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler