Sosyal Medya

Döviz

Güldem Atabay: TCMB yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına baksa yeter

Para politikası etrafında yaşanan çılgınlıklara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üç PPK üyesini görevden alışının eklendiği bu hafta, değer kaybı hızlanan TL’yi izliyoruz. …

Güldem Atabay: TCMB yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına baksa yeter

Para politikası etrafında yaşanan çılgınlıklara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üç PPK üyesini görevden alışının eklendiği bu hafta, değer kaybı hızlanan TL’yi izliyoruz.  TL’deki değer kaybının Fed’in tapering ilanı ile derinleşmesi yanında enerji krizi ile birleşmesinin de yeni bir enflasyon dalgası yaratarak manşet TÜFE enflasyonunu önümüzdeki aylarda %20’nin üzerine atmasına tanık olacağız- tabi TÜİK’in ne kadarını açıklayacağını da izleyeceğiz.

Fakat piyasa anketlerinden görünen tüm bu gelişmeler olmuyormuş gibi 21 Ekim’deki PPK toplantısında Kavcıoğlu ve yeni ekibinin faiz indirimine devam edeceği inancı. Görünen köy de kılavız istemiyor elbette.  Anket katılımcılarını da suçlamamak gerek, açıklama yapma imkanları olsa faiz indirimi yapılmaması gerektiğini ama yapılacağını düşündüğünü söyleyenlerin sayısı fazla olacaktır.

TCMB’nin bugün açıkladığı eski adı Beklenti Anketinde, Piyasa Katılımcılarının yıl sonu için hem enflasyon hem dolar beklentilerinin yükseldiğini izliyoruz.  Büyüme beklentisi 2021 için artarken 2022’de sabit kalması fakat enflasyon ve dolar beklentilerinin yükselmeye devam etmesi de ilgi çekici.

Fakat Merkez Bankası/Kavıoğlu tabi bu verilere, bozulan beklentilere bakarak karar vermeyecek.  Doğru olmadığı halde tutunduğu “sıkı para politikası uyguladığı” “enflasyonun baz yılı etkisiyle düşeceği” ezberine devam ederek düşmeyen çekirdek enflasyonu bile umursamayarak yeni faiz indirimleri ile dövizin değerini taçlandıracak.

Ne de olsa artık hedeflenen cari açık canavarı; enflasyon değil. Bu gidişle de yeni bir ekonomik kriz üzerinden Türkiye ekonomisinin cari fazla yaratacağı günlere az kalmış görünüyor.  Hem de yüksek enflasyonla birlikte.  Hem de tam da seçime giderken.

Peki önceki ankete kıyasla rakamlar neler?

– Yıl sonu enflasyon beklentisi %16,74’ten %17,93’e yükseldi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise %12,94’ten %13,91’e çıktı.  24 ay sonrası için beklentiler de %10,71’den %10,27’ye çıktı.

– 2021 sonu için dolar/TL beklentisi 8,92’den 9,22’ye yükseldi. 12 ay sonrası için 9,56’dan 10,01’e yükseldi.

– 2021 sonu için GSYH büyüme beklentisi %8,2’den %8,9’a yükselirken 2022 için %4,2’de kaldı.

– Bu ay için TCMB politika faizi beklentisi %19,0’dan %17,63’e indi. Faiz indirileceğine ikna olan katılımcılar 3 ay sonrası için politika faizini %16,6 olarak; 12 ay sonrası için de %14,34 bekliyor.

– 2021 cari açık beklentisi 21,3 milyar dolar; 2022 için de 21,5 milyar dolar.

Tüm kademelerde bozulan beklentiler dileyelim PPK üyelerine bir mesaj iletebilir.

GA.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler