Sosyal Medya

Döviz

Fed tutanakları: Gerekirse erken faiz artışı mümkün

Fed Kasım toplantı tutanakları üyelerin enflasyonun yüksek seyre devam etmesi halinde faiz oranlarını yükseltmeye hazır olduğunu gösteriyor. Fed’in faiz oranlarını…

Fed tutanakları: Gerekirse erken faiz artışı mümkün

Fed Kasım toplantı tutanakları üyelerin enflasyonun yüksek seyre devam etmesi halinde faiz oranlarını yükseltmeye hazır olduğunu gösteriyor.

Fed’in faiz oranlarını belirleyen komite çarşamba günü, pandemi sırasında sağladığı tüm ekonomik yardımları geri çevirebileceğinin sinyalini verdiği Kasım oturumu tutanaklarını yayınladı.

Toplantı özeti enflasyonla ilgili canlı bir tartışmaya işaret ederken, üyeler koşullar ısınmaya devam ederse harekete geçme isteğini vurguluyor.

Tutanaklarda, “Çeşitli katılımcılar, enflasyonun Komite’nin hedefleriyle tutarlı seviyelerden daha yüksek seyretmeye devam etmesi durumunda, Komite’nin varlık alımlarının hızını ayarlamaya ve federal fon oranı için hedef aralığı şu anda beklenenden daha erken yükseltmeye hazır olması gerektiğine dikkat çekti” ifadesi yer aldı.

Yetkililer, gelen verilerle ilgili olarak enflasyonun 30 yıldan uzun bir süredir ilk defa bu kadar yüksek hızda seyretmelerini “sabırlı” bir yaklaşım olduğunu vurguladılar.

Ancak yetkililer, “daha uzun vadeli fiyat istikrarı ve istihdam hedeflerine yönelik riskler oluşturan enflasyon baskılarını ele almak için uygun önlemleri almaktan çekinmeyeceklerini” de belirttiler.

3 Kasım’da sona eren iki günlük oturumun ardından, Federal Açık Piyasa Komitesi, aylık 120 milyar dolarlık Hazine ve ipotek destekli menkul kıymet tahvil alım programını azaltmaya başlayacağını belirtti.

Programın amacı, ekonomik aktiviteyi artırmak için daha geniş faiz oranlarını düşük seviyelerde tutarken, bu piyasalarda para akışını sürdürmekti.

Açıklamada, aylık tapering azaltım planının değiştirilebileceği ve bu sayede bazı FOMC üyelerinin belirttiği gibi Fed’e faizleri daha erken yükseltmesi için daha hızlı bir yol verilebileceği kaydedildi. kaydetti.

Tutanaklarda, “Bazı katılımcılar, komitenin özellikle enflasyon baskıları ışığında federal fon faiz için hedef aralıkta ayarlamalar yapmak için daha iyi bir konumda olması için net varlık alımlarının hızının her ay 15 milyar dolardan fazla azaltılmasının garanti edilebileceğini öne sürdü” ifadesi yer aldı.

Bu önemli çünkü enflasyon Kasım toplantısından bu yana daha da yükselmiş durumda. Önceki döngülerde, Fed ekonomiyi soğutmak için böyle beklemeden faiz oranlarını yükseltti.  Ancak bu sefer yetkililer istihdam tablosunun iyileşmesi için enflasyonun normalden daha sıcak seyredeceğine izin vermeye istekli olduklarını söylediler.

Ancak piyasalar daha agresif bir Fed bekliyor.

Kısa vadeli faizler üzerine bahis yapan sözleşmeler, Fed’in gösterge faiz oranını 2022’de üç kez 25 baz puan aralıklarla yükselteceğini gösteriyor. Buna karşın mevcut resmi tahminler gelecek yıl en fazla bir faiz artışı yansıtıyor. Ancak, piyasalar değişkenliği ve Fed’in gönderdiği sinyallere bağlı olarak hızlı bir şekilde beklentilerin etkilenebileceği unutulmamalı.

FOMC üyeleri toplantıda, yüksek enflasyon okumalarının devam etmesinin kamuoyu algısını etkileyebileceği ve beklentilerin Fed’in orta vadeli %2-2,5 hedefinden uzaklaşabileceği endişesini  dile getirdiler.

CNBC

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler