Sosyal Medya

Döviz

Fed beklendiği gibi: Tapering başlıyor ve…

ABD Merkez Bankası, bugün sona eren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında aylık varlık hızını bu aydan başlayarak azaltma kararı…

Fed beklendiği gibi: Tapering başlıyor ve…

ABD Merkez Bankası, bugün sona eren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında aylık varlık hızını bu aydan başlayarak azaltma kararı aldı.

Faiz oranının değiştirmeyerek %0-0,25 aralığında tutan banka faizlerin enflasyon ve istihdam konusundaki üç parçalı testteki kriterler yakalanana kadar cari seviyelerde sürdürüleceği taahhüdünün sürdürülmesi kararını oy birliği ile aldı.

Fed hali hazırda aylık 80 milyar dolar tutarında Hazine kağıdı ve 40 milyar dolar tutarında mortgage destekli menkul kıymet olmak üzere 120 milyar dolar olan varlık alım hızını ayda 15 milyar dolar azaltacağını duyurdu.

FOMC toplantısından sonra yapılan açıklamada, Hazine kağıdı alımlarının aylık 10 milyar dolar ve mortgage destekli menkul kıymet alımlarının 5 milyar dolar azaltılacağı ifade edildi. Yapılan açıklamaya göre bu ay 70 milyar dolar ve Aralık ayında 60 milyar dolar tutarında Hazine kağıdı alınacak. Mortgage destekli menkul kıymet alımı bu ay 35 ve Aralık ayında 30 milyar dolar olacak.

Fed’in varlık alımlarını her ay 15 milyar dolar azaltması halinde alımlar 2022 ortasında sona erecek. Piyasalar ise ilk faiz artışını FOMC’nin 27 Temmuz 2022 toplantısına çekmiş durumda.

Fed yaptığı değerlendirmede, “Net varlık alımlarının hızında benzer azaltımların her ay yapılmasının uygun olacağı kararına varıldı,. ancak varlık alım hızını eğer gerekirse ayarlamaya hazırız” dedi.

FOMC açıklamasında ayrıca, “yüksek enflasyon büyük ölçüde geçici” ifadesine yer verildi. Pandemi ile ilişkili arz ve talep dengesizliklerinin bazı sektörlerde büyük fiyat artışlarına yol açtığı vurguladı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell, varlık alımlarını azaltma kararı aldıkları FOMC toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Powell’ın açıklamalarından önemli satır başları aşağıda:

-Ücretlerde sorun yaratan bir artış görmüyoruz.  Ücretlerin enflasyon ve verimliliğin üzerinde artabileceği konusunda şu anda kanıt yok.

-Şu anda yaşamakta olduğumuz enflasyon riski iş gücü piyasasi kaynakli değil, arz darboğazları ve güçlü talep kaynaklı.

-Yüksek enflasyonun ısrarcı olduğunu görüyoruz, bu riski düzeltmek için hazır olmalıyız.  Eğer varlık azaltım planından ayrilma ihtiyaci görürsek şeffaf olacağiz.

-Temel beklentimiz tedarik zinciri sorunlarinin gelecek yıl da devam edeceği yönünde.

-Eğer enflasyondaki gelişmelere bir yanit vermek gerekir ise bunu yapmaktan çekinmeyiz.

-Ekonominin nasıl geliştiğini dikkatli şekilde izliyoruz, buna göre kendimizi ayarlayacağız.

-Varlık alımı azaltımı faizler konusunda herhangi bir işaret vermiyor. İstihdam ve enflasyon konusunda sabirli olmak uygun, zamanın bize daha fazla şey söyleyeceğini düşünüyoruz.

-Enflasyonun gelecek yil ikinci veya üçüncü çeyrekte aşağı gelmesini bekliyoruz.

-Faizler konusunda sabırlı olabileceğimizi düşünüyoruz.

– Şu an faizleri artırma zamani değil

-Yılın ilk yarisinda daha çok netleşmeye ulaşmış olmayı umuyoruz.

-İstihdam hedefimize ulaştığımızda enflasyon testinin karsilanip karsilanmadigina bakacağız. Maksimum istihdam seviyesinde değiliz.

-Piyasalari şaşırtmayacağiz, sürpriz yapmayacağız.

-orta vadede enflasyon fed’in işi

-Enflasyonun şu anda görmekte olduğumuz seviyesi fiyat istikrarı ile tam tutarlı değil.

Foreks, Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler