Sosyal Medya

Döviz

Dolar/TL’de yeni zirve: Durmuyor; durmayacak…

Güne 8,90 seviyesinden yukarı yönde hareketle başlayan dolar/TL kuru gün içi yükselişini sürdürerek 8,95 lira olan tarihi zirvesini aştı. Dolar…

Dolar/TL’de yeni zirve: Durmuyor; durmayacak…

Güne 8,90 seviyesinden yukarı yönde hareketle başlayan dolar/TL kuru gün içi yükselişini sürdürerek 8,95 lira olan tarihi zirvesini aştı.

Dolar yüzde 1’e yakın değer kazanarak, 8,9728 seviyesine kadar çıktıktan sonra tekrar, 8,95 seviyelerine geri çekildi.
Dün TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun yatırımcılarla yaptığı toplantıda verdiği mesajlar, bu sabah doğrulanmasa da Kavcıoğlu’nun da görevden alınacağına dair çıkan haberler ve tabi ABD tahvil piyasasında 10 yıllık vadelinin faizinin %1,6’ya çıkması TL üzerinde olumsuz etkilere neden olmakta. Tahvil faizlerine bağlı olarak tüm gelişmekte olan ülke kurları  değer kaybderken TL yine birinci sırada.

Kavcıoğlu, dünkü konuşmasında para politikasının yeterince sıkı olduğunu söylerken faiz indirimine devam mesajı alındı.  Halbuki TÜFE enflasyonu yükselmeye devam ediyor.  Başta gıda ve enerji fiyatları enlasyonu beklenen baz yılı etkisiyle yıllık enflasyonda gerime alanını giderek daraltıyor. TL’nin değer kaybı da yeni bir enflasyon dalgasına işaret.

Bu hafta ABD’den gelen tüm ekonomik verilerin beklentileri aşmasıyla 10 yıllık tahvil faizi son 4 ayın zirvesine ABD Dolar Endeksi‘nin ise son bir yılın zirvesine çıkmasıyla para birimlerinde dolar etkisi arttı. Bugün birazdan açıklanacak tarım dışı istihdam öncesi dolar yükselmeye devam ediyor.

Hhem dolardaki kuvvetlenme hem TL’nin Türkiye’nin ekonomi politikasına bağlı değer kaybı Dolar/TL’ye 8,9717 ile rekor kırdırdı. EUR/TRY 10,36’dan işlem görürken sepet kur da 9,65’i aştı.

Önümüzdeki dönemde Fed’in tapering açıklması ve TCMB’nin faiz indirmeye devam etmesiyle Dolar/TL’nin 9,10-9,20 aralığına yönelmesi beklenebilir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler