Sosyal Medya

Döviz

ANALİZ: Dövizde kritik saatler yarın akşam

Dolar/TL güne 7.81-82 bandında başlarken, fevkalade oynak bir seyir izliyor. Londra, ve öğleden sonra da Wall Street’in açılması fiyatlamaları radikal…

ANALİZ: Dövizde kritik  saatler yarın akşam

Dolar/TL güne 7.81-82 bandında başlarken, fevkalade oynak bir seyir izliyor. Londra, ve öğleden sonra da Wall Street’in açılması fiyatlamaları radikal şekilde değiştirebilir.  Dün 8.20’lere kadar çıkan dolar/TL’de ardından göreceli sakin seyrin iki nedeni var. İlkin, TCMB Başkanı Prof Kavcıoğlu ve hükümet yetkilileri  rahatlatıcı açıklamalar yaptılar. Pozitif reel faize devam ve fiyat istikrarının önceliğinin vurgulanması etkili oldu. Ek olarak, bize gelen fakat kesin olmayan duyumlara göre yabancı finansal yatırımcılar $4 milyar civarında mal satarken, yerleşikler de $3 milyar civarında dolar satarak pazarı kısmen dengelemişler.

Bugün fiyatlamayı etkileyecek tek gelişme Lütfi Elvan’ın geçen hafta söz verdiği şekilde Reform Paketi’nin detaylarını açıklaması olur. Detaylarda somut, takvime bağlı icraatlar sıralanırsa, döviz kuru yatışabilir.  Büyük sürpriz ise global rayting kurumlarından birinin aniden not veya görünümü indirmesi olabilir.

Dövizde asıl kritik gün yarın. Bugün NATO zirvesi bünyesinde ABD Milli Güvenlik Danışmanı Anthony Blinken Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu ile görüşecek. Görüşmenin perde arkası yarın kulislere yansır. ABD tarafının S-400 ve Halkbank konularını yeni yaptırımlar bağlamında dile getirmesi, hem yabancı yatırımcılar, hem de yerleşikler arasında panik yaratabilir.

Yarın AKP’nin Büyük Kongresi var. Başkan Erdoğan’ın 1.45 saatlik bir konuşma ile yeni bir vizyon açıklaması bekleniyor. Açıkçası, erken seçimler ya da yeni seçim yasası gibi konularda somut bilgiler vereceğini düşünmüyoruz. Ama erken seçim iması dahi piyasaları karıştırır.

Yarın Erdoğan’ın Kabine’de değişiklikleri de açıklaması bekleniyor. Yein isimler tecrübeli siyasetçiler olursa, belki bir miktar piyasaları yatıştırır. Ama yapılacak en büyük hata, Berat Albayrak’ın yeniden Kabine’ye dönmesi olur.  Bu durumda özellikle yabancı yatırmcıların bir kez daha hayal kırıklığına uğrayacağına eminiz.

Global koşullar aniden lehimize değişmediği takdirde, dolar/TL’nin yükseleceği nokta bundan önceki krizn zirvesi, yani 8.50 civarında olur. O noktada, Saray çok radikal kararlar alacak. Peki, bunlar hangi yönde olacak?

 

FÖŞ

 

FÖŞ:  Ankara’da Depremin Ekonomik Sonuçları

 

Gerçek Ekonomi: (Ağbal’ın gidişi) Bunu neden yaşadık? Ekonomiyi ne bekliyor? | Semih Sakallı ve Güldem Atabay

 

Doç. Dr. Oğuz Demir Uyardı: Türkiye, çok ciddi bir kısır döngüye girebilir!

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler