Sosyal Medya

Döviz

ANALİZ:  Dolar/TL’de yükseliş sürecek mi?

Wall Street başta Gelişmiş Ülke borsaları haftayı Temmuz’dan bu yana en büyük kayıplarla kapatırken, MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) Hisse…

ANALİZ:  Dolar/TL’de yükseliş sürecek mi?

Wall Street başta Gelişmiş Ülke borsaları haftayı Temmuz’dan bu yana en büyük kayıplarla kapatırken, MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) Hisse Endeksi Cuma gecesini %0.7 kazançla kapattı.   Fakat, JP Morgan GOÜ FX Endeksi haftalık bazda dolara karşı %0.5 değer yitirdi. Dolar/TL’de TCMB faiz indirim endişesi etkili oluyor. Kur haftayı 8.4722’den kapattı.  TL’nin Lale Devri bitti mi?

 

Gelişmiş Ülke borsalarında artık yükselen Covid-19 vakalarının ekonomilere vereceği hasar ve stagflasyon fiyatlanıyor. GOÜ’de durum farklı.  Dün Rusya bir kez daha faiz artırdı. Peru da faiz artıranlar arasında.  Kolombiya’nın yakında faiz artırımına geçmesi bekleniyor. Genelde, GOÜ faiz artırımları borsalar için risk, fakat para birimlerinin  dolara karşı direncini yükseltiyor.

Bir çok GOÜ’nin parasal sıkılaştırma yoluna gitmesi, doğal olarak yatırımcıların radarının TCMB’ye çevrilmesine neden oldu.  BloombergHT’ye göre, “Deutsche Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın söylem değişikliğinin yerel varlıklar için negatif olduğunu ve Merkez Bankası’nın çekirdek enflasyon hedeflemesi yapacak bir lükse sahip olmadığını söyledi.

Son dönemlerde Döviz mevduatlarında yaşanan artışın büyük bir kısmının ihracat ve turizmden gelmesine rağmen dolarizasyonun arttığına dikkat çeken Deutsche Bank, fiyat baskısı ve TL’nin değer kaybetmesinin dolarizasyonu artırma riski bulunduğunu dile getirdi.

Kredi büyümesinin yeniden hızlandığını vurgulayan banka, TCMB’nin makroihtiyati önlemler üzerinde çalıştığını belirtmesinin önemli olduğunu ve bu önlemler uygulandığı takdirde fiyat baskısının azalacağını söyledi”.

 

Bloomberg.com “Turkey Stirs Rate-Cut Speculation With Shift to Core Price Focus” başlıklı haberinde Prof Kavcıoğlu’nun hafta içinde yaptığı konuşmadan uzun alıntılar yaparak, faiz indirimi günlerinin yaklaştığını belirtti.

Bloomberg’e konuşan Touch Capital Markets Ltd. FX stratejisti Piotr Matys, “TCMB, değişen söylemi ile kendine faiz indirim alanı yaratıyor” dedi.

Matys’e göre, TCMB’nin halka para politikasının manşet değil, çekirdek enflasyona göre şekilleneceğini kabul ettirecek güvenirliliği yok.  Matys, TCMB’yi zararı büyük olacak bir hataya (faiz indirimi) karşı uyardı.

Reuters ise Perşembe günü yayınladığı Gelişmekte Olan Piyasalar  (GOP) notunda TCMB’ni faiz indirimi günlerinin yaklaştığını vurguladı. Haberde yorumlarına yer verilen Commerzbank uzmanları 23 Eylül’de PPK’nın faizleri kesmesi durumunda, kur üzerinde baskı oluşacağını kaydettiler.

TL bu sene %12.5 değer kaybıyla Arjantin’in ardından  GOÜ içinde dolara karşı en kötü performansı sergiliyor.

Integral FX Cuma seans ortasında şu yorumu yaptı:

“DolarTL bu sabah 8.44 civarında seyrediyor. 22 haftalık ortalama olan 8.48 seviyesinin altında döviz kurunu izlemek önemli. 8,48 seviyesinin üzerinde hareketler olursa, döviz kurundaki artışın 8,58 seviyesine doğru devam etmesi beklenebilir. Öte yandan aşağı doğru hareketler için 8.40 seviyesinin altında kalıcı hareketlere ihtiyaç vardır. Şimdilik 8.40 seviyesinin üzerindeki satış odaklı pozisyonlar için temkinli olmakta fayda var.

 

Destekler: 8.40/8.30/8.22

Dirençler: 8.48 / 8.58 / 8.80”

 

Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesi halinde yaşanacaklarla ilgili karamsar bir tablo çizen Evren Devrim Zelyut, “23 Eylül tarihinde dolar kurunda kıyamet kopacak. Merkez Bankası faiz indirmeye hazırlanıyor. Faiz indiriminin ardından dolat kuru kontrol edilemez. Sadece adı anıldı diye dolar kuru 8,50 TL’ye yapıştı. Faiz indirimi duyurusu büyük yankı uyandırırken adının anılması dahi yeterli oldu” dedi.

 

Sözcü yazarı ve YouTube fenomeni Murat Muratoğlu ise TCMB’nin faiz indirme olasılığını alaycı bir dille değerlendirdi:

“Haliyle artık faiz düşürülebilecek kulak memesi kıvamına gelmiş oluyoruz. Düşürürse ekime kadar, düşürmezse o koltukta oturtmazlar. Kovarlar! “Çekirdek” denilince piyasalar bir anda çitlemeye başladılar. Doları yukarı fırlattılar. Nitekim dolar kuru ortalaması ilk 8 ayın sonunda 8.05 seviyesindeyken boşuna mı Orta Vadeli Program’da “2021 yılı dolar kuru ortalaması 8.30” olarak açıklandı? Belli ki artacağı hesaplandı”.

 

Ekonomist Atilla Yeşilada ‘erken seçim’ habercisi diyerek tarih verdi!

 

Atilla Yeşilada: Faiz = Erken seçim ilişkisi

 

Prof. Erhan Aslanoğlu:  Dolar neden yükseliyor? Sebep çekirdek enflasyon mu?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler