Sosyal Medya

Döviz

ABD tarım dışı istihdam Delta kurbanı

ABD’de tarım dışı istihdam Ağustos ayında  235 bin kişi arttı. Temmuz ayında 943 bin ile pandemi sürecindeki en iyi yükselişi gösteren…

ABD tarım dışı istihdam Delta kurbanı

ABD’de tarım dışı istihdam Ağustos ayında  235 bin kişi arttı. Temmuz ayında 943 bin ile pandemi sürecindeki en iyi yükselişi gösteren istihdam son ayda beklentilerin oldukça altında kaldı, beklenti 750 bin kişi artış olması yönündeydi. Fakat önceki ayın verisi 1,1 milyona yukarı yönlü revize edildi.

Veri, işe alımlarda bir önceki aya göre keskin bir yavaşlamayı ve Ocak ayından bu yana en zayıf iş yaratma ayını yansıtıyor. ABD’li işletmeler, COVID vakalarının yeniden toparlanması ve hükümetlerin bazı ekonomik kısıtlamaları yeniden getirmesiyle Ağustos ayında beklenen işlerin üçte birinden daha azını yarattı.

İşsizlik oranı %5,4’ten %5,2’ye geriledi. Ağustos sona erdiğinde yaklaşık 8,4 milyon Amerikalı işsiz görünüyordu.  Saatlik kazançlar ise aylık bazda %0,6 arttı, bu oran Nisan sonrası en iyi aylık yükseliş oranı. Kazançlar yıllık bazda %4,3’e yükselerek Şubat sonrası en iyi artışı gösterdi.

Ortalama saatlik ücret 17 sent, yani %0,6 artarak 30,73 dolara yükseldi. Ekonomistler ortalamanın ay boyunca %0,3 artmasını bekliyordu. Veri, ücret artışının Temmuz ayında görülen hızdan arttığını gösteriyor ve muhtemelen işgücü sıkıntısının engel olmaya devam ettiğini ima ediyor.

Genel olarak, Cuma raporu COVID-19’un Delta dalgasının işgücü piyasasının toparlanması üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermekte. Ağustos ayı sonundaki günlük vaka sayıları, virüsün kış aylarında yeniden canlanması sırasında görülenlere rakip oldu. Çok sayıda eyalet ve yerel yönetim maske takma kurallarını yeniden yürürlüğe sokarak, yaz başında yaşanan yeniden açılmadan keskin bir geri dönüşe işaret etti.

ABD Dolar Endeksi 92,0 seviyesi altına gerileyerek son bir ayın en düşüğünü gördü.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler