Sosyal Medya

Borsa

YORUM:  Halkbank davası başlıyor, yeni piyasa şoklarına hazır olalım

Reuters’ta yer alan habere göre, ABD’de Temyiz Mahkemesi, Halkbank’ın talebini reddederek, bankanın yargılanabileceğine hükmetti.  Halkbank başka temyiz yolları da deneyecek,…

YORUM:  Halkbank davası başlıyor, yeni piyasa şoklarına hazır olalım

Reuters’ta yer alan habere göre, ABD’de Temyiz Mahkemesi, Halkbank’ın talebini reddederek, bankanın yargılanabileceğine hükmetti.  Halkbank başka temyiz yolları da deneyecek, fakat alt mahkemede celselerin başlaması akabinde, Halkbank’ın suçlu bulunacağı ve ödenecek tazminat miktarı ile ilgili spekülasyon piyasaları yoracak.

 

Halkbank, İran’ın ABD yaptırımlarından kaçınmasına yardım etme iddiası ile açılan davanın kaldırılmasını talep etmişti. Talebi reddeden mahkeme Halkbank’ın İran yaptırımlarının ihlali nedeniyle dava edilebileceğine karar verdi.

 

Mahkeme, yabancı egemen dokunulmazlıklar yasası Halkbank’ı korusa bile, Banka’ya karşı yapılan suçlamaların ticari aktivite kapsamında olduğuna karar verdi.

 

Piyasalar TCMB’nin şok faiz indirimini iskonto etti, fakat yolda dış politika şokları var. Bunları hatırlayalım.

Cumhuriyet  yazarı Barış Pehlivan “SBK şu an Avusturya’da tutuklu. Karapara aklama ve dolandırıcılıkla suçlanıyor. Türkiye’ye mi ABD’ye mi iade edilecek, nereye gönderilirse hangi gerçekleri açıklayacak, zaman gösterecek…” yorumunu yaptı.

 

ABD ile S-400 ihtilafı hala çözülmedi. Bu konuda Ekim ayı sonunda yapılacak G-20 zirvesinde Biden-Erdoğan buluşması yakından takip edilmeli. Biden Erdoğan’ın 2ci parti S-400 alacağı görüşüne varırsa, halen yürürlükte olan CAATSA yaptırımları ağırlaştırılabilir.

 

Son olarak ise Osman Kavala artık bir insan hakları başlığı değil, Türkiye, AB ve Avrupa Konseyi arasında ciddi çekişme konusu. Eğer Kavala tutuklu kalırsa, Avrupa Konseyi’nin Türkiye’nin üyeliğini askıya alması bekleniyor. Böyle bir karar, AB’de Türkiye karşıtlarına yeni yaptırımlar için koz verecek. Artık bizi kısmen de olsa kollayan Merkel yok.

 

HALKBANK’TAN AÇIKLAMA

ABD’de alınan kararla ilgili Halkbank’tan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

 

* Bankamızın ABD’de devam eden ceza davasıyla ilgili olarak Yabancı Devlet Yargı Bağışıklığı Yasası (FSIA-Foreign Sovereign Immunities Act) uyarınca New York İkinci İstinaf Mahkemesi nezdinde yapmış olduğumuz itiraz Mahkeme tarafından reddedilmiştir.

 

* İkinci İstinaf Mahkemesi’nin ret kararının temyiz edilmesi için tüm yasal haklarımız kullanılacaktır. Kamuoyunun ve yatırımcıların bilgilerine sunarız.

 

 

Uğur Gürses uyardı:  Yabancı sermaye gelmez!

Eurosurce News’da çıkan habere göre: “Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye’yi ‘kara para aklama’ ve ‘terörizmin finansmanı’ ile mücadele konusunda ‘yeterince çaba göstermeyen’ ülkelerin bulunduğu ‘gri liste’ye almasını bir ‘damgalama’ olarak görüyor Ekonomist Uğur Gürses”.

 

”Kimler gri listede diye baktığımız zaman da zaten Türkiye’nin girdiği lig, az gelişmişliğin olduğu bir lig gibi görülüyor. Kurum ve kuralların olmadığı lig olarak görülüyor. Yazık oldu diye düşünüyorum. Çünkü Türkiye’nin son iki üç yıldır giderek derinleşen bir sermaye kaybı da var ki ekonomik sorunların başında da bu geliyor. Sermaye girişimlerinin durması, doğrudan yatırımların durması ya da sıcak paranın hiç hukuk dinlemeden geldiği hesaba katılırsa böyle bir damgayı yemiş olmak da gerçekten üzücü.”

 

Gürses’e göre bu kararla birlikte yabancı sermayenin ülkeye gelişi daha da zorlaştı. Çünkü ülkeye yatırım yapmak isteyen veya para gönderene ‘Türkiye gri listede, Siz kara para mı aklıyorsunuz?’ diye sorulacak.

Henüz FATF ve Halkbank davalarının CDS ve Eurobond piyasalarında fiyatlanmadığı görüşündeyiz. HSBC Portföy Ekonomisti İbrahim Aksoy, CDS ve Eurobond fiyatları hakkında şu yorumu yaptı (Cuma sabahı):

TL gelişmekte olan piyasa para birimleri içinde dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i günü 15 baz puan yükselerek 456 baz puanda tamamladı. Dolar/TL günü %3.2 yükselerek 9.52 civarında bitirerek yeni bir rekor kırdı. Yarım dolar ve yarım Euro’dan oluşan döviz sepeti ise TL karşısında dün %3.1 yükseldi. 3-aylık dolar/TL opsiyon oynaklığı 91 baz puan yükselerek %19.55’e çıktı.

Faiz indirimi kısa vadeli bir tahvil olan 2-yıllık tahvil faizine düşüş yönünde yansıdı (%18.81 – %18.52). 10-yıllık tahvil faizi ise faiz indirimiyle enflasyonun yükseleceği beklentisi ve TL’de değer kaybıyla yükseldi (%19.98 – %20.29). Türkiye’nin CDS’inde artış ve ABD tahvil faizlerinde yükseliş ise Eurobond piyasasına olumsuz yansıdı. 2047 vadeli dolar cinsi tahvil faizi dün 11 baz puan yükselerek %7.42’ye çıktı.

 

Dışsal şoklar olarak adlandırdığımız yukardaki gelişmelerin, özellikle CDS’ler vasıtasıyla Borsa dışındaki tüm TL cinsi varlıklarda yankılanması sürecek.  Artık dolar/TL’de 10.00 düzeyi “konsensüs” haline geldi.  Diplomatik gelişmeler bu yeni “hedefe” erişmeyi hızlandırabilir.

 

YK  Yatırım Strateji Notu:  Seyirci Oscarları

 

Atilla “FÖŞ” Yeşilada:  Borsada hala umudum var

 

Dolarda 10 liranın fitili ateşlendi & Ne olacaksa 2021’de olacak | Murat Kubilay & Kerim Rota

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler