Sosyal Medya

Borsa

Yerliler geçen hafta TL sattı, yabancılar hem tahvil hem hisse sattı

TCMB’nin 12 Mart ile biten işlem haftasına ait istatistiklerine göre 5 Mart işlem haftasında 230,4 milyar dolar olan yurt içi yerleşiklerin…

Yerliler geçen hafta TL sattı, yabancılar hem tahvil hem hisse sattı

TCMB’nin 12 Mart ile biten işlem haftasına ait istatistiklerine göre 5 Mart işlem haftasında 230,4 milyar dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesapları 12 Mart’ta biten işlem haftasında 94 milyon dolar azalarak 230,3 milyar dolar oldu.

Hesaplar içinde gerçek kişi mevduatları yani hane halkı mevduatları 322 milyon dolar azalarak 146,6 milyar dolara gerilerken tüzel kişilerin yani şirketlerin mevduatları ise 228 milyon dolar artarak 83,7 milyar dolara yükseldi.

TCMB’nin Şubat ortası itibarıyla pariteden arındırılmış olarak da hesapladığı döviz mevduatlarının son haftadaki değişimi ise; gerçek kişilerde 455 milyon dolar çıkış, tüzel kişilerde de 227 milyon dolar giriş ile toplamda 195 milyon dolar azalış yönünde. BU haftanın pariteden arındırılmış verileri yerli gerçek kişi mevduat sahiplerinin ilk kez döviz mevduatlarında düşüş olduunu yansıtmakta. 

TCMB Başkanı Ağbal faiz artışı ile bir yandan enflasyonu kontrol altına almaya çalışırken, bir yandan da TL mevduatları daha cazip hale getirerek yerlileri yüklü döviz mevduatlarını bozudurmalarını, başka bir ifade ile ters dolarizasyon yaratmaya çalışıyor.  Amaç erimiş döviz rezervlerini de bu sayede daha hızlı yerine koymak.

Yabancı hisse/tahvil satışı devam ediyor

TCMB haftalık menkul kıymetler istatistikleri ise yabancı yatırımcının hisseden çıkışının devam ettiğini gösterdi.

Verilere göre 8. haftadır üst üste yabancıların hisse senedi satışı devam etti ve 12 Mart haftasında yabancı yatırımcı 118 milyon dolar oldu.

12 Mart haftasında yabancı yatırımcı tahvil tarafında da net satıcı konumundaydı. Buna göre yabancının net tahvil çıkışı 126 milyon dolar oldu.

Yılbaşından bu yana bakıldığında yabancının hisseden çıkışı 816 milyon dolar olurken, tahvil tarafında aynı dönemde 1,4 milyar dolar giriş gerçekleşti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler