Sosyal Medya

Borsa

Yapı Kredi Yatırım’dan 1. Çeyrek Tahminleri…

BIST’te işlem gören şirketler, SPK mevzuatına göre hazırladıkları çeyreksel finansallarını açıklamaya başlıyor...

Yapı Kredi Yatırım’dan 1. Çeyrek Tahminleri…

BIST’te işlem gören şirketler, SPK mevzuatına göre hazırladıkları çeyreksel finansallarını açıklamaya başlıyor. Bankalar hariç şirketler için, konsolide olmayan finansalların açıklanması için son tarih 30 Nisan, konsolide finansallar için 10 Mayıs’tır. Bankalar ise sonuçlarını 20 Mayıs’a kadar açıklayabilecekler.

Bankalar: Düşen net faiz marjı, zayıf kredi büyümesi, iyileşen karşılıklar

1Ç21’de takibimizdeki 5 büyük bankanın net karında çeyreksel %1 artış, yıllık olarak ise %16 daralma öngörmekteyiz. TL kredi-mevduat makaslarındaki düşüş ve sw ap faizlerindeki artış, zayıf karlılığın en temel etkenleridir. Komisyon gelirlerindeki toparlanma, artan temettü gelirleri, azalan karşılıklar ve güçlü tahsilat gelirleri ise karlılıkları kısmi olarak desteklemektedir. Takibimizdeki 5 büyük banka arasında GARAN’nin çeyreklik karlılığını en yüksek arttıran banka olmasını beklerken HALKB’ın finansal sonuçlarının zayıf olmasını bekliyoruz. AKBNK ve TSKB’nin ise yıllık karlılığını en çok arttıran bankalar olmasını tahmin ediyoruz.

Banka-Dışı Şirketler: Kazanan ve kaybedenlerde pek değişiklik yok

1Ç21 finansallarında, tüm şirketler için etkilerini göreceğimiz ortak makro temaların, yüksek seyreden enfasyon (1Ç21 TÜFE %16; ÜFE: %26), TL’nin EUR-USD sepeti karşısındaki çeyreksel ortalamasının yıllık %21 değer kaybı ve piyasa faizlerinde gözlemlenen 9-10 puana yakın artışlar olacağını düşünüyoruz. Covid-19’un finansallar üzerindeki etkisini geçen yılın Mart ayıyla beraber gösterdiği dikkate alınırsa, baz etkisi, manşet değerler üzerinden yapılacak değerlendirmeleri anlamsız kılabilecektir. Yine de, genel olarak baktığımızda, geçen yılın özellikle ikinci yarısında görece güçlü veya zayır sonuçlarıyla öne çıkan sektörlerin, bu çeyrekte de büyük oranda aynı kalmasını bekliyoruz. “Otomotiv”, “Madencilik”, “Petrokimya ”, “Çelik” ve “Beyaz Eşya” sektörleri halen kazanan sektörler olarak sınıflandırabileceğimiz sektörlerken, “Havacılık” ve “Petrol ve Gaz” sektörleri, tek defaya mahsus gelirleri hariç bırakıldığı takdirde, halen cansız operasyonel sonuçlarıyla geride kalmaya devam edecektir.

Şirket bazında baktığımızda da, aynı yaklaşımı sergilemek mümkün. 1Ç21’de güçlü finansallarıyla öne çıkacak hisselerin ARCLK, BIMAS, CCOLA, EREGL, FROTO, KRDMD, OTKAR ve PETKM olmasını bekliyoruz. Benzer şekilde, Covid-19’un, mobilite üzerindeki olumsuz etkisiyle en çok darbe vurduğu isimlerden TUPRS’ın ve onunla ilintili olmak üzere AYGAZ’ın bu çeyrekte de zayıf sonuçlar açıklamasını bekliyoruz. Havacılık hisselerinden TAVHL ve THYAO’nun net karlılığı, arızi nitelikteki gelirler sayesinde görece iyileşme gösterecekken, PGSUS, operasyonel zararlarının yanına, EUR’nun USD karşısındaki değer kaybı nedeniyle yükleneceği kur farkı zararlarını da ekleyecektir.

2021’in ilk çeyreği banka finansalları 28 Nisan itibarı ile açıklanmaya başlayacak

Akbank 28 Nisan’da finansallarını açıklayacak ilk banka olacak.

1Ç21 Temaları: Düşen net faiz marjı, zayıf kredi büyümesi, iyileşen karşılıklar

1Ç21’de takibimizdeki 5 büyük bankanın net karında çeyreksel %1 artış, yıllık olarak ise %16 daralma öngörmekteyiz Sw aplardan arındırılmış net faiz marjlarında TL kredi-mevduat makasındaki yaklaşık 180 baz puan düşüş ile beraber 4Ç20’ye göre yaklaşık 140 baz puan bir daralma öngörmekteyiz. Özel bankaların sw aplardan arındırılmış net faiz marjlarında daha sınırlı bir düşüş tahmin ederken, kamu bankalarında bu düşüşün yaklaşık 180 baz puan olmasını bekliyoruz. BDDK’nın destekleyici adımları sayesinde aktif kalitesinde bozulma gözlemlemiyoruz. İhtiyatlılık doğrultusunda Garanti’nin and Vakıfbank’ın bu çeyrekte 700 milyon TL ve 400 milyon TL serbest karşılık ayırmasını bekliyoruz. Komisyon gelirlerindeki toparlanma, artan temettü gelirleri, azalan karşılıklar ve güçlü tahsilat gelirleri ise karlılıkları kısmi olarak desteklemektedir.

Garanti’nin çeyreklik karlılığını en yüksek arttıran banka olmasını bekliyoruz. Akbank ve TSKB’nin ise yıllık karlılık gelişimi kuvvetli olan bankalar olmasını bekliyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Yapı Kredi Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler