Sosyal Medya

Borsa

Uzmanlar uyardı: ABD hisse senetlerindeki yükseliş yerini düşüşe bırakacak

Amerikan hisse senedi fiyatlarındaki amansız yükselişin yerini düşmeye bırakacağına dair uyarılar yükseliyor. Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley ve Citigroup…

Uzmanlar uyardı: ABD hisse senetlerindeki yükseliş yerini düşüşe bırakacak

Amerikan hisse senedi fiyatlarındaki amansız yükselişin yerini düşmeye bırakacağına dair uyarılar yükseliyor.

Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley ve Citigroup Inc.’deki stratejistler, negatif şokların son dönemdeki kazanç serisini alt üst edebileceğine dair yeni mesajlar yayınladılar. Yayılan delta varyantı, küresel toparlanmayı veya merkez bankalarının pandemi dönemi teşvik programlarından çıkma hamlelerinini engeller nitelikte.

Goldman Sachs portföy stratejisi ve varlık tahsisi genel müdürü Christian Mueller-Glissmann bir röportajda, “Yüksek değerlemeler piyasa kırılganlığını artırdı. Yeni bir olumsuz gelişme olursa, bir anda riskten kaçmaya neden olan piyasa şokları yaratabilir” dedi.

Konumlandırma, S&P 500’deki uzun pozisyonların kısa pozisyonları yaklaşık 10’a 1 oranında geride bırakmasıyla ultra yükselişe geçti. Ve Chris Montagu liderliğindeki Citigroup stratejistleri, küçük bir düzeltmenin bile zorla uzun tasfiyeyle güçlendirilebileceği konusunda uyardı.

Morgan Stanley Salı günü ABD hisse senetlerini düşük ağırlığa ve küresel hisse senetlerini eşit ağırlığa indirdirken Ekim ayına kadar büyümeye yönelik “büyük risk”in altını çizdi. Credit Suisse Group AG ise, aşırı değerlemeler ve düzenleyici risk gibi nedenlerle ABD hisse senetleri üzerinde küçük bir düşük ağırlığı sürdürdüğünü söyledi.

Kimse keskin bir satış tahmininde bulunmazken, bu yazki hisse senedi patlaması, yatırımcıları rahata alıştırmış ve herhangi bir kötü habere karşı savunmasız bıraktı. S&P 500 Endeksi’nde Ocak 2018’den bu yana en uzun süren yedi aylık art arda olan kazançların ardından, çoğu uzman hisse senetlerinin Eylül ayında geri çekilme yasayacağı görüsünde.

Morgan Stanley varlık stratejisti Andrew Sheets Çarşamba günü Bloomberg TV’ye verdiği röportajda, “Delta değişkeni ve okulların yeniden açılma riskinin arttığı Eylül ayında verilerin zayıf olacağı bir döneme gireceğiz” dedi.

Perakende sektörü yatırımcıları, hisse senedi piyasasındaki son kazançların arkasındaki ana sebep olarak görülüyor. JPMorgan Chase & Co’ya göre, Temmuz ve Ağustos aylarında ABD hisse senetlerine ve ETF’lere yaklaşık 30 milyar dolar nakit çekerek, iki aylık periyod için yeni bir rekor kırdı.  JPMorgan’a göre, perakende yatırımcıları para politikaları devam ettiği sürece piyasayı istikrarlı tutabilecek temel güç olabilirler.

Nikolaos Panigirtzoglou da dahil olmak üzere JPMorgan küresel stratejistleri 1 Eylül tarihli bir notta, “Perakende yatırımcılar hisse senedi ve hisse senedi fonlarını o kadar istikrarlı ve güçlü bir hızda satın alıyorlar ki, hisse senedi düzeltmesi pek olası görünmüyor” dedi. “Yaklaşan Fed politika değişikliğinin perakende yatırımcıların hisse senetlerine yönelik tutumunu değiştirip değiştirmeyeceği görülecektir” yorumun yaptılar.

 

Bu tutumlar, sonunda varlık satın alma programlarını küçültmek için zemin hazırlayan Fed ve Avrupa Merkez Bankası’ndaki politika yapıcılar tarafından test edilecek. Simsarlar, en azından Kasım ayına kadar Fed’in daralmasına ilişkin herhangi bir haber veya yakın zamanda bir faiz artışı beklemiyor olsa da, faiz artışlarının 2018’de bir başka boğa piyasasını engellemesinin üzerinde çok zaman geçmedi.

Bloomberg Intelligence tarafından yapılan analize göre, teknik sinyaller de kurumsal duyarlılığın aşırı ısındığını gösteren momentum ve piyasa dalgalanmaları ile bir gerilemeye işaret ediyor.

 

 

Kaynak: finance.yahoo.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler