Sosyal Medya

Borsa

Teknoloji şirket hisselerinin aşağı yönlü hareketi daha fazla satışı tetikleyecek

Stratejistler, salı günü yaşanan hisse senedi satışları ve büyük teknoloji şirket hisselerinin aşağı yönlü hareketinin daha fazla satışı tetikleyeceğini öngörüyor.…

Teknoloji şirket hisselerinin aşağı yönlü hareketi daha fazla satışı tetikleyecek

Stratejistler, salı günü yaşanan hisse senedi satışları ve büyük teknoloji şirket hisselerinin aşağı yönlü hareketinin daha fazla satışı tetikleyeceğini öngörüyor.

Son birkaç seansta faiz oranlarındaki keskin sıçrama piyasayı sarstı. Salı gününün en yüksek seviyesinde, gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi, geçen Çarşamba günü yapılan Federal Rezerv toplantısından bu yana %1,56’ya yükseldi.

S&P 500 Endeksi, seansı %2 düşüşle kapattı. Nasdaq, endekste büyük teknoloji şirketlerinin ağırlıklı olması nedeniyle %2.8 düştü. S&P 500’deki 11 sektörün 10’unda düşüş yaşandı. Teknoloji sektörü %2,9 değer kaybetti. Enerji ise %0,4 değer kazanarak tek ilerleme kaydeden sektör oldu.

Fairlead Strategies’in kurucusu Katie Stockton, Apple, Amazon,Nvidia,Microsoft ve Facebook’taki düşüşlerin altını çizerek, “Şu anda %2’den %5’e aralığında olan tavan faiz tarafından yönlendirilen düşüşte bir boşluk görüyoruz. Söz konusu şirketler, hisse senedi piyasasının en büyük isimleri olduğu için yatırımcı güvenini derinden etkiliyor” dedi. Stockton, Tesla dahil edildiğinde bu şirket hisselerinin S&P 500’ün yaklaşık %25’ini oluşturduğunu belirtti. Stockton, eski bir destek seviyesi olan S&P 500’de 4.238’lik aşağı yönlü bir hedef izlediğini de sözlerine ekledi. S&P 500 Endeksi, Salı gününü 4.352.63 seviyesinden kapattı.

CFRA baş yatırım stratejisti Sam Stovall ise, bir satış dalgası beklediğini söyledi. Ayrıca S&P 500’ün 200 günlük hareketli ortalaması olan 4.128’i test edebileceğini belirtti. Stovall, 4.128 seviyesi görülürse,  mevcut seviyelerin %5’ten fazla ve genelde yaklaşık %10’luk bir düşüşe yol açacağını söyledi.

S&P 500, geçen haftanın sonunda toparlanıp 50 günlük ortalamanın üzerine çıktıktan sonra Salı günü yeniden altında kaldı. 50 günlük süre geçen hafta önemli ölçüde ihlal edildi. 50 günlük ortalama, son 50 kapanışın ortalamasıdır ve endeks altına düştüğünde negatif momentum göstergesi olarak kabul edilir.

Büyük Teknoloji şirketleri, değerlemeleri gelecekteki büyüme oranları ve nakit akışına bağlı olduğundan, yüksek faiz oranlarına duyarlı. Faiz oranları yükseldiğinde, bu gelecekteki nakit akışının değeri iskonto ediliyor.

Ancak Oppenheimer teknik analisti Ari Wald, buyuk teknoloji şirketi hisselerinin satılıyor olması gerçeğinin, zaten büyük düşüşler yaşayan diğer birçok hisseye katıldığı anlamına geldiğini söyledi. Wald, S&P 500’ün Temmuz ayının 4.230 seviyesinin yakın gelecekte piyasalarda daha fazla olumsuzluğa yol açacağını sözlerine ekledi.

Stovall, düzeltmelerin kontrol altına alınacağını ve ayı piyasası oluşmayacağını söyledi. Deneyimli analist, “Kazançlarımız, GSYİH ve faiz oranı tahminimiz olmadıkça, bunun bir düzeltmenin ötesine geçeceğini düşünmüyorum” dedi.

 

cnbc.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler