Sosyal Medya

Borsa

Tatil gününde piyasalar ne yapıyor?

Piyasa Gündemi   Büyük şirketlerden gelen güçlü kazançların yatırımcı güvenini artırmasıyla küresel piyasalarda endeksler perşembe günü rekor seviyelere ulaştı. ABD…

Tatil gününde piyasalar ne yapıyor?

Piyasa Gündemi

 

Büyük şirketlerden gelen güçlü kazançların yatırımcı güvenini artırmasıyla küresel piyasalarda endeksler perşembe günü rekor seviyelere ulaştı. ABD GSYİH verisinin beklenenin altında gelmesine ve ekonominin yavaşladığına işaret etmesine rağmen iyi gelen bilanço sonuçları endekslerdeki görünümü destekledi. Türkiye’de TCMB’nin sene sonu TÜFE enflasyon tahmini takip edildi.

 

Türkiye’de ise döviz kurlarında 3 gündür yaşanan aşağı yönlü hareket TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun açıklamaları sonrası yerini yukarı yönlü hareketlere bıraktı.

 

Hafta başında Osman Kavala hakkında açıklama yayınlayan 10 ülkenin büyükelçi ile ilgili “istenmeyen adam” gerilimi ile dolar/TL 9,85 sınırına dayanmış ama diplomatik çözümler ile krize dönüşmeden engellenmesi etkisiyle kurlarda gevşeme görülmüştü.  Enflasyon Raporu sonrasında yine boynunu büken TL, Cumhuriyet Bayramında off-shore piyasalarda bir kez daha dolara karşı 9.60’ın üstüne fırladı.

Cuma günü Asya ve Avrupa borsalarında Apple ve Amazon’un kar beklentilerinden geride bilanço açıklaması satılıyor. TSİ 14:00’te Stoxx600 %0.45 geriliyor.

Ons altın $1.800/ons etrafında çok oynak, trend kestirilemiyor. ABD gösterge 10 yıl devlet tahvili faizi bir kez daha %1.60’ın üstünde. Euro/dolar 1 aylık zirvede, Dolar Endeksi de geriliyor.  Perşembe günü AMB PPK ardından konuşan Başkan Lagarde’nin açıklamaları para politikasının gevşek tutulacağı yönünde tatmin edici güvence veremedi.

Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar MSCI Hisse Endeksi tam bir bozgun yaşıyor. Tüm dünyada moda haline gelen parasal sıkılaştırma dürtüsü ve teknoloji şirketlerinin karlarının beklenenden düşük çıkması ile, Cuma öğle saatlerinde haftalık gerileme %1.8’e erişti.

 

Cuma Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler

 

  • 11:00 Euro Bölgesi – Almanya GSYİH: Orta
  • 12:00 Euro Bölgesi Euro Bölgesi TÜFE ve GSYİH: Yüksek

 

Türkiye

TCMB sene sonu TÜFE enflasyon tahminini %4,3 puanlık artışla %18,4’e yükseltti. TCMB yılın son enflasyon raporu toplantısında, 2021 sonu TÜFE enflasyonu tahminini %14,1’den (%12,2-16,0) %18,4’e (%17,3-19.5%), 2022 sonu tahminini de %7,8’den (%5,4-10,2) %11,8’e (%9,6-14,0)’e revize etti. TCMB son faiz indirimlerinin nedenini, enflasyondaki yükselişin enerji ve emtia fiyatları, gıda fiyatlarındaki hareketler ve tedarik zincirindeki sıkıntılar gibi arz yönlü şoklara bağlarken, bu şokları diğer gelişmiş ülke merkez bankaları gibi geçici olarak değerlendirdiklerini belirtiyor.

 

Euro Bölgesi

 

Avrupa Merkez Bankası, Aralık ayında pandemi acil durum teşvikini sona erdirme ve politikayı daha normal bir ortama döndürmeye ilişkin bir dizi önemli karar öncesinde, beklendiği gibi para politikasını değiştirmeden bıraktı. Banka, gecelik mevduat oranını -%0,50 seviyesinde, politika faizini %0’da ve gecelik borç verme oranını %0,25’te tuttu. AMB pandemi varlık alım programını (PEPP) 1,85 trilyon euroda tuttu. Karar metninde bu programın en azından Mart 2022’ye kadar devam edeceği yinelendi. Metinde PEPP tahvil alımlarının ikinci ve üçüncü çeyreğe kıyasla daha ılımlı hızda devam edeceği vurgulandı. Banka, varlık alım programı (APP) kapsamındaki aylık 20 milyar euroluk alımların ilk faiz artışından hemen öncesine kadar süreceğini de belirtti.

 

ABD’de işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı 23 Ekim ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 10 bin azalarak 281 bine indi. Böylelikle pandemi döneminin en düşük başvuru sayısı kaydedildi. Almanya’da Ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 4,6 seviyesine yükseldi. Eylül ayında ülkede enflasyon yüzde 4,1 olarak kaydedilmişti.

 

ABD

 

Ticaret Bakanlığı Perşembe günü yaptığı ön GSYİH tahmininde, ABD gayri safi yurtiçi hasılasının, ekonominin pandemi kısıtlamaları tarafından kuşatıldığı 2020’nin ikinci çeyreğinden bu yana en yavaş olan son çeyrekte yıllık %2 oranında arttığını söyledi. Ekonomik toparlanmanın yavaşladığına işaret eden GSYH verisinin bu dönemde %2,7 artması öngörülüyordu. Ülke ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde %6,3 ve ikinci çeyreğinde %6,7 büyüme kaydetmişti. ABD ekonomisi, Kovid-19 salgını ve salgına karşı alınan karantina önlemleri sonucu 2020’de %3,4 daralmıştı. Ekonominin üçüncü çeyrekteki büyüme performansı, 2020’nin ikinci çeyreğinden bu yana kaydedilen en zayıf büyüme oldu.

 

 

Gedik Yatırım, Investing, CNBC, Reuters

ABD ekonomisi yüzde 2 büyüyerek beklenenden fazla yavaşladı

 

ABD’li milyader Schwartzmann: “Enerji krizi sürecek, küresel sosyal huzursuzluk patlayacak”

 

Commerzbank’tan Mart 2022 dolar/TL tahmininde sert yükseliş

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler