Sosyal Medya

Borsa

Strateji Raporu: Hisse senedi piyasasında seçici olma zamanı

Salgın ile ekonomi arasındaki bağın kopması risk iştahını destekliyor Aşıya erişimin artması salgın ile ekonomi arasındaki ilişkiyi kopartarak küresel büyümeyi…

Strateji Raporu: Hisse senedi piyasasında seçici olma zamanı

Salgın ile ekonomi arasındaki bağın kopması risk iştahını destekliyor

Aşıya erişimin artması salgın ile ekonomi arasındaki ilişkiyi kopartarak küresel büyümeyi ve risk iştahını destekliyor. Salgını kontrol altına alan Avrupa’da büyümenin canlanmasının verdiği destek ile Haziran ayına pozitif bir küresel konjonktürle giriyoruz. Enflasyondaki yükseliş nedeniyle piyasanın Fed’in put opsiyonunu masada bırakması risk iştahını destekliyor. Buna karşın, piyasaların Fed’i test etmesi ve doların güçlenmesi ihtimali önümüzdeki temel riskler.

Politika belirsizliği Türkiye’yi negatif ayrıştırıyor

Ancak tüm gemileri yüzdüren bir alım dalgası söz konusu değil. Enflasyondaki yükselişin eninde sonunda parasal sıkılaşmaya yol açacağının farkında olan yatırımcılar seçici davranıyor. Ekonomi politikalara yönelik belirsizlikler ve makro dengesizlikler nedeniyle Türkiye güçlü küresel risk iştahından yararlanamayan az sayıda gelişmekte olan ülke arasında yer alıyor. Türk lirası sene başından beri %14 değer kaybıyla en zayıf gelişmekte olan ülke parası. MSCI Türkiye %21 kayıpla en kötü performans gösteren gelişmekte olan borsa endeksi.

Yüksek faiz, yüksek kur ikilisi büyümeyi baskılamaya başladı.

Yüksek faiz, yüksek kur ikilisi ekonomi üzerindeki etkilerini göstermeye başladı. Mayıs ayı PMI verisi 49,3 ile toparlanma sürecinde ilk kez 50 seviyesinin altına geriledi. En yakın ticaret ortağımız Avrupa’da PMI rakamları zirve yaparken Türkiye verisindeki bozulmada ara malı tedarikinde yaşanan sorunlar, hammadde ve finansman giderlerindeki artışın ürün fiyatına yansıtılmasında yaşanan sorunlar ve salgınla mücadele için konulan yasaklar etkili oldu.

Merkez Bankası enflasyonda gerileme olmadan sıkı duruşu koruyacağı mesajı veriyor

Güçlü ilk çeyrek büyüme verisi sonrası büyüme tahminimizi %5 olarak güncelledik. Ancak büyüme ağırlıklı olarak düşük baz yılından kaynaklanacak. Çeyreklik bazda dayanıklı tüketim mali ve yatırımlardaki gerileme yüzünden baskı öngörüyoruz. Öte yandan T.C.Merkez Bankası faizi enflasyonun üzerinde tutmaya devam edeceğini vurguluyor. Bankanın baz senaryosuna göre enflasyonun 3Ç sonu 4Ç başı gerilemeye başlaması bekleniyor.

Son çeyrekte sınırlı indirim tahminimizi koruyoruz

Enflasyon konusunda %14,5 ile piyasaya göre daha kötümseriz. Ankara’dan gelen pozitif sinyallere için rağmen biz halen dördüncü çeyrekten önce enflasyonda anlamlı bir gerileme beklemiyoruz ve para politikasında faiz indirimi için yerimizin sınırlı olduğunu düşünüyoruz.

Ekonominin açılması, AB büyümesi ve zayıf TL ana yatırım temalarımız

14 Haziran’da yapılması planlanan Erdoğan-Biden zirvesi, ABD-Türkiye ilişkileri açısından dönüm noktası olabilir

14 Haziran’da NATO zirvesi sırasında yapılması planlanan Erdoğan-Biden görüşmesi ve uzun zamandır süregelen (s400 başta olmak üzere) anlaşmazlıkların çözümü yönünden atılabilecek adımlar ve bunların Rusya ile ilişkilere etkisi piyasalar tarafından yakından izlenecek gelişmeler olacak. Ayrıca Rusya’nın 21 Haziran’a kadar uygulayacağını açıkladığı seyahat yasağının kalkıp kalkmayacağı ve Turizm sezonuna ait öncü veriler kısa vadede piyasaları etkileyecek önemli gelişmeler.

Fed’in varlık alımını azaltmayı tartışması yaz dönemi için temel risk

Yaz dönemi için temel risk, FED ’in varlık alımlarını azaltmayı tartışmaya başlaması. Temmuz veya Ağustos ayı toplantılarında bu konu ile ilgili açıklamanın gelmesi bekleniyor. Piyasaların varlık alımının azaltılmasını doların güçleneceğinin işareti olarak okuması risk iştahını bozabilir.

Yaşanan oynaklık hisse seçiminin önemini artırıyor

Son satış dalgası sonrası Borsa İstanbul değerleme olarak cazip seviyelere geldi. Ancak piyasalarda yaşanan oynaklık hisse seçiminin önemini artırıyor. Ekonominin açılması, Avrupa’nın büyümesindeki hızlanma ve Türk lirasının değer kaybetmesi şirket seçiminde öne çıkardığımız genel temalar.

Pandemi sonrası toparlanma beklentisi ile model portföyümüze dahil ettiğimiz Tav Havalimanları (TAVHL.IS), havacılık sektöründe en çok tercih ettiğimiz hisse olmaya devam ediyor. Koc Holding (KCHOL.IS)Sisecam (SISE.IS), ve Vestel Beyaz’ı (VESBE.IS) gelirlerinin önemli bir kısmını yurtdışından elde etmeleri ve halen cazip değerlemeleri sebebiyle portföyde tutmaya devam ediyoruz. BIMAS (BIMAS.IS) ve Turkcel(TCELL.IS) uluslararası benzer şirket çarpanlarına ve tarihsel ortalama çarpanlarına göre halen iskontolu işlem gören defansif şirketler arasında ön plana çıkıyor. Son dönemde fazlasıyla cezalandırıldığını düşündüğümüz Logo Yazılım (LOGO.IS) hisseleri için güçlü yıl sonu beklentilerimizde bir değişiklik yok. Bankaları (Garanti Bankası (GARAN.IS) ve Akbank (AKBNK.IS)) bozulan makro dengeleri büyük ölçüde fiyatlamış olmaları sebebiyle endeks ağırlığına yakın bir oranda portföyümüzde tutmaya devam ediyoruz. Son olarak temel beklentilerinde bir bozulma görmediğimiz Türkiye Sigorta (TURSG.IS) ‘yı ağırlığını azaltarak portföyde tutmaya devam ediyoruz. Eylül ayından itibaren portföyümüzde bulunan ve %80’nin üzerinde göreceli getiri sağlayan Erdemir’i (EREGL.IS) ve yine portföye girişinden bu yana %30 göreceli getiri elde eden Yataş’ı(YATAS.IS) En Çok Önerilenler listemizden çıkartıyoruz. Öte yandan, döviz ağırlıklı gelirleri ve büyüyen taahhüt işleri ile birlikte yüksek artış potansiyeli sunan Enka’yı (ENKA.IS) listemize dahil ediyoruz.

 

 

Kaynak: İş Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler