Sosyal Medya

Borsa

Sanayi hisseleri coştu, bankalar negatif

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, güçlü yükseliş sürerken, ilk önemli destek 1.725 seviyesinde yer alıyor. İlk etapta bu seviye üzerinde dengelenmeye çalışacak piyasada, bu seviyenin üzerinde tutunmayı başaracak hareketler sonrasında alım eğilimini devam ettirebilir...

Sanayi hisseleri coştu, bankalar negatif

Küresel piyasalarda yeni haftanın başlangıcında yön arayışı izlendi. BIST 100 endeksi, yüzde 1,05 oranında değer kazanarak, 1.755,48 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını yeniledi.

Kış mevsiminin gelmesi ile yeniden artış kaydeden vaka sayılarında özellikle Avrupa’da yeninden kapanmaların gündeme gelmesi ve geçen hafta cuma günü Almanya Sağlık Bakanı’nın karantina seçeneğinin yeniden masada olduğunu ifade etmesi salgın kaynaklı endişeleri gündemde üst sıralara taşıdı. Risk iştahını baskı altında alan salgın endişesi gündemdeki enflasyon kaynaklı endişelere ek olarak küresel piyasaların yakın takibinde yer alacak.

Küresel hisse piyasalarında dalgalı bir görünüm etkili olurken, salgın kaynaklı artış kaydeden endişelerle cuma günü öncelikli olarak havacılık sektörü ve ardından borsalarda satış baskısı artış kaydetti. Son dönemde pozitif ayrışan BIST 100 Endeksi cuma gününü yüzde 0,03 oranında sınırlı bir değer kazanımıyla 1.737,33 puandan tamamladı. Endeks yeni haftaya da beklentiler dahilinde yükselişle başlarken, günün ilk yarısında yükseliş seyrini güçlendirdi. ABD borsaları cuma gününü karışık kapanışlarla tamamlarken, yeni haftaya yükselişle başladı. Asya piyasalarında da karışık bir seyir izlenirken, Avrupa borsaları yükselişle açıldı.

Yurt içinde, cuma günü Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 0,03 değer kazanarak kapanış rekorunu 1.737,33 puana taşıdı.

Analistler, bugün yurt içinde tüketici güven endeksi ve yurt dışı üretici fiyat endeksi, yurt dışında ise ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi ve 2. el konut satışları ile Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini söyledi. Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmeler ve ECB yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin oynaklığı artırabileceğine de dikkat çekildi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, güçlü yükseliş sürerken, ilk önemli destek 1.725 seviyesinde yer alıyor. İlk etapta bu seviye üzerinde dengelenmeye çalışacak piyasada, bu seviyenin üzerinde tutunmayı başaracak hareketler sonrasında alım eğilimini devam ettirebilir. Bu durumda seans içi baskının arttığı kritik seviye olan 1.760 ara direncini aşma denemeleri etkisini sürdürecek. 1.760 seviyesini yukarı geçecek hareketler ise piyasada 1.800 ve 1.850 seviyelerini test edecek potansiyelin devamını getirecek. Endeksin bugün için 1.721 seviyesi altına gelmesi halinde 1.698 ara destek olmak üzere bu seviye altındaki kapanışlarda 1.642-1.672 aralığındaki fiyata boşluğuna doğru kar satışlarının devam etmesi beklenirken, gün içinde 1.722 ve altına gerileme trade amaçlı alım fırsatı, 1.759 ve üzerinde düşük hacimle oluşacak yükselişler ise trade amaçlı kar satışı fırsatı olarak takip edilebilir. Orta vadeli göstergelerdeki güçlü pozitif eğilim kar satışları yaşansa da alım fırsatı olacağına ve yükseliş trendinin devam edeceğine işaret ediyor. Ancak momentum gibi kısa vadeli göstergelerde oluşan negatif uyumsuzluk ve negatif eğilim endekste kar satışlarının devam edeceğine işaret ediyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek verilerde öne çıkanlar ise 10.00’da Türkiye, kasım ayı tüketici güven endeksi ve ekim ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi olurken, 16.30’da ABD, ekim ayı Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, 18.00’de ABD, ekim ayı 2. el konut satışları ve Euro Bölgesi, kasım ayı tüketici güven endeksi olacak.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,79 artışla 1.751,05 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 13,72 puan ve yüzde 0,79 değer kazanarak 1.751,05 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,88 ve holding endeksi yüzde 0,80 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,66 ile orman, kağıt, basım olurken, hiçbir sektör endeksinin kaybettirmediği görüldü.

Geçen hafta Borsa İstanbul fiyatlamalarında kurdaki yükselişin, sanayi hisselerinde de değer kazancı getirdiği ancak kur artışının gerisinde kaldığı görülürken, havacılık, holding, banka hisseleri negatif ayrışmaya başladığı izlendi.

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,09 ve 18,99 puan değer kazanarak 1.756,32 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 11,2 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.749,25, en yüksek ise 1.759,16 puanı gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 0,31, holding endeksi yüzde 0,62 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en fazla kazandıran yüzde 4,02 ile bilişim oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 0,56, teknoloji endeksi yüzde 2,19, sanayi endeksi yüzde 1,90 ve hizmetler endeksi yüzde 1,18 değer kazandı.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 91’i yükseldi, 8’i değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Türk Hava Yolları, Şişecam, Garanti BBVA, Kardemir (D) ve Petkim oldu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre yüzde 1,05  oranında 18,16 puan değer kazanarak, 1.755,48  puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı. Toplam işlem hacmi 24,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,54 oranında değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,57 oranında yükseldi. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,11  ile orman,kağıt ve basım, en çok kaybettiren ise yüzde 1,03 ile iletişim  oldu.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 0,23, sanayi endeksi yüzde 2,44, teknoloji endeksi yüzde 1,81 ve hizmetler endeksi yüzde 1,24  oranında değer kazandı.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 13,47 puan ve yüzde 0,71 oranında 1.910,87 puandan kapandı. BIST hisselerinin 356’sı prim yaptı, 64’ü geriledi. Türk Hava Yolları, Garanti Bankası, Şişecam, Kardemir (D) ve Trabzonspor en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

BorsaGündem

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler