Borsa
Piyasa Bülteni: İngiltere’de yıllık konut fiyat artışı 17 yılın zirvesinde!
Küresel mali piyasalar dün günü Delta varyantının gölgesinde temkinli bir şekilde tamamladı. Küresel anlamda artan aşılama faaliyetleri ve beraberinde virüste…
Küresel mali piyasalar dün günü Delta varyantının gölgesinde temkinli bir şekilde tamamladı. Küresel anlamda artan aşılama faaliyetleri ve beraberinde virüste en kötünün geride kaldığına inanılarak artan iyimserlik, İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede etkili olmaya başlayan vaka sayıları ile yerini kısmen de olsa karamsarlığa terk etti.
Takdir edersiniz ki, İngiltere’de son 5 ayın zirvesine yükselen vakalar ardından Almanya, İngiltere’den gelenlerin Avrupa Birliği’ne seyahatlerine kısıtlama getirilmesi için girişimde bulunmaya hazırlanıyor. İspanya ise tam aşı yaptırmamış İngiliz vatandaşları ülkeye almayacağını açıkladı. Hong Kong hükümeti de Delta varyantın yayılmasını engellemek için Birleşik Krallık’tan tüm yolcu uçuşlarının 1 Temmuz’dan itibaren durdurulacağını duyurdu. Delta varyantının 80’den fazla ülkede görülmesi ve vakaların artması sonrasında Avrupa ülkeleri de alarma geçti.
Delta varyantının yavaş yavaş fiyatlama kanalı üzerinden beklentileri de değiştirmeye başladığı görüyoruz. Bu noktada iki tane konu gündeme geliyor. Hatırlayacak olursanız, virüste en kötünün geride kalmaya başlaması, artan talep, kıpırdayan ekonomik aktivite ve haliyle multi yılların zirvesine çıkan enflasyon karşısında FED duruşunu bir nebze de olsun kuvvetlendirmişti. Acaba, delta varyantı yeniden FED’in geri adım atmasına neden olur mu? Acaba, piyasaları da flight to quality (kaliyete kaçış) nedeniyle yeniden dolara güvenli liman olarak sığınmak isterler mi?
Dün bu minvalde, riskler aşağı yönlü dediğimiz altın ve gümüş fiyatları, yukarıda ön plana çıkarmaya çalıştığımız virüs varyant riskini fiyatlamaya başladı. Gümüş 25,50 , altın ise 1,749 dolar ile son 2,5 ayın dibini test etti. Teknik ve yalın bir bakış açısı ile, altında 1,745, gümüşe ise 25,35 seviyeleri aşağıda destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Bu seviyelerin görülmesi durumunda, alım kollayan yatırımcıların dikkatli olmasını öneririm. Keza hava aniden sertleşirse, teknik çizgilerin altında hareket sertleşebilir (bakınız grafik).
Elbette, geçen haftalarda, gümüşten çıkarak girmiş olduğumuz enerji sektörü pozisyonumuz oldukça başarılı bir şekilde ilerlerken, Delta varyantı ile petrolün ufak bir adımla da olsun geri çekilmesi, kısmen de olsa moralimizi bozdu. Yine de, Brent petrolün yılın ilk yarısını 75 dolar seviyelerinde ve %50 artışla geçirdiğinin ve yönün halen daha yukarıları işaret ettiğini not edelim. Delta varyantı ölümcül olmaktan ziyade kolay bulaşarak yeniden ülkeleri önlem almaya itmezse, petrolde son günlerde kaydedilen yatay hatta hafif düşüş yönünde hareketin uzun soluklu olmayacağını düşünüyoruz.
Dünya, geride bıraktığımız haftalarda kolay paranın gölgesinde ‘vur patlasın çal oynasın’ modundayken, küresel iyimserlikten faydalanmayan ve yabancı yatırımcı çekmekte zorlanan Türk mali piyasaları, içeride esen dolarizasyon rüzgarlarının da etkisi ile tüm zamanların (USDTRY) zirvesinde salınmaya devam ediyor. Bu hafta açıklanacak resmi enflasyonun da beklentilerin ötesinde geleceği inancı artarken, bırakın faiz indirimini bir noktada yeniden faiz artırm ihtiyacı bile belirebilir.
Bu bakış açısı ile, kendi risklerinin de kamburunu sırtında taşıyan Türk mali piyasalarının, bu süreçten en çok yara alacak ekonomiler arasında sayılması gerçekten çok üzücü. Döviz piyasasında son günlerde kurun alevlenmesine karşın, piyasa dedikodularından (teyide muhtaç) blok satışların etkili olduğu konuşuluyor. Bu hamleler de kurun yukarıya gitmesini şimdilik engelliyor.
Borsa cephesinde ise, ana endeksin teknik manada zayıflık işareti olarak algılanan 200 günlük basit ortalamaların altına sarkması ve haliyle taze para girişi olmaması, hisse senetlerinin görünümünüolumsuz etkiliyor. Dün gün içinde %1,5 düşün ana endeks, gün sonunda kayıplarının büyük bir kısmını telafi etmeye başardığını da not edelim.
Delta varyantı küresel mali piyasalar üzerinde sıkıntı yaratsa da, bazı aşıların bu varyant karşısında etkili olduğuna ilişkin açıklamalar, dün kısmen de olsa olumsuz havanın dağılmasına yardımcı oldu. BIST100 endeksinin dün gün içerisinde kayıplarının telafi etmesi gibi, ABD borsaları da günü küçük de olsa artılar ile tamamlamayı başardı.
Dün İngiltere’de açıklanan Nationwide konut fiyat endeksi, %13,4 artışla 2004’den bu yana en yüksek seviyeye geldi. Takdir edersin ki, pandemi nedeniyle merkez bankalarının ellerinin ayarları kaçırması ve ortaya saçılan bu kadar çok para ve yok denecek kadar düşük faiz oranları, varlık fiyatlarının da adeta patlamasına neden oluyor. Arzı sınırlı olan bu varlıklara gelen talep ile konut fiyatları tüm dünyada rekorlar kırmaya devam ediyor (bakınız grafik).
Bugün 2021 yılın ilk yarısını tamamlıyoruz. Bilanço makyajlamadan tutun, dönem sonu olması nedeniyle kazanda pek çok kepçe bugün farklı yöne dönebilir. Bu nedenle, piyasalarda artacak volatilite normal karşılanmalıdır.
Veri akışında içeride dış ticaret istatistikleri ve borç stoku, dışarıda ise İngiltere’de büyüme, Almanya işsizlik, AB enflasyon, ABD özel sektör istihdam, Chicago PMI ve bekleyen konut satışlar takip edilebilir. Bugün Ak Parti Grup toplantısında Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşacak. Piyasalar yeni güne temkinli bir havayla başlıyor. Asya borsalarında da, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de hafif de olsa yükselişler görüyoruz.
Bu hafta içeride TÜİK tarafından açıklanacak resmi enflasyon, dışarıda ise ABD’de Cuma günü açıklanacak istihdam raporu ve elbette Delta varyantına yönelik rakamlar ve gelişmeler piyasaların radar menzilinde olacaktır.
Kaynak: iktisatbank.com