Sosyal Medya

Borsa

Hisse Önerileri: Hisse senetlerinde risk iştahının korunmasını bekliyoruz

BIST-100 endeksi önceki ay kazançları geri vererek Eylül’de %4,5 (dolar bazında %10,6) değer kaybetti. Aynı dönemde takip ettiğimiz ABD, Avrupa…

Hisse Önerileri: Hisse senetlerinde risk iştahının korunmasını bekliyoruz

BIST-100 endeksi önceki ay kazançları geri vererek Eylül’de %4,5 (dolar bazında %10,6) değer kaybetti. Aynı dönemde takip ettiğimiz ABD, Avrupa ve MSCI-GOÜ endeksleri de yaklaşık %4 – %5 geriledi. Böylece YBG göre getirilerde BIST-100 %21 dolar bazlı kayıpla halen en kötü performans gösteren üç GOÜarasında yer alıyor. BIST bankalar ortalama F/K’sı da MSCI-GOÜ’ye göre %69 ile yeni bir rekor kırdı.

 

Piyasalarda iyimser hikaye bulmak güçleşti. Eylül ayı başında piyasalar değerlenen ABD hisselerinde düzeltme olasılığını konuşuyordu. Ayrıca enflasyonun yükselme eğiliminde olduğu ve para politikasında önemli değişimler arifesinde olduğumuz değerlendiriliyordu. Geride bıraktığımız aya kömür, doğalgaz ve petrol gibi emtialarda arz yetersizliği endişeleri ve rekor seviyelere ulaşan fiyat artışları ile başladık. Hisse senedi tarafında da şimdilik sınırlı kalmakla birlikte şaşırtıcı olmayan düşüşler gördük. Küresel risk algısının zayıflaması endeks getirilerinin de gösterdiği gibi daha çok gelişmekte olan piyasaları vurdu. BIST, Pakistan, Brezilya ve Arjantin borsaları ile birlikte en çok satılan GOÜ’ler arasında yer aldı.

 

Temel göstergelerde hafif durgunluk. TCMB’ye göre aylık yabancı yatırımcı girişi Ağustos’ta 515 milyon dolar (ilk sekiz ay: -1,4 milyar dolar) ile 2021’deki en yüksek değerine ulaşmıştı. Ancak Eylül’de sınırlı bir yabancı girişi oldu (135 milyon dolar). Risk iştahındaki zayıflama ve borsadaki kayıplara bağlı olarak BIST’in ortalama günlük işlem hacmi de önceki aya göre hafif azalarak 19 milyar TL’de kaldı (YBG ort. 27 milyar TL). Eylül’deki halka arz büyüklüğü de önceki aya göre yaklaşık 1/3 oranında azalarak 1,4 milyar TL oldu. Buna göre 2021’in ilk dokuz ayında 16,3 milyar TL’ye ulaşan toplam halka arz büyüklüğü böylelikle 2010-2020 dönemindeki toplam halka arz büyüklüğünü geçti. Son olarak Nisan’da 2,7 milyon ile rekor kıran bakiyeli yerli hisse senedi hesap sayısı düşüşünü sürdürdü ve Ağustos’ta 2,3milyonda kaldı.

 

Enflasyon endişeleri devam edecek. Son dönemde gelişmiş ekonomilerde önce endüstriyel emtia, ardından konut ve en son enerji emtialarında görülen sert fiyat artışları küresel enflasyonist risklere işaret ediyor. Bu durum en son FED açıklamalarında da kısmen teyit edildi. Yurtiçinde ise TCMB’nin 23 Eylül’deki 100 baz puanlık faiz indirimi sonrası 21 Ekim’deki toplantısı yakından takip edilecek. FED ise FOMC toplantısını Kasım ayı başında yapacak.

 

Son çeyrekte riskler öne çıkacak. Eylül ayında BIST-100’deki şirketlerin sadece 25’i değer artışı sağladı: Otomotiv, havacılık ve petrokimya sektörleri olumlu yönde ayrışırken, bankalar, demir/çelik, altın madenciliği ve gıda perakendecilerinde belirgin satışlar gördük. Yatırımcı tercihlerinde emtia fiyatlaması ve talep koşulları yanında yurtiçi enflasyon beklentileri, kur hareketliliği ve gıda perakendeciliğine dönük düzenleme haberleri belirleyici oldu. Ekim ayında da Eylül ayını belirleyen dinamiklerin büyük ölçüde devamını bekliyoruz. Bununla birlikte Ekim ortasından itibaren bilanço beklentileri ve daha sonraki dönem için temettüler de tercihlere etki edecektir. Bu kapsamda Eylül’de yatırımcıların temel yurtiçi ekonomik dinamiklere nispeten az duyarlı sektörlere yönelişi devam edebilir. Bize göre bilişim, sağlık, havacılık, otomotiv, petrokimya sektörleri öne çıkıyor. Bunlara ilaveten portföyümüzde bilanço beklentileri güçlüolan şirketlerden de tercihler yaptık.

 

 

Ak Yatırım

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler