Sosyal Medya

Borsa

Gedik Yatırım’dan, ‘Aksa Enerji’ Telekonferans Toplantısı Notları

Aksa Enerji, uluslararası yatırımlarla iş alanını çeşitlendirmektedir Şirket, enerji üretimi, elektrik dağıtımı ve satışı, doğalgaz dağıtımı ve jeneratör üretimi alanlarında…

Gedik Yatırım’dan, ‘Aksa Enerji’ Telekonferans Toplantısı Notları

Aksa Enerji, uluslararası yatırımlarla iş alanını çeşitlendirmektedir

Şirket, enerji üretimi, elektrik dağıtımı ve satışı, doğalgaz dağıtımı ve jeneratör üretimi alanlarında faaliyet gösteren Kazancı Holding’in iştiraklerinden biridir. Aksa Enerji, özellikle yurt dışı yatırımları ve ağırlıklı olarak döviz bazlı gelirleri ile diğer enerji şirketlerinden ayrışmaktadır.

Afrika santralleri FAVÖK üretimini desteklemektedir

Aksa Enerji’nin Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ta 1.470 MW’lık, Afrika’da 476 MW’lık santralleri bulunmaktadır. Afrika’daki kapasite yurtiçi operasyonlara göre çok daha düşük olsa da bu ülkelerdeki sabit döviz bazlı sözleşmeler sayesinde bu santrallerin konsolide rakamlara katkısı çok daha yüksektir. Şirketin ayrıca Kuzey Kıbrıs’ta döviz bazlı sabit sözleşmesi bulunurken, Bolu santrali Türkiye’de ABD Doları endeksli elektrik fiyatlarından yararlanmaktadır. Ayrıca, Bolu ve Antalya santralleri de 2020 yılında yaklaşık 136 milyon TL kapasite ödemesinden yararlanmıştır. Şirket 2020 yılında 1,497 milyon TL FAVÖK elde ederken, bu tutarın %66’sı Afrika operasyonlarından elde edilmiştir. FAVÖK’ün %77’si yabancı para bazlıdır.

Devam eden yatırımlar:

Şirket, Taşkent (470MW) ve Buhara’da (270MW) toplamda 740 MW’lık doğalgaz santralleri inşa etmek için Özbekistan ile 25 yıllık sabit vadeli ABD Doları bazlı bir anlaşma imzalamıştır. Ayrıca, Kongo’da mevcut 50 MW’lık bir tesisi işletmek ve bu tesisin kapasitesini 100 MW’a çıkarmak için 30 yıllık bir imtiyaz sözleşmesi imzalamıştır. Özbekistan projesinin yatırım aşamasının 2021 yılı sonunda tamamlanması ve santralin 1Ç22’de faaliyete geçmesi beklenmektedir. Kongo operasyonlarının 2021’in ilk yarısında faaliyete geçmesi öngörülmektedir. Bu anlaşmalara ek olarak, şirket Türkiye’den Irak’a 150 MW elektrik satmak için anlaşma yapmıştır.

FAVÖK büyümesinin 2021T’de %18’e ulaşması beklenmektedir

Yurtdışı operasyonların katkısının artmasıyla birlikte, FAVÖK’ün 2020 yılına göre %18 artışla ile 1,764 milyon TL’ye (% 22.8 marj) ulaşması beklenmektedir. Daha yüksek ortalama döviz kurları, Mali’de kapasite artışı, Irak ile 150MW satış anlaşması ve Kongo’nun eklenmesi nedeniyle yurtdışı operasyonların toplam FAVÖK içerisindeki payının 2020’deki %66’ya karşı 2021T’de %73’e ulaşması öngörülmektedir.

Sonuç:

Şirket, yeni yatırımlarla daha da artacak olan yurtdışı operasyonlarında sabit sözleşmelerle istikrarlı bir FAVÖK üretimine sahiptir. Özellikle Özbekistan operasyonlarının da eklenmesiyle FAVÖK büyümesinin 2022T’de %40’a ulaşarak 2.5 milyar TL’ye ulaşabileceğini düşünüyoruz. Aksa Enerji şu anda 2021 tahminlerine göre nispeten cazip sayılabilecek 5.5x FD/FAVÖK ve 11.1x F/K çarpanlarından işlem görmektedir.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler