Sosyal Medya

Borsa

Dikkat: Vergi Artışı Tartışmaları ABD Hisse Senedi Piyasalarını Vurabilir

Enflasyon ilk çeyreğin sorunuydu. Yatırımcılar şimdi, Başkan Joe Biden’ın önerdiği 2,25 trilyon dolarlık altyapı planının bir parçası olarak şirketlerin karşılaşabileceği…

Dikkat: Vergi Artışı Tartışmaları ABD Hisse Senedi Piyasalarını Vurabilir

Enflasyon ilk çeyreğin sorunuydu. Yatırımcılar şimdi, Başkan Joe Biden’ın önerdiği 2,25 trilyon dolarlık altyapı planının bir parçası olarak şirketlerin karşılaşabileceği potansiyel vergi artışı konusunda endişeliler.

Wall Street, daha Hazine Bakanı Janet Yellen’in çarşamba günü tasarının bazı kısımlarını ödemek için önerilen yeni kurumlar vergisi yasasını açıklaması öncesinde bile vergi artışlarından şüpheleniyorlardı.  Vergi artışı şirket karlarını düşürecek bir değişiklik. Mart ayı sonunda yapılan bir RBC Capital Markets anketi, yatırımcıların %53’ü önümüzdeki dört yıldaki politika zemininin biraz olumsuz veya çok olumsuz olduğunu söylerken, Aralık ayında bu oran sadece %21’deydi.

RBC’nin ABD hisse senedi stratejisi başkanı Lori Calvasina Salı günü yazdığı bir notta, “Vergiler ABD hisse senedi yatırımcıları için en önemli şeydir ve vergi politikası, uykularını kaçırdıkları şeyler listesinde, para politikasının arkasında ancak enflasyonun önünde 2 numarada yer alır” dedi. “Biden dönemi hisse senetlerinin politika zemini şimdi kötümserlere doğru eğiliyor.”

Biden’ın mali destek paketleri (1,9 trilyon dolarlık koronavirüs kurtarma tasarısının ardından gelen çökmekte olan ABD altyapısını güçlendirme) önerisiyle ABD hisse senedi piyasasının tüm zamanların en yüksek seviyelerine yükselmesine yardımcı oldu. Ancak harcamaları nasıl finanse etmek istediği hakkında daha fazla ayrıntı ortaya çıktıkça, hisse senedi yatırımcıları iyimserliklerini geri çeviriyorlar.

Beyaz Saray planı, kurumlar gelir vergisi oranının %21’den %28’e yükseltilmesinin yanı sıra, ABD şirketlerinin yabancı karlara nasıl vergi ödediğinin tamamen yenilenmesi çağrısında da bulunuyor. Yellen Çarşamba günü yaptığı açıklamada, on yıl içinde değişikliklerin ABD vergi ağına yaklaşık 2 trilyon dolarlık şirket kârını geri getireceğini söyledi.  Bunun yaklaşık 700 milyar doları sadece teşviklerin sona erdirilmesi ile kârı denizaşırı ülkelerden kaydırmakla sağlanacak.

Yasa henüz yazılmadı ve aylardır süren müzakereler sonucunda ortaya çıkacak. Ancak uzmanlar, ortaya çıkacak metnin S&P 500 Endeksi’nin en büyük iki sektörü olan teknoloji ve ilaç şirketlerini büyük olasılıkla sert bir şekilde vuracağını öne sürdüler.

Goldman Sachs Group Inc. stratejistleri geçen ay, Biden’ın 2020 planının tam olarak uygulanması durumunda daha yüksek kurumlar vergilerinin 2022’de S&P 500 kazanç büyümesini %9’a kadar azaltabileceğini hesapladı.

Yönetiminde 1,5 trilyon doların üzerinde para bulunan Prudential Financial Inc.’in baş piyasa stratejisti Quincy Krosby, “Piyasa, mali açıdan canlanan ekonominin faturayı ödemek için gereken vergi artışına karşı yeterli büyüme yaratacağına ikna edilmeli.  Her iki mali paketin de fazla iyi olduğu endişesi hep vardı” dedi.

Engebeli Yol

ABD piyasasında pandemi diplerinin ardından yaşanan %82’lik rallinin ardından yatırımcılar büyük kazançların sona erip ermeyeceğini sorgulamaya başladılar. BTIG LLC’den Julian Emanuel, son zamanlarda kurumlar ve bireysel vergi oranlarının yükseldiği yılları genellikle düşük hisse senedi performanslarının izlediğini kaydetti.

JPMorgan Asset Management uzun vadede olumlu bakarken, küresel piyasa stratejisti David Kelly önümüzde inişli çıkışlı bir yol görüyor. Vergi artışlarının, ekibinin gelecek yıl için kaleme aldığı 2,1 trilyon dolarlık vergi sonrası şirket karının yaklaşık %5’ini yiyebileceğini tahmin ediyor.

Kelly e-postayla gönderdiği yorumlarda, “Daha yüksek faiz oranları, daha yüksek ücret maliyetleri, yavaşlayan ekonomik büyüme ve potansiyel olarak daha yüksek kurumlar vergilerinden bir darbe göz önüne alındığında, 2022’deki daha fazla kazanç çok sınırlı olabilir.” dedi. “Bu, bugünün genel piyasa değerlemelerini, 22 F/K ile oldukça yüksek gösteriyor.”

Yine de, diğer yatırımcılar teşvikten kaynaklanan büyüme artışının herhangi bir vergi etkisini dengelemek için yeterli olacağını öngörüyorlar.

Yaklaşık 230 milyar doları yöneten Commonwealth Financial Network’ün baş yatırım yöneticisi Brad McMillan, “Statik bazda, önerilen vergi artışları S&P 500 karını tahmini %8 veya% 9 oranında düşürebilir ve piyasaların endişelenmeye başladığı şey de bu,” dedi. “Yine de dinamik olarak, onlarla birlikte gelen ekstra harcamalar kârı yukarı itmeli.”

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler